Από την κατάθεση του 76χρονου οδηγού του αυτοκινήτου με βουλγαρικές πινακίδες κυκλοφορίας που παρέσυρε και σκότωσε 32χρονη πρόσφυγα από τη Συρία και τον 9χρονο γιο της στις 20.30 της Κυριακής στο Ωραιόκαστρο περιμένουν να αντλήσουν κάποια πρώτα στοιχεία οι αξιωματικοί του Α΄Τμήματος Τροχαίας Θεσσαλονίκης που ερευνούν τα αίτια του δυστυχήματος.

Επίσης τραυματίστηκε ένα 12χρονο κορίτσι από τη Συρία το οποίο μεταφέρθηκε στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, επειδή κάηκε το όχημα του 76χρονου μετά το δυστύχημα κατά τη διάρκεια έντασης που επικράτησε δεν κατέστη εφικτό να βρεθεί άδεια κυκλοφορίας και δίπλωμα οδήγησης και γίνεται προσπάθεια να βρεθούν τα στοιχεία μέσω του υπουργείου Μεταφορών.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, εξαγριωμένοι πρόσφυγες προπηλάκισαν τον 76χρονο οδηγό του αυτοκινήτου, βάζοντας φωτιά στο όχημά του. Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, ο ηλικιωμένος οδηγός νοσηλεύεται φρουρούμενος σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Πρόσφυγες και μετανάστες πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων, ενώ στο σημείο έσπευσαν δυνάμεις της Αστυνομίας που προκειμένου να αποκλιμακώσουν την κατάσταση έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης. Τελικά, τα πνεύματα ηρέμησαν πριν τις 12 το μεσάνυχτα.

Όπως ανακοίνωσε η Αστυνομία, εξαιτίας των επεισοδίων χρειάστηκε να παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες σε δύο άτομα -πλήρωμα του ΕΚΑΒ- και σε δύο αστυνομικούς.

Την ίδια στιγμή βαρύ είναι το κλίμα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, του πρώην εργοστασίου «Φέσσα» στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης.

Στη Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων έσπευσε ο υπεύθυνος για τη διαχείριση του προσφυγικού του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νίκος Ράγκος.

«Δεν υπάρχει πλέον ζήτημα, δεν υπάρχει ένταση. Οι πρόσφυγες επιστρέφουν στη δομή, έπειτα από συνεννόηση και μεσολάβηση που προηγήθηκε», δήλωσε ο κ. Ράγκος, ο οποίος παράλληλα διέψευσε πληροφορίες για προγραμματισμό εκδηλώσεων διαμαρτυρίας σήμερα Δευτέρα.

Από την άλλη πλευρά, πρόσφυγες που φιλοξενούνται στον συγκεκριμένο χώρο δήλωναν ότι σκόπευαν να προχωρήσουν από σήμερα Δευτέρα σε καθιστική διαμαρτυρία, καθώς, όπως λένε, τα οχήματα που κινούνται στο δρόμο, αναπτύσσουν συχνά μεγάλη ταχύτητα, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Η ανακοίνωση της Αστυνομίας

Βραδινές ώρες χθες (16.10.2016), στο 3ο χλμ. Παλαιάς Συμμαχικής Οδού, στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, αυτοκίνητο που οδηγούσε 76χρονος ημεδαπός παρέσυρε τρεις αλλοδαπούς ηλικίας 32, 9 και 12 ετών (γυναίκα, αγόρι, κορίτσι αντίστοιχα), με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό των δύο πρώτων και τον ελαφρύ τραυματισμό της τρίτης.

Με αφορμή το δυστύχημα, ομάδα ατόμων από δομή φιλοξενίας που βρίσκεται στην περιοχή επιτέθηκαν κατά του 76χρονου οδηγού και αστυνομικών που τον είχαν συλλάβει, έθεσαν φωτιά στο όχημά του, ενώ προκάλεσαν φθορές σε τρία ακόμα οχήματα (ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. και ΙΧΕ) και επιτέθηκαν κατά πληρώματος ΕΚΑΒ και ενισχυτικών αστυνομικών δυνάμεων, που κατέφθασαν στο σημείο.

Τραυματίστηκαν ο 76χρονος οδηγός, δύο μέλη του πληρώματος του ΕΚΑΒ και δυο αστυνομικοί.

Προανάκριση για τις συνθήκες του θανατηφόρου τροχαίου ατυχήματος ενεργείται από το Α’ Τμήμα Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ενώ για τα μετέπειτα συμβάντα από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.