Το πέμπτο συνέδριο για την ιστορία, την αρχαιολογία και τη λαογραφία της διοργανώνει η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Οθρυς», το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας, για μια περιθωριακή αγροτική περιοχή η οποία δεν είναι γνωστή αλλά έχει σημαντικό παρελθόν και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. «Στην αρχαιότητα η Αχαΐα Φθιώτις κατελάμβανε όλη τη σημερινή επαρχία Αλμυρού με τις Μικροθήβες, μέρος της περιοχής των Φαρσάλων από τον Νομό Λαρίσης και μέρος του Νομού Φθιώτιδος» εξηγεί μιλώντας στο «Βήμα» η κυρία Χρυσούλα Δ. Κοντογεωργάκη, πρόεδρος της «Οθρυς».
Ολα ξεκίνησαν το 1991, όταν πραγματοποιήθηκε το Α’ –τότε διήμερο –Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών, στο οποίο συμμετείχαν 29 επιστήμονες από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, με 25 ανακοινώσεις. Παρά τις αρχικές ενστάσεις και αμφιβολίες που υπήρξαν για την υλοποίησή του, η ανταπόκριση του κόσμου στο πρώτο συνέδριο ήταν άκρως εντυπωσιακή, με το ενδιαφέρον για την αρχαιολογία και τη λαογραφία της περιοχής του Αλμυρού να γίνεται μεγαλύτερο με την έκδοση των Πρακτικών.
Ετσι ακολούθησε το Β’, επίσης διήμερο, Συνέδριο το 1995, με τη συμμετοχή 35 επιστημόνων με 32 ανακοινώσεις, το Γ’ τον Οκτώβριο του 2000 με 68 ανακοινώσεις και το Δ’ Συνέδριο το 2008 με τη συμμετοχή 43 επιστημόνων και 37 ανακοινώσεις.
«Η επιτυχία και των τεσσάρων συνεδρίων υπήρξε μεγάλη και αυξητικά κλιμακούμενη. Κάθε συνέδριο ήταν επιτυχέστερο και καλύτερα οργανωμένο από το προηγούμενο» λέει η κυρία Κοντογεωργάκη, γι’ αυτό μάλιστα τα δύο τελευταία συνέδρια ήταν τριήμερα και συνδιοργανώθηκαν από κοινού με τον Δήμο Αλμυρού.

62 ανακοινώσεις ειδικών επιστημόνων

Υστερα από οκτώ χρόνια, στο τωρινό, Ε’ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών, που θα πραγματοποιηθεί το τριήμερο 14-16 Οκτωβρίου, θα γίνουν 62 συνολικά ανακοινώσεις ειδικών επιστημόνων. Οπως λέει η κυρία Κοντογεωργάκη, «ο αριθμός αυτός των 62 ομιλιών αποτελεί ρεκόρ για όλα τα Συνέδρια. Αλλά δεν είναι μόνο το αριθμητικό αυτό ρεκόρ που θα σημαδέψει το Ε’ Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών. Είναι και η σημαντικότητα των θεμάτων αλλά και των επιστημόνων που θα τα παρουσιάσουν».

Δεκαπέντε διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων καθηγητές πανεπιστημίων και 10 διδάκτορες, περισσότεροι από 30 αρχαιολόγοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων Μαγνησίας, Καρδίτσας, Αθηνών, Φθιώτιδος και Ευρυτανίας θα μιλήσουν σε αυτό το συνέδριο.
Το Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών θεωρείται το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της τελευταίας 25ετίας στην περιοχή του Αλμυρού, «συμπλήρωσε ήδη μια ιστορία 25 χρόνων και αποτελεί καθιερωμένο θεσμό αλλά και τιμητικό τίτλο για τον Δήμο Αλμυρού, αναγνωρισμένο από πολλούς σε ολόκληρη την Ελλάδα. Είναι ένα επιστημονικό συνέδριο κύρους, το οποίο έχει πλέον καταξιωθεί, με θέματα που αφορούν όχι μόνο την Αρχαιολογία, την Ιστορία, τη Λαογραφία, αλλά και όλους τους τομείς κάθε επιστήμης η οποία συνεισφέρει στην έρευνα της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας. Οι ειδικοί επιστήμονες που λαμβάνουν μέρος είναι ιστορικοί, αρχαιολόγοι, φιλόλογοι, λαογράφοι, αρχιτέκτονες, μηχανικοί, χωροτάκτες-πολεοδόμοι, γεωλόγοι, γεωφυσικοί, ανθρωπολόγοι, περιβαλλοντολόγοι, δικηγόροι, θεολόγοι, καθηγητές εκκλησιαστικής μουσικής και ψαλτικής τέχνης, ξένων γλωσσών, πληροφορικής, αρχειονόμοι, δημοσιογράφοι, εικαστικοί, κοινωνιολόγοι, ερευνητές και μελετητές της τοπικής κυρίως ιστορίας, χωρίς ασφαλώς να είναι πάντα πολλοί από κάθε ειδικότητα» σημειώνει η κυρία Κοντογεωργάκη.
Το Συνέδριο Αλμυριώτικων Σπουδών πραγματοποιείται πάντα με τη χορηγία του δήμου, ενώ η Φιλάρχαιος Εταιρεία αναλαμβάνει την επιστημονική και γενικότερη διοργάνωσή του. Μετά την ολοκλήρωση του κάθε συνεδρίου εκδίδονται πάντα τα Πρακτικά του, με τον τίτλο «Αχαιοφθιωτικά» (Α’, Β’, Γ’, Δ’). Μάλιστα οι ανακοινώσεις των τεσσάρων συνεδρίων περιλαμβάνονται σε επτά τόμους, σε 3.500 σελίδες.

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Οθρυς»

Η Φιλάρχαιος Εταιρεία Αλμυρού «Οθρυς» είναι το αρχαιότερο σωματείο της Θεσσαλίας. Ιδρύθηκε το 1896 με σκοπό να περισυλλέξει και να διαφυλάξει τις διασκορπισμένες στην περιοχή αρχαιότητες, μνημεία της ιστορίας του τόπου. Μέσα σε λίγα χρόνια κατόρθωσε να συγκεντρώσει μεγάλο αριθμό αρχαιολογικών κειμηλίων.
Το σημαντικότερο ίσως έργο των πρώτων μελών της Φιλαρχαίου ήταν η ίδρυση και η ανέγερση του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλμυρού σε οικόπεδο που δώρισε το 1910 ο Δήμος Αλμυρού, στο οποίο στεγάστηκαν τα αρχαιολογικά ευρήματα που συγκεντρώθηκαν από την περιοχή του Αλμυρού αλλά και από την υπόλοιπη Θεσσαλία.
Σήμερα η Φιλάρχαιος Εταιρεία εξακολουθεί να δραστηριοποιείται στην καταγραφή και ευρύτερη γνωστοποίηση της ιστορίας της περιοχής, έχοντας διοργανώσει για τον σκοπό αυτόν, και με τη βοήθεια του δήμου, τέσσερα επιτυχημένα Συνέδρια Αλμυριώτικων Σπουδών. Εφέτος διοργανώνει το Ε’ Συνέδριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 14-15-16 Οκτωβρίου 2016.
Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να βρείτε εδώ: http://www.filarxaiosalmyrou.gr

HeliosPlus