Το «μενού» της πρόσφατης συνάντησης των προέδρων των ανώτατων δικαστηρίων με τον Πρωθυπουργό, όπως φαίνεται, δεν είχε μόνο συζητήσεις επί των μισθολογικών θεμάτων, αλλά στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου έπεσε και η πρόταση για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών, παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος που θέτει ως «κόκκινη γραμμή» το 67ο έτος της ηλικίας των δικαστικών λειτουργών.

Όπως λένε δικαστικές πηγές στην εφημερίδα Τα Νέα, η ανακίνηση του σοβαρού αυτού θεσμικού ζητήματος, «έρχεται να ανοίξει ένα νέο μέτωπο στον χώρο της Δικαιοσύνης, που ήδη μετρά πολλά, τα οποία συνδέονται με την ανεξαρτησία των δικαστών και το κύρος του ίδιου του θεσμού».

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου ενημέρωσε τους συναδέλφους της στο Εφετείο της Αθήνας για την παράταση του ορίου ηλικίας των ανώτατων δικαστών. Ενδεχόμενο που, κατά την ενημέρωσή της, βρίσκει τον πρωθυπουργό «πολύ θετικό».
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σύνταγμα στο άρθρο 88 παράγραφο 5 ρητά ορίζει ότι οι ανώτατοι δικαστές υποχρεωτικά αποχωρούν από το δικαστικό σώμα με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους.
Σε περίπτωση πάντως που -άγνωστο πώς-αρθεί η συνταγματική πρόβλεψη, τότε η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, η οποία με βάση τα σημερινά δεδομένα αποχωρεί τον Ιούνιο του 2017 από τη θέση της, θα μπορέσει να παραμείνει για άλλα τρία χρόνια.
Βασικό επιχείρημα για τη νομοθετική ρύθμιση, όπως ειπώθηκε στην Ολομέλεια του Εφετείου, συνιστά η εξής ερμηνεία: ότι το όριο των 67 ετών που θέτει το Σύνταγμα αποτελεί προστατευτικό τείχος για τους ίδιους τους δικαστές, ώστε να μην μπορεί κανείς να τους δείξει νωρίτερα την πόρτα της εξόδου. Αν όμως, οι ίδιοι επιθυμούν να παραμείνουν στην ενεργό δράση, τότε με νόμο μπορεί να δοθεί παράταση, θέση που φαίνεται να ενστερνίζεται και η Βασιλική Θάνου καθώς το θέμα αυτό έχει ήδη τεθεί, όπως είπε, ως «αίτημα πολλών δικαστικών».

Δικαστικοί: Προκαλεί τρόμο η πρόταση παράτασης της θητείας

Την έντονη αντίδραση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΔΕ) προκάλεσε η ενδεχόμενη αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των δικαστικών λειτουργών. Σε ανακοίνωσή της η Ένωση αναφέρει πως «οποιαδήποτε σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο» και πως «υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

«Και όλοι οι δικαστές να το ζητούσαν, δεν επιτρέπεται τέτοια κατάλυση του Συντάγματος», είπε στον ΒΗΜΑ 99,5FM ο εκπρόσωπος τύπου της Ένωσης, Χαράλαμπος Σεβαστίδης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων:

«Αναφορικά με χθεσινά δημοσιεύματα του Τύπου, που κάνουν λόγο για συζητήσεις του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων σχετικά με την αύξηση του ορίου ηλικίας αποχώρησης των Δικαστικών Λειτουργών από την υπηρεσία, υπενθυμίζουμε την σαφέστατη Συνταγματική πρόβλεψη του άρθρου 88 παρ. 5 «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους». Η συνταγματική διάταξη δεν αφήνει κανένα απολύτως περιθώριο παρερμηνείας. Έτσι εφαρμόζεται από την ψήφισή της το 1975 χωρίς ποτέ κανείς να αμφισβητήσει το νόημά της.

Οποιαδήποτε συνεπώς σκέψη για μεταβολή του ανώτατου συνταγματικού ορίου με τυπικό νόμο προκαλεί τρόμο κυρίως για την ευκολία και την ανεπίτρεπτη προχειρότητα με την οποία επιχειρείται να ξεπεραστούν ανυπέρβλητοι συνταγματικοί φραγμοί. Τυχόν αύξηση του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο θα λειτουργήσει χωρίς καμία αμφιβολία ως προπομπός για όλους τους εργαζομένους και θα οδηγήσει σε ακόμα βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό. Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και αναφορικά με την αναγκαιότητα ή μη αύξησης του ορίου ηλικίας των δικαστών θα τοποθετηθούμε τον κατάλληλο χρόνο με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία της δικαιοσύνης. Καθιστούμε σαφές για ακόμα μία φορά ότι η βούληση και τα αιτήματα των Δικαστών και Εισαγγελέων της Χώρας διατυπώνονται αποκλειστικά από τις Δικαστικές Ενώσεις.

Τέλος καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Πρωθυπουργό να λάβουν θέση στο ζήτημα που ανέκυψε και να ξεκαθαρίσουν ότι δεν υπάρχει περιθώριο οποιασδήποτε διαφορετικής ερμηνείας της ξεκάθαρης συνταγματικής διάταξης του άρθρου 88 παρ. 5. Σε αντίθετη περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να οδηγηθούμε σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις που θα πλήξουν βαρύτατα τη συνταγματική τάξη και το κράτος δικαίου».

Τι απαντά το υπ. Δικαιοσύνης

«Σχετικά με το θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών, το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διευκρινίζει τα εξής:

Πολιτικοί εξέφρασαν «το θεσμικό τους τρόμο» ύστερα από δήλωση του Προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σπεύδει να αναφερθεί σε «τρόμο» εξαιτίας της «ευκολίας και προχειρότητας με την οποία επιχειρείται η υπέρβαση του Συντάγματος» στο θέμα της ηλικίας αποχώρησης των δικαστών. Το τελευταίο μάλιστα πριν καν η κυβέρνηση σκεφθεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καθησυχάζει. Καμία δίκη προθέσεων και καμία αστυνομία σκέψης δεν εγγίζει την πραγματικότητα. Καμία μεταβολή, κανείς νεωτερισμός δε θα προχωρήσει εκτός του θεσμικού πλαισίου και της νομιμότητας.

Παρακαλούμε όσους μετέχουν στη νομική παιδεία και στην κοινωνική συζήτηση, να αφήσουν χωρίς τρομολαγνικές διατυπώσεις τη δικαιοσύνη να εκτελεί το σημαντικό της έργο».

Αντίθετος στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστικών ο Χ.Αθανασίου

Με δήλωσή του το μεσημέρι της Τετάρτης ο βουλευτής και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου, αναφερόμενος «στο ενδεχόμενο παράτασης των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών», επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση καταγγέλλοντας «συνεχείς ωμές παρεμβάσεις στη λειτουργία της δικαιοσύνης» καθώς και «αίσθηση συναλλαγής της κυβέρνησης με συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς».
Συγκεκριμένα ο κ. Αθανασίου δήλωσε τα εξής:

«Δεν εκπλήσσουν πλέον ενέργειες και παραλείψεις της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ, που υπονομεύουν τους θεσμούς και καταλύουν το υπόβαθρο του Κράτους Δικαίου. Κλασική περίπτωση αποτελούν οι συνεχείς ωμές παρεμβάσεις στη λειτουργία της Δικαιοσύνης.

Τελευταίο δείγμα αυτής της νοοτροπίας είναι η μελετώμενη παράταση του ορίου ηλικίας, με κοινό νόμο, των υπηρετούντων δικαστικών λειτουργών, κατά παράβαση του άρθρου 88 του Συντάγματος, που επιτάσσει την υποχρεωτική αποχώρηση από την υπηρεσία όσων συμπληρώνουν το προβλεπόμενο από το Σύνταγμα όριο ηλικίας. Μια ακόμη ενέργεια, με την οποία εμπεδώνεται η αίσθηση συναλλαγής της Κυβέρνησης με συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς, οι οποίοι από την ίδια έχουν επιλεγεί να υπηρετούν στις ανώτατες θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Το όριο ηλικίας για την αποχώρηση των δικαστικών λειτουργών είναι συνταγματικά προσδιορισμένο και οποιαδήποτε μεταβολή σε αυτό το όριο είναι αδιανόητη» τονίζει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ.

«Καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει τα παιχνίδια με τους θεσμούς, το Σύνταγμα, τη Δικαιοσύνη και εν τέλει την ίδια τη Δημοκρατία» προσθέτει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.