από metereologos.gr
Δευτέρα 23 Απριλίου 2018
 
 

«Μετέτρεψαν σε σόου την τραγική ιστορία του Μπεν»

Επικρίσεις στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για τη συμπεριφορά των βρετανών ντετέκτιβ στην Κω
«Μετέτρεψαν σε σόου την τραγική ιστορία του Μπεν»
Βρετανοί αστυνομικοί έσκαψαν χωρίς αποτέλεσμα σε περιοχές της Κω
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

«Μετέτρεψαν την έρευνα για μια τραγική ιστορία σε σόου δίχως νόημα. Δημιούργησαν βεβαιότητα για εξιχνίαση της υπόθεσης χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, αγνόησαν δεδομένα των πολύμηνων ερευνών ελλήνων αστυνομικών, άρχισαν να κατηγορούν χωρίς καμιά τεκμηρίωση αποβιώσαντες κατοίκους του νησιού, συγκέντρωσαν αμφιλεγόμενες μαρτυρίες με αμοιβή 13.000 ευρώ, προχώρησαν σε σειρά άστοχων ερευνών, μίλησαν για ατύχημα, αλλά υπαινίχθηκαν εγκληματική συγκάλυψη και συμπεριφέρθηκαν στη χώρα μας με τη λογική... αποικίας. Η διαδικασία δικαστικής συνδρομής έχει και ορισμένα όρια. Υπήρχε άραγε περίπτωση έλληνες αστυνομικοί να προέβαιναν σε βρετανικό έδαφος με κατηγορίες κατά βρετανών πολιτών σε όσες ετερόκλητες ενέργειες και ανακοινώσεις προχώρησαν οι βρετανοί αστυνομικοί στην Κω;».

Τη δυσφορία στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. αλλά και τοπικών παραγόντων της Κω προκάλεσε ο νέος - ατελέσφορος εκ νέου - κύκλος ερευνών των βρετανών ντετέκτιβ της αστυνομίας του Γιόρκσαϊρ για τον εντοπισμό του 21 μηνών Μπες Νίνταμ, που εξαφανίστηκε τον Ιούλιο του 1991 από την περιοχή «Ηρακλής» της πόλης της Κω. Εκεί όπου διέμενε μαζί με τη μητέρα του, τον παππού, τη γιαγιά και τον θείο του. Πρόκειται για μια δραματική υπόθεση που έχει απασχολήσει και προκαλέσει συγκίνηση επί σειρά ετών στην παγκόσμια κοινή γνώμη. Με τις σχετικές έρευνες να ενισχύονται οικονομικά από τις κρατικές αρχές της Βρετανίας αλλά και από δωρεές πολιτών, μετά τη σχετική «καμπάνια» της οικογένειας του άτυχου αγοριού.

Ερευνα με «νέα (;) στοιχεία»

Η νεότερη έρευνα των βρετανών αστυνομικών φαίνεται ότι βασίστηκε στη μαρτυρία ενός κατοίκου της περιοχής που φέρεται να γνώριζε τον προ ενός έτους αποθανόντα οδηγό εκσκαφέα Κωνσταντίνο Μπάρκα, ο οποίος έκανε χωματουργικές εργασίες κοντά στο σημείο που εξαφανίστηκε ο Μπεν το 1991. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη μαρτυρία, που υιοθετήθηκε από τους βρετανούς ντετέκτιβ, ο αποβιώσας «φερόταν ταραγμένος το μοιραίο βράδυ της εξαφάνισης του μικρού Αγγλου, αφού φαίνεται να σκότωσε κατά λάθος το αγόρι και να το έθαψε σε άλλο σημείο». Ετσι, το εικοσαμελές κλιμάκιο των βρετανών ντετέκτιβ κατέφθασε στην Κω δίνοντας την εικόνα στη μητέρα του Μπεν αλλά και στην κοινή γνώμη ότι το πολύχρονο μυστήριο λύθηκε. Ακολούθησαν δηλώσεις της άτυχης γυναίκας, με τις οποίες επέρριπτε «ευθύνες στους κατοίκους του νησιού που έκρυψαν για 25 χρόνια την αλήθεια», που υποτίθεται ότι τώρα αποκαλυπτόταν.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι «Το Βήμα» με δημοσίευμά του πριν από την άφιξη του βρετανικού κλιμακίου παρουσίαζε μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής αλλά ακολούθως και αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. που είχαν χειρισθεί το περιστατικό του Μπεν το 1991, στο οποίο αναφερόταν ότι η έρευνα των βρετανών ντετέκτιβ δεν έχει περιεχόμενο και είναι προβληματική.

