Σε 1,5 εκατ. ευρώ είχαν «κοστολογήσει» οι αρχαιοκάπηλοι που συνελήφθησαν προ τριών ημερών από την ΕΛ.ΑΣ. στα Ιωάννινα το χρυσό στεφάνι ελληνιστικής περιόδου που βρέθηκε στην κατοχή τους. Τελικά, ύστερα από διαπραγματεύσεις με τους υποψήφιους αγοραστές, που δεν ήταν άλλοι από αστυνομικούς της Ασφάλειας Αττικής, δέχθηκαν τη μείωση της τιμής –και λόγω… οικονομικής κρίσης– στις 700.000 ευρώ. Ωστόσο λίγο αργότερα ο 56χρονος ασφαλιστής, ο 58χρονος ελαιοχρωματιστής και ένας 52χρονος ιδιώτης αρμενικής καταγωγής που συμμετείχαν στη λαθρεμπορική δραστηριότητα συνελήφθησαν από τους αστυνομικούς μπροστά στα έκπληκτα μάτια θαμώνων καφετέριας της ηπειρωτικής πόλης…

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», οι προσπάθειες απόκτησης από τις ελληνικές αρχές του χρυσού στεφανιού με στερεωμένα 20 σφυρήλατα χρυσά φύλλα βελανιδιάς είχαν ξεκινήσει στις αρχές του 2015. Φορέας των σχετικών πληροφοριών και αρχικώς οργανωτής αυτής της προσπάθειας εντοπισμού των αρχαιοκαπήλων ήταν ο ιδιωτικός αστυνομικός κ. Γιώργος Τσούκαλης που έχει συμμετάσχει μαζί με την ΕΛ.ΑΣ. σε τουλάχιστον 25 επιχειρήσεις επανάκτησης αρχαιοτήτων και εξάρθρωσης κυκλωμάτων διακινητών αρχαιοτήτων και ιερών εικόνων.

Στην επιχείρηση προσέγγισης των αρχαοκαπήλων, σύμφωνα με πληροφορίες, είχε σημαντικό ρόλο ένας ιδιώτης που έχει υποβοηθήσει τον εντοπισμό «οικογενειακού» κυκλώματος διακινητών στην Πρέβεζα αλλά και ανακάλυψης αρχαιοτήτων σε αποθήκη που διατηρούσε πρώην στρατιωτικός στα Σεπόλια.

Αρχικά υπήρχαν επικοινωνίες συνεργατών του κ. Τσούκαλη και αστυνομικών με μέλη του κυκλώματος στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη. Συνομιλητής τους φερόταν άτομο ηλικίας 90 ετών, ο οποίος ωστόσο δεν συνελήφθη από τους αστυνομικούς στην τωρινή επιχείρηση. Μάλιστα οι αστυνομικοί φέρεται να είχαν κλείσει ραντεβού –περίπου προ ενός έτους– με μέλη του ίδιου κυκλώματος σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης. Όμως οι αρχαιοκάπηλοι δεν εμφανίστηκαν, φοβούμενοι την παγίδα των αστυνομικών και ακολούθως χάθηκαν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Λόγω της πολύμηνης «σιωπής» των πωλητών του στεφανιού, στους συμμετέχοντες στην έρευνα δημιουργήθηκε τότε η εντύπωση ότι «ίσως το χρυσό στεφάνι χάθηκε για πάντα αφού πιθανόν πωλήθηκε σε συλλέκτη του εξωτερικού». Όμως οι λαθρέμποροι αρχαιοτήτων επανεμφανίσθηκαν και άρχισε πάλι η διαδικασία στησίματος της «παγίδας» από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Ασφάλειας Αττικής.

Σημειώνεται, τέλος, ότι στην κατοχή και σε έρευνες σε αυτοκίνητο των συλληφθέντων και σε οικίες σε Θεσσαλονίκη και Κομοτηνή βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο θρησκευτικές εικόνες, σημαντικής αρχαιολογικής αξίας, ανιχνευτής μετάλλων, αεροβόλο πιστόλι, συσκευές αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων (usb) καθώς και κινητά τηλέφωνα που θα εξετασθούν από την ΕΛ.ΑΣ.