«Μετέτρεψαν την έρευνα για μια τραγική ιστορία σε σόου δίχως νόημα. Δημιούργησαν βεβαιότητα για εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, αγνόησαν δεδομένα των πολύμηνων ερευνών ελλήνων αστυνομικών, άρχισαν να κατηγορούν χωρίς καμιά τεκμηρίωση αποβιώσαντες κατοίκους του νησιού, συγκέντρωσαν αμφιλεγόμενες μαρτυρίες με αμοιβή 13.000 ευρώ, προχώρησαν σε σειρά άστοχων ερευνών, μίλησαν για ατύχημα, αλλά υπαινίχθηκαν εγκληματική συγκάλυψη και συμπεριφέρθηκαν στη χώρα μας με τη λογική… αποικίας. Η διαδικασία δικαστικής συνδρομής έχει και ορισμένα όρια. Υπήρχε άραγε περίπτωση έλληνες αστυνομικοί να προέβαιναν σε βρετανικό έδαφος με κατηγορίες κατά βρετανών πολιτών σε όσες ετερόκλητες ενέργειες και ανακοινώσεις προχώρησαν οι βρετανοί αστυνομικοί στην Κω;».
Τη δυσφορία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τοπικών παραγόντων της Κω προκάλεσε ο νέος –ατελέσφορος εκ νέου –κύκλος ερευνών των βρετανών ντετέκτιβ της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ για τον εντοπισμό του 21 μηνών Μπες Νίνταμ, που εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991 από την περιοχή «Ηρακλής» της πόλης της Κω. Εκεί όπου διέμενε μαζί με τη μητέρα του, τον παππού, τη γιαγιά και τον θείο του. Πρόκειται για μια δραματική υπόθεση που έχει απασχολήσει και προκαλέσει συγκίνηση επί σειρά ετών στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Με τις σχετικές έρευνες να ενισχύονται οικονομικά από τις κρατικές αρχές της Βρετανίας αλλά και από δωρεές πολιτών, μετά τη σχετική «καμπάνια» της οικογένειας του άτυχου αγοριού.


Ερευνα με «νέα (;) στοιχεία»

Η νεότερη έρευνα των βρετανών αστυνομικών φαίνεται ότι βασίστηκε στη μαρτυρία ενός κατοίκου της περιοχής που φέρεται να γνώριζε τον προ ενός έτους αποθανόντα οδηγό εκσκαφέα Κωνσταντίνο Μπάρκα, ο οποίος έκανε χωματουργικές εργασίες κοντά στο σημείο που εξαφανίστηκε ο Μπεν το 1991. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μαρτυρία, που υιοθετήθηκε από τους βρετανούς ντετέκτιβ, ο αποβιώσας «φερόταν ταραγμένος το μοιραίο βράδυ της εξαφάνισης του μικρού Αγγλου, αφού φαίνεται να σκότωσε κατά λάθος το αγόρι και να το έθαψε σε άλλο σημείο». Ετσι, το εικοσαμελές κλιμάκιο των βρετανών ντετέκτιβ κατέφθασε στην Κω δίνοντας την εικόνα στη μητέρα του Μπεν αλλά και στην κοινή γνώμη ότι το πολύχρονο μυστήριο λύθηκε. Ακολούθησαν δηλώσεις της άτυχης γυναίκας, με τις οποίες επέρριπτε «ευθύνες στους κατοίκους του νησιού που έκρυψαν για 25 χρόνια την αλήθεια», που υποτίθεται ότι τώρα αποκαλυπτόταν.
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι «Το Βήμα» με δημοσίευμά του πριν από την άφιξη του βρετανικού κλιμακίου παρουσίαζε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά ακολούθως και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν χειρισθεί το περιστατικό του Μπεν το 1991, στο οποίο αναφερόταν ότι η έρευνα των βρετανών ντετέκτιβ δεν έχει περιεχόμενο και είναι προβληματική.
Κάτι τέτοιο αναδείχθηκε και μετά την πολυήμερη εκσκαφή οικοπέδων κοντά στα σημεία όπου χάθηκε ο Μπεν, όπως και σε άλλους χώρους, η οποία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.


Η αμοιβή για μαρτυρία

Οπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άτομα που γνωρίζουν την πολύχρονη πορεία της «υπόθεσης Μπεν», «ο μάρτυρας των βρετανών αστυνομικών εμφανίστηκε ύστερα από μια ανακοίνωση που είχαν κάνει οι ξένοι ντετέκτιβ τον Μάιο του 2016 ότι θα έδιναν 12.000-13.000 ευρώ σε όποιον εμφάνιζε νεότερα στοιχεία για την τύχη του αγοριού. Ηταν η περίοδος που είχε γίνει η φασαρία ότι τριγυρνούσαν στα μπαρ του νησιού και έπιναν μπίρες ενώ υποτίθεται ότι ερευνούσαν διαρκώς την τραγική ιστορία. Για αυτόν τον περιβόητο νέο μάρτυρα ανέφεραν ότι ήταν ένας έφηβος βοηθός του χειριστή του εκσκαφέα. Για όσους όμως γνωρίζουν ή έχουν ερευνήσει την υπόθεση, τέτοιο πρόσωπο, δηλαδή ανήλικος βοηθός, δεν υπήρχε στο πλευρό του Κ. Μπάρκα.

Εξάλλου, αυτό που λένε, ότι ήταν ταραγμένος εκείνο το βράδυ επειδή σκότωσε με την μπουλντόζα τον Μπεν και ύστερα τον έθαψε, ήταν λάθος. Ολα αυτά είχαν ερευνηθεί επί μήνες από τους έλληνες αστυνομικούς της Κω, είχαν γίνει εκσκαφές, ενώ και ο Κ. Μπάρκας δεν είχε δείξει ποτέ οποιαδήποτε ένδειξη ενοχής για το περιστατικό. Εξάλλου ο χειριστής του εκσκαφέα μέχρι πρόσφατα βοηθούσε τις κατά καιρούς έρευνες των βρετανών αστυνομικών. Οταν όμως απεβίωσε, με μια αμφιλεγόμενη μαρτυρία, τον βρήκαν εύκολο στόχο για να στηρίξουν τη νέα θεωρία τους που αμφισβητούν όλοι στο νησί. Εσκαψαν παντού σε διάφορα μέρη, δεν βρήκαν τίποτα. Ερεύνησαν για τον Μπεν, ακόμη και σε σωλήνες αποχέτευσης που είχαν κατασκευασθεί πολλά χρόνια αργότερα μετά τον χαμό του παιδιού. Ολα αυτά χωρίς κανένα αντίκρισμα –όπως είχε προβλεφθεί προτού ξεκινήσουν την έρευνά τους».


Το αυτοκινητάκι και η μπουλντόζα

Οπως συμπληρώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «στο τέλος είπαν ότι βρήκαν ένα… αυτοκινητάκι για το οποίο δεν είναι σίγουροι ότι είναι του παιδιού και το οποίο υποτίθεται ότι είχε μαζί του την ώρα της εξαφάνισης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είχε ειπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Το αυτοκινητάκι αυτό υποτίθεται ότι δεν είχε καταστραφεί –σύμφωνα με τη θεωρία τους –από την μπουλντόζα του Κ. Μπάρκα και είχε μείνει σχετικά αλώβητο έπειτα από 26 χρόνια. Αυτά θα ήταν αδιανόητα και για τους πλέον άπειρους έλληνες αστυνομικούς. Παρόμοιο εύρημα είχαν υποστηρίξει ότι είχαν εντοπίσει και στον προηγούμενο κύκλο ερευνών τους το 2012. Και όλα αυτά με βασική έγνοια των βρετανών ντετέκτιβ να αναφέρουν τα ευρήματά τους μόνο σε συγκεκριμένα ΜΜΕ από τη Βρετανία και να μοιράζουν τις αποκλειστικότητες.
Το δραματικό είναι ότι σε αυτές τις προβληματικές έρευνες παρασύρουν και τους ευάλωτους συγγενείς του Μπεν που προχωρούν σε δηλώσεις αντίστοιχες με τις κατά καιρούς αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις των βρετανών αστυνομικών. Παλιότερα έκαναν εκκλήσεις στους υποτιθέμενους απαγωγείς του Μπεν ή εξέφραζαν την ανακούφισή τους όταν εντοπίζονταν κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και έτσι επέκειτο ο εντοπισμός του αγοριού. Εκλεισαν αυτή την έρευνα μιλώντας για ενδείξεις πιθανού ατυχήματος σε έναν κύκλο πιθανολογήσεων που έχει καταγραφεί πολλές φορές στην έρευνα για τον άτυχο Μπεν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τωρινή έρευνα των Βρετανών θα έχει συνέχεια στα ελληνικά δικαστήρια, όπου αναμένεται να καταφύγουν συγγενείς αναφερόμενων ελλήνων κατοίκων της Κω.

HeliosPlus