Περίπου 190.000 πακέτα ανά ώρα διανύουν καθημερινά ένα σύστημα μεταφοράς συνολικού μήκους 40 χιλιομέτρων, στη διάρκεια της πιο πολύβουης, αλλά αποτελεσματικής μεταμεσονύκτιας βάρδιας στο αεροδρόμιο της Κολωνίας. Εκεί βρίσκεται μια από τις πιο προηγμένες εγκαταστάσεις διαλογής στον κόσμο, το ευρωπαϊκό Air Hub της UPS, που μετρά χώρο λειτουργίας άνω των 105.000 τ.μ.. «Το Βήμα» βρέθηκε, στη διάρκεια δημοσιογραφικής ξενάγησης, στον πυρήνα του ευρωπαϊκού express δικτύου της UPS και βασικής συνιστώσας του παγκόσμιου αεροπορικού της δικτύου από το 1986.
Από τις 23.00 ως τις 02.30

Η δράση ξεκινά κάθε βράδυ στις 23.00, με τους 2.800 εργαζομένους, στην πλειονότητά τους νεαροί φοιτητές και φοιτήτριες, να έχουν μόλις τρεισήμισι ώρες μπροστά τους για την παραλαβή, τη διαλογή και τη δρομολόγηση των δεμάτων. Στόχος να βρίσκονται στον τελικό τους προορισμό την επόμενη ημέρα. Αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη μεγαλύτερη επένδυση που έχει πραγματοποιήσει η εταιρεία στο δίκτυό της, εκτός Ηνωμένων Πολιτειών, ύψους 200 εκατ. δολαρίων, σε τεχνολογίες αιχμής.
Με την ολοκλήρωση της πρόσφατης επέκτασης στο Air Hub του αεροδρομίου Κολωνίας/Βόννης, που ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2014, προστέθηκαν οκτώ αυτόματοι διαλογείς αυξάνοντας τη χωρητικότητα στη διαλογή των πακέτων κατά 70%. Ισοδυναμεί με 190.000 πακέτα ανά ώρα ή περίπου 53 πακέτα ανά δευτερόλεπτο. Ο μέσος όρος μετακίνησης ενός πακέτου, από το σημείο εκφόρτωσης στο σημείο φόρτωσης, ανέρχεται σε μόλις 15 λεπτά.
Κάθε βράδυ φτάνουν στο αεροδρόμιο της Κολωνίας 38 πτήσεις για να εκφορτώσουν δέματα από κάθε μέρος του πλανήτη, ανάμεσά τους και από την Ελλάδα (δρομολόγιο Αθήνα – Θεσσαλονίκη – Κολωνία). Στη συνέχεια, φορτώνονται και πάλι και ως τις 05.30 τα ξημερώματα έχει αναχωρήσει και το τελευταίο αεροσκάφος. Παράλληλα, περί τα 300 φορτηγά αυτοκίνητα (εκ)φορτώνουν δέματα από περιοχές σε μια ακτίνα 600 χλμ.

Γεωγραφικά και άλλα πλεονεκτήματα

«Οταν μπορούμε να κρατήσουμε τα δέματα στο έδαφος, είναι προτιμότερο να τα κρατάμε στο έδαφος» επισήμανε στη διάρκεια της δημοσιογραφικής επίσκεψης στο Cologne hub ο διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Επικοινωνίας της UPS για την Ευρώπη κ. Κάρστεν Χέλσον. Οπως εξήγησε, η εγγύτητα του αεροδρομίου της Κολωνίας με σημαντικά γερμανικά και ευρωπαϊκά κέντρα αποτελεί έναν εκ των βασικών λόγων που επελέγη για τη δημιουργία του hub πριν από 30 χρόνια. «Βρίσκεται στο κέντρο μιας περιοχής που συγκεντρώνει το 40% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, άρα και μεγάλο μέρος της οικονομικής δραστηριότητας».
Δίνοντας ένα περίγραμμα των κρίσιμων παραμέτρων που μπορούν να αναδείξουν μια περιοχή σε διεθνές κέντρο logistics –συζήτηση η οποία στη χώρα μας έχει μεν ξεκινήσει, υπάρχει όμως πολύς δρόμος να διανύσουμε -, απαρίθμησε ορισμένα ακόμη προτερήματα της Κολωνίας. Το καλά αναπτυγμένο οδικό δίκτυο και το δίκτυο υποδομών, καθώς και το άριστο σύστημα αεροδιαδρόμων, που επιτρέπει τη χρήση του αεροδρομίου σε οποιουδήποτε μεγέθους αεροσκάφος.
Επίσης, η ελαστική αγορά εργασίας, οι καλές καιρικές συνθήκες και η δυνατότητα νυχτερινών πτήσεων, στοιχείο που επιτρέπει την πραγματοποίηση εργασιών κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 24ώρου. Ετσι, το Air Hub Γερμανίας συνδέεται καθημερινά με 54 ευρωπαϊκά και 11 διηπειρωτικά αεροδρόμια. Σε καθημερινή βάση διακινούνται περί τα 500 εμπορευματοκιβώτια.
Ανάμεσα στις περισσότερες από 220 χώρες και περιοχές διεθνώς, όπου η UPS παραδίδει καθημερινά 18,3 εκατομμύρια πακέτα, από το 1996 περιλαμβάνεται και η Ελλάδα. Σήμερα, η εταιρεία διαθέτει στη χώρα μας δύο κέντρα πρόσβασης, δύο λειτουργικές υποδομές μικρών αποστολών, στόλο παράδοσης περίπου 100 οχημάτων και άνω των 130 εργαζομένων.

Καθαρά έσοδα 9,5 δισ. δολάρια το 2015

Τα έσοδα του διεθνούς δικτύου της εταιρείας διαμορφώθηκαν το 2015 σε 48,9 δισ. δολάρια για τη διακίνηση συνολικά 4,7 δισ. πακέτων και εγγράφων. Ο ημερήσιος όγκος αποστολών ανέρχεται σε 18,3 εκατ. πακέτα και έγγραφα. Κατά μέσο όρο η UPS δέχεται καθημερινά 69,4 εκατ. αιτήματα online tracking.
Εκτός από έναν στόλο παράδοσης 104.926 οχημάτων και ακόμη 6.845 οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων, η εταιρεία διαθέτει 237 ιδιόκτητα αεροσκάφη, καθώς και 413 αεροσκάφη βραχυπρόθεσμης μίσθωσης. Με αυτά εκτελούνται καθημερινά 940 εγχώριες και 1.015 διεθνείς πτήσεις.
Από τις υπηρεσίες logistics και διανομής, μεταφοράς και freight, μεταφοράς εμπορευμάτων σε 195 χώρες και περιοχές, διαχείρισης διεθνούς εμπορίου και τελωνειακής μεσιτείας τα καθαρά έσοδα του 2015 ανήλθαν σε 9,5 δισ. δολάρια. Η εταιρεία διαθέτει προς τούτο 581 εγκαταστάσεις σε περισσότερες από 120 χώρες, συνολικής έκτασης 3 εκατ. τ.μ.

HeliosPlus