Πρωταγωνιστής υπόθεσης «αρχαιοκαπηλίας» με… πολιτικές προεκτάσεις και στενός φίλος πρώην ανώτατου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο 69χρονος επιχειρηματίας που εμφανίζεται τώρα να έχει κυρίαρχο ρόλο στη μεγάλη υπόθεση διακίνησης αρχαίων αντικειμένων την οποία απεκάλυψαν οι αστυνομικές αρχές της Πάτρας.

Το όνομα του 69χρονου είχε κυριαρχήσει το 1993 στην επικαιρότητα όταν είχε αποκαλυφθεί ότι είχε ταξιδέψει με τον τότε υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και στενό συνεργάτη του τότε πρωθυπουργού κ. Κωνσταντίνου Μητσοτάκη στη Γερμανία.

Μάλιστα λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν αναδειχθεί υπόνοιες ότι ο εν λόγω υψηλόβαθμος αξιωματικός είχε εμπλακεί –αθωώθηκε τελικώς– σε υπόθεση αρχαιοκαπηλίας με έδρα ξενοδοχείο στην παραλιακή λεωφόρο. Ο υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. επισκεπτόταν το ξενοδοχείο όπου γίνονταν παράνομες αγοραπωλησίες αρχαίων αντικειμένων και είχε υποστηρίξει ότι «δεν προχώρησα σε παράνομη ενέργεια αλλά έψαχνα τα αρχαία του μουσείου της Κορίνθου που είχαν κλαπεί τρία χρόνια νωρίτερα». Οι αρχαιότητες βρέθηκαν τελικώς επτά χρόνια αργότερα στις ΗΠΑ.

Πρόκειται για μία περίεργη υπόθεση που είχε κυριαρχήσει παραμονές των εθνικών εκλογών το φθινόπωρο του 1993 και είχε επιφέρει καίριο πλήγμα στο τότε κυβερνητικό κόμμα και συνέτεινε στην επάνοδο του ΠαΣοΚ στην εξουσία.

Η υπόθεση

Προ δύο ημερών η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε στη σύλληψη 26 ατόμων, την ταυτοποίηση άλλων 27 και την εξιχνίαση τουλάχιστον 93 περιπτώσεων αγοραπωλησιών και λαθρανασκαφών αρχαίων αντικειμένων και νομισμάτων στο πλαίσιο εξάρθρωσης εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα που δραστηριοποιούνταν στην αρχαιοκαπηλία με κέρδη τα οποία υπερέβαιναν τα 650.000 ευρώ. Ως αρχηγικό μέλος συνελήφθη ο προαναφερόμενος 69χρονος, η 51χρονη γερμανίδα σύζυγός του αλλά και ο γιος του.

Το φθινόπωρο του 1993 είχε αποκαλυφθεί ότι ο εν λόγω 69χρονος μαζί με τον τότε υπαρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. είχαν συνταξιδέψει στις 13 Μαΐου της ίδιας χρονιάς στο Μόναχο, που θεωρείτο κέντρο δράσης των διεθνών κυκλωμάτων αρχαιοκαπηλίας. Ο 69χρονος ήταν μάλιστα αυτός που είχε εκδώσει από ταξιδιωτικό γραφείο στα νότια προάστια και τα εισιτήρια του ανώτατου αξιωματικού.

Ο συνταξιδιώτης του τότε υπαρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. και «εγκέφαλος» στην υπόθεση της Πάτρας είχε κατηγορηθεί για αρχαιοκαπηλία αρκετές φορές. Μία από αυτές ήταν τον Απρίλιο του 1977 όταν οι αρχές είχαν εντοπίσει αρχαία αντικείμενα στη βίλα του στη Φιλοθέη.

Το 1980 κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου μαζί με άλλα 62 άτομα για συμμετοχή στη μεγάλη συμμορία αρχαιοκαπήλων με αρχηγό το περιβόητο οργανωτή αυτών των κυκλωμάτων Στέφαν Γκέριγκε. Η συγκεκριμένη ομάδα αρχαιοκαπήλων κατηγορήθηκε ότι την περίοδο 1976-79 προχωρούσε σε μαζικές λαθρανασκαφές στην περιοχή Σπάτων και Κορωπίου για τον εντοπισμό και την πώληση εκατοντάδων αρχαίων αντικειμένων.

Στη διάρκεια της περαιτέρω έρευνας για το ταξίδι στο Μόναχο το 1993 ο τότε υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριξε ότι «αυτό έγινε για να συγκεντρωθούν στοιχεία για τη δράση των οργανώσεων 17Ν και ΕΛΑ από τα αρχεία της Stasi». Σύμφωνα με πληροφορίες, τότε συγκέντρωνε στοιχεία.

Από την άλλη πλευρά, ο 69χρονος είχε υποστηρίξει ότι «πήγαινα στη Γερμανία για οικογενειακούς λόγους και διευκόλυνα τον ανώτατο αξιωματικό της ΕΛ.ΑΣ., τον οποίο γνώριζα επειδή του έδινα πληροφορίες για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας».