Βασίλης Γ. Λαμπρόπουλος
Πρόσφατες απειλητικές αναφορές από τον ποινικό αλλά και τον αντιεξουσιαστικό χώρο εξετάζονται από τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με τη βομβιστική επίθεση τα ξημερώματα της Τρίτης με στόχο το επιβατικό αυτοκίνητο ενός εκ των δύο αρχιφυλάκων των φυλακών Κορυδαλλού. Ο αρχιφύλακας έδωσε ήδη κατάθεση σε αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, όπου επισήμανε ότι δεν είχε οποιαδήποτε προσωπική εκκρεμότητα, χωρίς ωστόσο να προσδιορίζει άλλο περιστατικό των τελευταίων ημερών εντός των φυλακών που μπορεί να αποτέλεσε την «αφορμή» για την επίθεση εναντίον του. Σημειώνεται ότι ο ίδιος σωφρονιστικός υπάλληλος είχε γίνει στόχος ξυλοδαρμού πριν από μερικά χρόνια, ο οποίος δεν είχε εξιχνιασθεί.
Η έκρηξη σημειώθηκε στις 3.00 τα ξημερώματα στη μονοκατοικία όπου διέμενε ο αρχιφύλακας στο Αιγάλεω. Άγνωστοι είχαν τοποθετήσει τη βόμβα (βρέθηκαν βραδύκαυστο φιτίλι και υπολείμματα δυναμίτιδας) στην μπροστινή αριστερή ρόδα του οχήματος που ήταν σταθμευμένο στην πιλοτή της κατοικίας. Από την έκρηξη το αυτοκίνητο καταστράφηκε ολοσχερώς.
Η ανάλυση του εκρηκτικού μηχανισμού δημιούργησε την εικόνα ότι είναι πιθανόν έργο ποινικών και τη σχετική έρευνα ανέλαβε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής.
Πάντως στις 20 Απριλίου 2016 σε κείμενο αναρχικών είχαν υπάρξει αναφορές ότι ο εν λόγω αρχιφύλακας είχε παραγγείλει εισβολή των ΕΚΑΜ στον Κορυδαλλό, ότι προχωρούσε σε εκδικητικές μεταγωγές, ότι συμπεριφερόταν με σκαιό τρόπο σε αλβανούς ποινικούς -ένας εξ αυτών είχε κατηγορηθεί και για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος» με επίθεση στις φυλακές Κορυδαλλού από τον Χριστόδουλο Ξηρό– και για άλλες «παράτυπες» ενέργειες. Ο εν λόγω αρχιφύλακας αρνήθηκε ότι τα περιστατικά έγιναν όπως τα περιέγραφαν οι κρατούμενοι.
Επιπλέον το 2014 υπήρξαν σχετικές καταγγελίες για τον εν λόγω αρχιφύλακα και από κρατούμενο για συμμετοχή στη Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς, οι οποίες ωστόσο αμφισβητήθηκαν από στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Οι σωφρονιστικοί
Σημειώνεται ότι στο παρελθόν στόχοι βομβιστικών επιθέσεων έχουν γίνει από τους «Πυρήνες» αλλά και ποινικούς σπίτια και ΙΧ διευθυντικών στελεχών των φυλακών αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων εντός και εκτός Αττικής. Στις αρχές του 2015 μάλιστα είχε δολοφονηθεί στη Φθιώτιδα ο αρχιφύλακας των φυλακών Δομοκού από επίθεση που ανέλαβε η Οργάνωση Πολιτοφυλακής «Λαϊκή Δικαιοσύνη», που δεν επανεμφανίσθηκε.
Ανακοίνωση για την επίθεση εξέδωσε η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων στην οποία ανέφερε ότι «δυστυχώς για μία ακόμη φορά οι εργαζόμενοι στις φυλακές στοχοποιούμαστε και γινόμαστε το θύμα εξαιτίας της αλόγιστης βίας και της απώλειας ελέγχου και νομιμότητας σε ορισμένες φυλακές.
Σήμερα άλλο ένα περιστατικό ήρθε να προστεθεί στην μακρά λίστα των βίαιων περιστατικών, επιθέσεων, «φιλικών προειδοποιήσεων» και απειλών που αντιμετωπίζουμε σχεδόν καθημερινά οι εργαζόμενοι μέσα στις φυλακές. Ο συνάδελφος αρχιφύλακας είχε και κατά το παρελθόν πέσει θύμα βίας όταν άγνωστοι τον ξυλοκόπησαν προσερχόμενος στην υπηρεσία. Δυστυχώς η υπόθεση αυτή δεν εξιχνιάστηκε και οι θύτες παραμένουν άγνωστοι. Τουλάχιστον αυτή τη φορά ζητάμε και ελπίζουμε να διαλευκανθεί η υπόθεση και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι».