Η πρόταση της κυβέρνησης για τα ειδικά μισθολόγια παρουσιάστηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους προέδρους των ανώτατων δικαστηρίων, Βασιλική Θάνου (πρόεδρος του Αρείου Πάγου), Ανδρονίκη Θεοτοκάτου (πρόεδρος Ελεγκτικού Συνεδρίου), Νίκο Σακελλαρίου (πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας), καθώς επίσης και τους Ξένη Δημητρίου (εισαγγελέας του Αρείου Πάγου) και Ευτυχία Φουντουλάκη (γενικός επίτροπος Επικρατείας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων), στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την πρόταση για τα ειδικά μισθολόγια γίνεται μια ουσιαστική προσπάθεια για να διατηρηθούν χωρίς καμία μείωση οι ισχύουσες αμοιβές για τους δικαστικούς υπαλλήλους «και μια αναδιάρθωση που δίνει μια προοπτική δικαιοσύνης με βάση βεβαίως τις δημοσιονομικές δυσκολίες στις οποίες βρισκόμαστε».

Είναι, τόνισε, «μια μεταρρύθμιση στα μισθολόγια που θα δώσει τη δυνατότητα να αποτυπωθεί με δικαιοσύνη η δυνατότητα εξέλιξης και σε κάποιες περιπτώσεις οι αναγκαίες αυξήσεις στους μισθούς εκείνων των λειτουργών που βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας».

Ο πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στους δικαστικούς, αλλά έκανε αναφορά και στα μισθολόγια των ενστόλων, των πανεπιστημιακών, των γιατρών, του διπλωματικού σώματος κ.ά.

Στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση η Πρόεδρος του Αρειου Πάγου Βασιλική Θάνου δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είμαστε ικανοποιημένοι από τη συνάντηση. Μπήκαν οι βάσεις για ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Θέλουμε τη διατήρηση του μισθολογίου μας».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση στις 12:30, επίσης στο Μέγαρο Μαξίμου, με τα μέλη της επιτροπής διαλόγου για τη συνταγματική αναθεώρηση.

Η συνάντηση με τους επικεφαλής των ανωτάτων δικαστηρίων πραγματοποιείται σε μια συγκυρία κατά την οποία στη Δικαιοσύνη υπάρχει αναταραχή μετά τις παραιτήσεις των δύο αντιπροέδρων του Συμβουλίου της Επικρατίας από την Ένωση Δικαστών, μετά την απόφαση του προέδρου του ΣτΕ να ματαιώσει την Ολομέλεια που θα εξέτασε τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες.

Υπενθυμίζεται ότι οι αντιπρόεδροι κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και κ. Χρήστος Ράμμος θεώρησαν απαράδεκτη την επίκληση ως λόγο ματαίωσης της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες «του κλίματος που έχει διαμορφωθεί» και έκαναν λόγο, ειδικά ο κ. Ράμμος με την επιστολή του, περί «μεγάλου ατοπήματος για συνθήκες αρνησιδικίας».

Επίσης, η παύση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου, λίγες ημέρες μετά την επανεκλογή του ως προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών, δημιουργεί νέα δεδομένα καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, ενώ ακόμα παραμένει άγνωστο αν οι εκλογές θα επαναληφθούν ή αν προϊστάμενος θα μείνει ο αναπληρωτής του κ. Αντώνιος Λιόγας.

Πρόεδρος ΣτΕ: Έχω ευθύνη να μη χειραγωγούνται οι δικαστές παραμονή της διάσκεψης της Ολομέλειας

Απαντήσεις στα όσα του καταλογίζουν οι δύο παραιτηθέντες αντιπρόεδροι του Συμβουλίου της Επικρατείας από το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστών του ανωτάτου δικαστηρίου επιχείρησε να δώσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Νίκος Σακελλαρίου σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μαζί με τις προέδρους του Αρείου Πάγου και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

«Εγώ έχω μια ευθύνη να μην χειραγωγούνται οι δικαστές μου προπαραμονή της διάσκεψης» είπε ο κ. Σακελλαρίου απαντώντας στο γιατί αποφασίστηκε η διακοπή της διάσκεψης της Ολομέλειας του ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες. «Εγώ αυτά ξέρω και πηγαίνω στο σπίτι μου και κοιμάμαι ήσυχος» συμπλήρωσε ο κ. Σακελλαρίου.

Παράλληλα ξεκαθάρισε ότι το δικαστήριο δεν χειραγωγείται από τους διαδίκους ούτε χρησιμοποιείται ως όχημα πολιτικών επιδιώξεων. Εμείς είμαστε ταγμένοι στο καθήκον μας» είπε ο κ. Σακελλαρίου.

Έστειλε, μάλιστα, μήνυμα ότι «όσοι επιχειρούν να ταράξουν το μήνυμα ενότητας στο δικαστήριο προσφέρουν κακή υπηρεσία στη δικαιοσύνη και τη βλάπτουν σε μια καίριας σημασίας στιγμή για την πατρίδα».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών είπε ότι είναι μια εξίσου σοβαρή υπόθεση όπως αυτή των μισθών, των συντάξεων και της κρίσης στην κοινωνία προσθέτοντας ότι «το καθήκον μας είναι να πιάσουμε το σφυγμό της κοινωνίας».

Υπενθύμισε, δε, ότι το δικαστήριο έδειξε το κοινωνικό του πρόσωπο και θα συνεχίσει να το κάνει επικαλούμενος «τη μάχη που έδωσε το δικαστήριο για να μην μειωθούν μισθοί και συντάξεις».

Μετά από σχετική ερώτηση αρνήθηκε, τέλος, να αποκαλύψει πότε θα προχωρήσει στην επόμενη σύγκληση της διάσκεψης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.