Μια «καθαρή» καινοτομία για τις σιδηροδρομικές μεταφορές παρουσιάστηκε από την Alstom στη διεθνή έκθεση Innotrans στο Βερολίνο. Μια επιβατική αμαξοστοιχία νέας γενιάς που ανατρέπει όσα ως σήμερα μονοπωλούσαν τις συζητήσεις γύρω από τη σιδηροδρομική καινοτομία, όπως η ταχύτητα, το μήκος και το κόστος του τροχαίου υλικού. Το Coradia iLint είναι ένα περιφερειακό τρένο μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που έρχεται να αντικαταστήσει τις ντιζελοκίνητες αμαξοστοιχίες.
Αυτό το κάνει απολύτως συμβατό με τη δέσμευση του γαλλικού ομίλου για μείωση της κατανάλωσης ενέργειας σε όλη την γκάμα των προϊόντων του κατά 20% ως το 2020. Για το ίδιο έτος η Γερμανία έχει θέσει τους φιλόδοξους στόχους της μείωσης των εκπομπών CO2 κατά 40% και της χρήσης σε ποσοστό 80% ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.
Εντονο ενδιαφέρον

Πρόκειται όμως για μια χώρα όπου 20.000 χλμ. σιδηροδρομικού δικτύου δεν είναι ηλεκτροδοτημένα (50% του δικτύου), με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν περί τις 4.000 ντιζελοκίνητες αμαξοστοιχίες.
Στοχεύοντας λοιπόν στην πράσινη ενέργεια, τέσσερα γερμανικά κρατίδια (Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Κάτω Σαξονία, Βάδη-Βυρτεμβέργη, Εσση) έχουν υπογράψει με τον κατασκευαστή επιστολή πρόθεσης για χρήση του Coradia iLint. Μάλιστα, ο σχεδιασμός, η ανάπτυξη και η κατασκευή του γίνονται στο μεγαλύτερο εργοστάσιο της εταιρείας παγκοσμίως, στο Ζαλτσγκίτερ της Κάτω Σαξονίας. Οι τελικές δοκιμές θα γίνουν μέσα στο επόμενο έτος. Η Γερμανία από τις αρχές του 2018 θα έχει τα πρώτα τρένα υδρογόνου σε λειτουργία παγκοσμίως.

Φιλική στο περιβάλλον και αθόρυβη

Η λειτουργία του Coradia iLint στηρίζεται στην καύση υδρογόνου, καθώς και στην ευέλικτη χρήση και αποθήκευση της ενέργειας που παράγεται. Εκτός από την ασφάλεια του συστήματος καύσης υδρογόνου, στοιχείο που λαμβάνεται από τον αέρα του περιβάλλοντος, το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι ότι αποτελεί μια απολύτως πράσινη τεχνολογία, χωρίς καθόλου θόρυβο. Δεν απελευθερώνει αέρια του θερμοκηπίου ή σωματίδια, τα μόνα παράγωγα είναι ατμός και συμπυκνωμένο νερό.
Επίσης, για την παραγωγή ενέργειας δεν χρησιμοποιείται γεννήτρια ή τουρμπίνα, με αποτέλεσμα η διαδικασία να γίνεται πιο σύντομη και αποτελεσματική. Η αποθήκευση της ενέργειας γίνεται σε υψηλής απόδοσης μπαταρίες ιόντων λιθίου. Στηριζόμενο σε έξυπνα συστήματα διαχείρισης, τόσο της παραγόμενης ενέργειας όσο και εκείνης που ανακτάται από τα συστήματα πέδησης, το Coradia iLint φτάνει τις αποδόσεις των αντίστοιχων συμβατικών τρένων, μόνο που δεν έχει καμία επίπτωση στο περιβάλλον. Η ταχύτητα θα αγγίζει τα 140 χλμ./ώρα.

Συμφέρον και ηλεκτροδότηση

Σύμφωνα με την παρουσίαση που έκανε με την ευκαιρία του λανσαρίσματος του νέου «πράσινου» μοντέλου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Alstom κ. Ανρί Πουπάρ-Λαφάρζ, πρόκειται για μια επιλογή πιο συμφέρουσα οικονομικά σε σχέση με την ηλεκτροδότηση του δικτύου. «Είμαστε υπερήφανοι που παρουσιάζουμε μια σημαντική καινοτομία στο πεδίο της «καθαρής» μετακίνησης, η οποία ολοκληρώνει την γκάμα των περιφερειακών τρένων της σειράς Coradia. Δείχνει την ικανότητά μας να εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τους πελάτες μας, που έχει αποτέλεσμα την ανάπτυξη ενός τρένου σε μόλις δύο χρόνια» δήλωσε.

HeliosPlus