Τα πρόσωπα με τον κωδικό «Μάγειρας», «Κομοδίνος», «Κεφάλας» και άλλοι που είχαν εμπλακεί πριν από δύο χρόνια στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» για την ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού έχουν μπει εκ νέου στο στόχαστρο της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να αποφευχθεί μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων ή και δολοφονιών στο πλαίσιο του σχεδίου «Νέμεσις» που εξήγγειλε η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Η οργάνωση, η οποία έχει προχωρήσει από το 2008 σε περισσότερες από 250 επιθέσεις, ανέλαβε την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση στο κέντρο της Αθήνας με στόχο την εισαγγελέα κυρία Γεωργία Τσατάνη την περασμένη Τετάρτη. Η δικαστική λειτουργός τον περασμένο Σεπτέμβριο είχε καταγγείλει την παρακολούθησή της από δύο υπόπτους περίπου 30 ετών, που ανέφεραν μάλιστα και το όνομά της.
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούν για νέα «μέλη» των «Πυρήνων» και εξετάζουν κυρίως βοήθεια που τυχόν είχαν στην παρασκευή εκρηκτικών αλλά και στην εκτελεστική ομάδα από ποινικούς, όπως είχε οργανωθεί και στο σχέδιο επίθεσης στον Κορυδαλλό τον Ιανουάριο του 2015. Κύριος φόβος των στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι να αποφευχθούν συνεχόμενες ένοπλες επιθέσεις, δολοφονίες ή και απαγωγές που αποκαλύφθηκε ότι σχεδίαζαν οι «Πυρήνες» προ διετίας. Επιπρόσθετο πρόβλημα; Τυχόν επανεμφάνιση της «Σέχτας Επαναστατών», η οποία φαίνεται ότι είναι ο απώτερος στόχος μελών των «Πυρήνων». Αυτός δεν έχει επιτευχθεί λόγω μη ανατίναξης δεμάτων-βομβών που έχουν σταλεί τους τελευταίους μήνες σε δικαστές και αστυνομικούς. Η έρευνα για τη «Σέχτα» πάντως φαίνεται να παραμένει ανοιχτή σε δικαστικό επίπεδο, με άξονα τη δολοφονία του δημοσιογράφου Σωκράτη Γκιόλια το καλοκαίρι του 2010 –η τελευταία που ανέλαβε η συγκεκριμένη ένοπλη ομάδα.
Ζητούμενο για τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. είναι λοιπόν να βρουν από πού άντλησαν νέα επιχειρησιακή δύναμη οι «Πυρήνες» έτσι ώστε όχι μόνο να προχωρήσουν στη βομβιστική επίθεση κατά της δικαστικής λειτουργού στην οδό Ιπποκράτους αλλά και να προαναγγέλλουν «εκστρατεία» ένοπλων επιθέσεων με.. τιμωρητική διάθεση! Και όλα αυτά ενώ είναι έγκλειστοι στις φυλακές Κορυδαλλού από την περίοδο 2010-2011.
Τελευταία στρατολόγηση


Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα έγινε σχετική στρατολόγηση από τον αναρχικό χώρο και ενεργοποιήθηκε εκ νέου ομάδα ποινικών που είχε αναδειχθεί και στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος», στην οποία συμμετείχε επίσης το πρώην μέλος της 17Ν Χριστόδουλος Ξηρός. Σε ηλεκτρονικές επιστολές των «Πυρήνων» που είχαν βρεθεί τότε υπήρχαν αναφορές σε κωδικοποιημένες ονομασίες ποινικών και σε ρόλο που είχαν τότε –ίσως και τώρα… Οπως ανέφερε κρατούμενος-μέλος της οργάνωσης για την προμήθεια και την κατασκευή βομβών, «ο «Κεφάλας» είναι ένας πολύ καλός μας φίλος που μας έχει δώσει τα μισά πράγματα από αυτά που έχετε. Εχει δύο παιδιά τα οποία έχουν ξαναμαγειρέψει (σ.σ.: κατασκευή εκρηκτικών)».
Στο 586 σελίδων δικαστικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών σχετικά με την εμπλοκή συνολικά 29 ατόμων στην επιχείρηση «Γοργοπόταμος» αναφερόταν για τον «Κεφάλα»: «Είχε συμβουλευτικό χαρακτήρα απέναντι στα μέλη των «Πυρήνων», ενώ φρόντισε να τους δώσει έναν δικό του έμπιστο άνθρωπο που έχει συνεργαστεί στο παρελθόν μαζί του στην παρασκευή ανάλογων εκρηκτικών υλών που τοποθετήθηκαν σε εκρηκτικούς μηχανισμούς σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών της νύχτας και σε νοθεία καυσίμων. Τον άνδρα τον αποκαλούσε «Μάγειρα»».
Μάγειρες και εκτελεστές


Στοιχεία για την ταυτότητα του «Κεφάλα» ή του «Μάγειρα» δεν αναδείχθηκαν στη δίκη για τον «Γοργοπόταμο». Από στοιχεία δικαστικών φακέλων πάντως για τη δράση «νονών της νύχτας» που είχε αποκαλυφθεί την πενταετία 2011-2015 προέκυπτε ότι ένας κύριος παρασκευαστής βομβών στον ποινικό χώρο ήταν άτομο κρητικής καταγωγής το οποίο μετέφερε τους μηχανισμούς από το Ρέθυμνο ή τους συναρμολογούσε στην Αττική. Είχε προκύψει η εμπλοκή άλλου ατόμου ηλικίας 55 ετών που είχε κατηγορηθεί ξανά για το ίδιο αδίκημα, ενώ βόμβες με στόχους δικαστές φέρεται να παρασκεύαζε και μια συγγενής ποινικού.
Στη δικογραφία του «Γοργοποτάμου» περιγράφεται και η παρουσία ατόμου με τον κωδικό «Κομοδίνος», ο οποίος επίσης ανήκε στο περιβάλλον ποινικού, αλλά και ενός ακόμη αναρχικού και ενός ποινικού 34 ετών (είχε κατηγορηθεί για ληστεία το 2014 στη Νέα Ιωνία) που φαίνεται ότι «ήθελαν και αυτοί να βοηθήσουν τους «Πυρήνες»».
Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. επιχειρούν να διερευνήσουν τα τότε ευρήματα με την τωρινή νέα δυναμική των «Πυρήνων». Κύριο ζητούμενο, μήπως η ΣΠΦ μέσω αυτού του διαύλου αποκτήσει και εκτελεστές –όπως φέρεται εξάλλου να υπήρξε σε χτυπήματα ένοπλων οργανώσεων «μιας χρήσης», που σκότωσαν τα μέλη της Χρυσής Αυγής το 2013 στο Νέο Ηράκλειο ή τον αρχιφύλακα Σεραφείμ Γκαλιμάνη το 2015 στη Φθιώτιδα.

ΟΙ… ΤΑΜΠΕΛΕΣ
Ηγετικά μέλη των «Πυρήνων» έχουν αρνηθεί τις σχέσεις τους με ποινικούς, με ορισμένα όμως αμφιλεγόμενα, σύμφωνα με τους αστυνομικούς, σημεία στις σχετικές δηλώσεις τους. Οπως ανέφερε ένας από αυτούς σε συνέντευξή του στις 19 Ιανουαρίου 2015, «ο αξιακός κώδικάς μας και η αναρχική μας συνείδηση ήταν, είναι και θα είναι απέναντι σε μαφιόζικες πρακτικές και οργανωμένο έγκλημα. Αλλά και να μην ξεχνάμε ένα πολύ βασικό πράγμα. Το πραγματικό οργανωμένο έγκλημα εδρεύει στα κέντρα λήψεων αποφάσεων της εξουσίας και στην ίδια την Αστυνομία. Επιπλέον δεν πρέπει να γίνεται άκριτη οικειοποίηση λέξεων και ταμπελών όπως μαφιόζος, ποινικός και νονός σε ανθρώπους οι οποίοι συκοφαντούνται από τα ΜΜΕ».

Επιχειρησιακή ικανότητα
Ετοιμοπόλεμοι και πολυμήχαν οι «Πυρήνες»
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν με ιδιαίτερο προβληματισμό ότι «τα μέλη των «Πυρήνων» έχουν σημαντική εκπαίδευση και είναι σε ένοπλη ετοιμότητα –παρά τις διαρκείς πολυετείς καταδίκες τους –με συνεχείς αλλαγές των μεθόδων τους. Μην ξεχνά κανείς ότι, όπως αποκαλύφθηκε, είχαν εκπαιδευθεί σε σκοπευτήριο αθλητικού συλλόγου στη Σόφια και σαν κομάντος σε στίβο μάχης εκπαιδευτηρίου στην Κεντρική Ευρώπη. Εχουν τη δυνατότητα οργάνωσης διαδοχικών ένοπλων επιθέσεων. Εξάλλου στην υπόθεση «Γοργοπόταμος» βρέθηκαν επιστολές στις οποίες, όπως έγραφαν, σχεδίαζαν (μετά την απόδρασή τους από τον Κορυδαλλό) καθημερινές βομβιστικές επιθέσεις, δολοφονίες, επιθέσεις σε αυτοκινητοπομπές πολιτικών αλλά και απαγωγές προκειμένου να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση συντρόφων τους».

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών υπενθύμιζαν απόσπασμα κειμένου της οργάνωσης το 2010 μετά την αποστολή δεμάτων-βομβών, ότι «βόμβες ανατινάζουν κυβερνητικά κτίρια, όπλα εκτελούν πολιτικούς, δημοσιογράφους, μπάτσους, δικαστές και κάθε λογής προστάτες αυτού του κόσμου».
Παράλληλα, στο δικαστικό βούλευμα για την υπόθεση «Γοργοπόταμος» προσδιοριζόταν και η εμπλοκή δύο προσώπων με τον κωδικό «Ρωξάνη» που επίσης δεν έχουν συλληφθεί. Οπως σημειώνεται, «πρόκειται για δύο άτομα (πιθανόν άνδρας – γυναίκα) τα οποία δεν μιλούν ελληνικά και συνεννοούνται στην αγγλική γλώσσα. Στις 14 Νοεμβρίου 2014 ήλθαν και οι δύο στην Αθήνα και νοίκιασαν οικία και ένα ΙΧ γιατί στη χώρα τους οδηγούν ανάποδα και ήθελαν να εξοικειωθούν στο εγχώριο οδικό δίκτυο». Εκτιμάται ωστόσο ότι αυτά τα άτομα, παρότι δεν έχουν συλληφθεί, δεν έχουν ρόλο στην τωρινή δράση της «Συνωμοσίας».
Επιπλέον πρόβλημα στην έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τη μη ανακάλυψη του πλήρους δικτύου υποστήριξης των «Πυρήνων» είναι ότι δεν βρέθηκε τρόπος να αναγνωσθεί –παρότι στάλθηκε στα πλέον σύγχρονα εργαστήρια του εξωτερικού –το περιεχόμενο του ηλεκτρονικού υπολογιστή του μέλους της οργάνωσης με τον κωδικό «Ιάσονας» που συνεργάστηκε με τον Χρ. Ξηρό και έχει συλληφθεί.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