Κάτι τέτοιο αναδείχθηκε και μετά την πολυήμερη εκσκαφή οικοπέδων κοντά στα σημεία όπου χάθηκε ο Μπεν, όπως και σε άλλους χώρους, η οποία δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Η αμοιβή για μαρτυρία

Οπως ανέφεραν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. και άτομα που γνωρίζουν την πολύχρονη πορεία της «υπόθεσης Μπεν», «ο μάρτυρας των βρετανών αστυνομικών εμφανίστηκε ύστερα από μια ανακοίνωση που είχαν κάνει οι ξένοι ντετέκτιβ τον Μάιο του 2016 ότι θα έδιναν 12.000-13.000 ευρώ σε όποιον εμφάνιζε νεότερα στοιχεία για την τύχη του αγοριού. Ηταν η περίοδος που είχε γίνει η φασαρία ότι τριγυρνούσαν στα μπαρ του νησιού και έπιναν μπίρες ενώ υποτίθεται ότι ερευνούσαν διαρκώς την τραγική ιστορία. Για αυτόν τον περιβόητο νέο μάρτυρα ανέφεραν ότι ήταν ένας έφηβος βοηθός του χειριστή του εκσκαφέα. Για όσους όμως γνωρίζουν ή έχουν ερευνήσει την υπόθεση, τέτοιο πρόσωπο, δηλαδή ανήλικος βοηθός, δεν υπήρχε στο πλευρό του Κ. Μπάρκα.

Εξάλλου, αυτό που λένε, ότι ήταν ταραγμένος εκείνο το βράδυ επειδή σκότωσε με την μπουλντόζα τον Μπεν και ύστερα τον έθαψε, ήταν λάθος. Ολα αυτά είχαν ερευνηθεί επί μήνες από τους έλληνες αστυνομικούς της Κω, είχαν γίνει εκσκαφές, ενώ και ο Κ. Μπάρκας δεν είχε δείξει ποτέ οποιαδήποτε ένδειξη ενοχής για το περιστατικό. Εξάλλου ο χειριστής του εκσκαφέα μέχρι πρόσφατα βοηθούσε τις κατά καιρούς έρευνες των βρετανών αστυνομικών. Οταν όμως απεβίωσε, με μια αμφιλεγόμενη μαρτυρία, τον βρήκαν εύκολο στόχο για να στηρίξουν τη νέα θεωρία τους που αμφισβητούν όλοι στο νησί. Εσκαψαν παντού σε διάφορα μέρη, δεν βρήκαν τίποτα. Ερεύνησαν για τον Μπεν, ακόμη και σε σωλήνες αποχέτευσης που είχαν κατασκευασθεί πολλά χρόνια αργότερα μετά τον χαμό του παιδιού. Ολα αυτά χωρίς κανένα αντίκρισμα - όπως είχε προβλεφθεί προτού ξεκινήσουν την έρευνά τους».

Το αυτοκινητάκι και η μπουλντόζα

Οπως συμπληρώνουν οι ίδιοι αξιωματούχοι, «στο τέλος είπαν ότι βρήκαν ένα... αυτοκινητάκι για το οποίο δεν είναι σίγουροι ότι είναι του παιδιού και το οποίο υποτίθεται ότι είχε μαζί του την ώρα της εξαφάνισης. Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν είχε ειπωθεί ποτέ μέχρι σήμερα. Το αυτοκινητάκι αυτό υποτίθεται ότι δεν είχε καταστραφεί - σύμφωνα με τη θεωρία τους - από την μπουλντόζα του Κ. Μπάρκα και είχε μείνει σχετικά αλώβητο έπειτα από 26 χρόνια. Αυτά θα ήταν αδιανόητα και για τους πλέον άπειρους έλληνες αστυνομικούς. Παρόμοιο εύρημα είχαν υποστηρίξει ότι είχαν εντοπίσει και στον προηγούμενο κύκλο ερευνών τους το 2012. Και όλα αυτά με βασική έγνοια των βρετανών ντετέκτιβ να αναφέρουν τα ευρήματά τους μόνο σε συγκεκριμένα ΜΜΕ από τη Βρετανία και να μοιράζουν τις αποκλειστικότητες.
Το δραματικό είναι ότι σε αυτές τις προβληματικές έρευνες παρασύρουν και τους ευάλωτους συγγενείς του Μπεν που προχωρούν σε δηλώσεις αντίστοιχες με τις κατά καιρούς αμφιλεγόμενες εκτιμήσεις των βρετανών αστυνομικών. Παλιότερα έκαναν εκκλήσεις στους υποτιθέμενους απαγωγείς του Μπεν ή εξέφραζαν την ανακούφισή τους όταν εντοπίζονταν κυκλώματα παράνομων υιοθεσιών και έτσι επέκειτο ο εντοπισμός του αγοριού. Εκλεισαν αυτή την έρευνα μιλώντας για ενδείξεις πιθανού ατυχήματος σε έναν κύκλο πιθανολογήσεων που έχει καταγραφεί πολλές φορές στην έρευνα για τον άτυχο Μπεν».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η τωρινή έρευνα των Βρετανών θα έχει συνέχεια στα ελληνικά δικαστήρια, όπου αναμένεται να καταφύγουν συγγενείς αναφερόμενων ελλήνων κατοίκων της Κω.


HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (5)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  ΟΙ ΑΓΓΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΡΟΪΔΑ!! | 19/10/2016 21:57
  Λυπάμαι ειλικρινά για το άτυχο αυτό πλασματάκι που χάθηκε τόσο άδικα από την ζωή. Από εκεί και πέρα όμως η υπόθεση αυτή αποκαλύπτει το διαχρονικό αμοραλισμό των άγγλων . Οι έρευνες έχουν προυπολογισμό ένα εκατομύριο ευρώ!!!! και φυσικά οι άγγλοι δεν είναι κοροϊδα να αφήσουν να πάνε χαμένα τόσα χρήματα. Θα ψάχνουν μέχρι να τελειώσουν. Οι άγγλοι είναι σαν τους αριστερούς. ΔΕΝ είναι κοροΪδα. ¨Ο,τι μπορούν να αρπάξουν θα το αρπάξουν.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση40
   
   
  επιτελους κατι κινειται, πρεπει να σταματησει αυτη η δυσφημιση της Ελλαδας | 19/10/2016 13:15
  Πρεπει η ΕΛ.ΑΣ. να γνωστοποιησει μερικα πραγματα για αυτη τη περιεργη ιστορια που εκθετει τη χωρα μας απο τους επαγγελματιες ανθελληνες εγγλεζους χρονια τωρα. Πρωτα απο ολα πρεπει να διερευνηθει ο ρολος της οικογενειας του μικρου Μπεν, που ειχαν αφησει αφυλακτο το παιδι μονο του να παιζει εκτος σπιτιου και αρχισαν να το αναζητουν μετα τη παρελευση ωρων!? Δευτερον πρεπει να στειλουν σπιτι τους αμμεσα τους αγγλους δηθεν αστυνομικους ( περισσοτερο τουριστες) οι οποιοι κανουν χρηση ενος κρατικου κονδυλιου 1 εκατ στερλινων για πολυμηνες ερευνες που δεν εχουν φερει στο φως ΤΙΠΟΤΑ αλλα γινεται περισσοτερο για να ικανοποιησουν το αγγλικο κοινο κατηγορωντας συνεχως τους ελληνες! Σταματηστε τη αηδια!
  Σπυρος
  απάντηση373
   
   
  kyriakos | 19/10/2016 12:45
  Έτσι είναι αυτοί. Κλουζωμαλακες και σκοτεινοψυχοι. Δεν είναι τυχαίο ότι ΜΙΑ λέξη έρχεται στο μυαλό όταν γίνεται αναφορά σ' αυτούς.
  kyriakos
  απάντηση177
   
   
  Συνέχεια | 19/10/2016 10:08
  Και τώρα σωστό και ανάλογο θα είναι νά πάνε στην Βρετανία οι έλληνες δικηγόροι να τα κάνουν άνω κάτω ψάχνοντας για τα διπλώματα των αστυνομικών και σέρλοκ χόλμς του ταλήρου ή μάλλον της στερλίνας, για την στάση τους στο σχολείο όταν ήταν παιδιά, και εν γένει για το παρελθόν τους και την στάση τους στην εκεί τοπική κοινωνία. Και δυό τρείς ψυχίατροι μαζί.
  Μέντιουμ η καφετζού
  απάντηση224
   
   
  Προσέξτε μη σκάβετε το λάκκο του αλλουνού διότι μπορεί να πέσετε εσείς μέσα... | 19/10/2016 07:25
  Δεν ξέρω πόσα αυτοκινητάκια είχε μαζί του ο άτυχος Μπέν αλλά εάν υιοθετηθεί από την μητέρα του το σενάριο των συμπατριωτών της αστυνομικών αφού ήδη άρχισε τις κατάρες κατά του Μπάρκα συνεπώς παραδεχόμενη ότι το παιδί ήταν μακρυά εκτός οικίας από την επίβλεψή της είναι πολύ εκτεθειμένη. Το αδίκημα της εγκατάληψης - μή επίβλεψης ανηλίκου που τελικά θανατώθηκε λόγω της αδιαφορίας της μητρός που έκανε ηλιοθεραπεία στην παραλία στο ξενοδοχείο τότε ακόμα δεν είχε αγοράσει το σπίτι μπορεί να μήν έχει πολύχρονη φυλάκιση αλλά οι φυλακές όχι πως δεν είναι καλές στην Ελλάδα αλλά ρε παιδί μου μη ξευτιλίζεσαι, εκτός εάν δεν πειράζει οπότε πάσσο...
  Katsikis
  απάντηση295
   
-