Από την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου, και σε απογευματινές τάξεις, από τις 14:00 ως τις 16:00, σε τετράωρο δηλαδή μάθημα σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης θα φοιτήσουν τα προσφυγόπουλα που φιλοξενούνται στη χώρα μας.

Όπως είπε σήμερα, Τετάρτη, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας κ. Γιάννης Παντής σε κοινή συνέντευξη που δόθηκε για το θέμα με τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Οικονομίας, «στις τέσσερις αυτές ώρες τα μαθήματα θα περιλαμβάνουν την ελληνική γλώσσα, την αγγλική ή μια άλλη όποια γλώσσα επιλογής τους ανάλογα με το πού θα ήθελαν οι γονείς να πάνε αργότερα, μαθηματικά, υπολογιστές, καλλιτεχνική εκπαίδευση για διάφορα καλλιτεχνικά θέματα, καθώς και θέματα που αφορούν αγωγή, αθλητισμό και τα λοιπά».

«Άρα θα έχουμε ένα οργανωμένο curriculum το οποίο έχει εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ), έχει οργανωθεί από την επιστημονική ομάδα» είπε ο κ. Παντής και πρόσθεσε: «Τα βιβλία που έχουν ήδη αρχίσει να τυπώνονται για να είναι έτοιμα τη Δευτέρα έχουν εγκριθεί από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και επομένως είναι απόλυτα τεκμηριωμένα επιστημονικά και τεκμηριωμένη η χρήση τους. Και κάποια άλλα, που δεν πρόλαβαν ακόμη να βγουν, βρισκόμαστε σε ένα οργασμό κινητοποιήσεων και δραστηριοτήτων για να προλάβουμε να τα έχουμε όλα έτοιμα».

Ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας εξήγησε ακόμη για το πώς θα πάνε τα προσφυγόπουλα στις σχολικές τάξεις ότι «η μετακίνηση θα γίνει από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ) που σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουμε βρει τα χρήματα και θα γίνει η μετακίνηση από εκεί. Προβλέπουμε ότι στις μετακινήσεις αυτές θα καλύψουμε και το ζήτημα των εμβολιασμών, όπως θα μας πει και το υπουργείο Υγείας και καθώς θα προχωρούν οι εμβολιασμοί θα έχουμε και τις μετακινήσεις των παιδιών σε σχολεία.

Όπως επίσης και θέματα καθαριότητας και θέματα φύλαξης των σχολείων, ώστε να υπάρχει ένα επιπλέον κονδύλι, ένα επιπλέον ποσό, που θα κοστολογηθεί σε κάθε σχολείο να δοθεί στις σχολικές Επιτροπές για να μην υπάρχει καμία επιβάρυνση του ήδη μειωμένου οικονομικού budget που έχουν τα σχολεία. Άρα και από εκεί έχουμε καλυφθεί».

Τέλος, ο κ. Παντής πρόσθεσε ότι «έχουμε προχωρήσει και προχωράμε σε προσλήψεις καθηγητών, εκπαιδευτικών γενικώς που χρειαζόμαστε ειδικά από τους καταλόγους που ήδη υπάρχουν οι προσλήψεις αυτές θα αφορούν μη άκρως εξειδικευμένο προσωπικό, θα κάνουμε όμως επιπρόσθετη προκήρυξη για εκπαιδευτικούς φιλολόγους ή δασκάλους οι οποίοι διδάσκουν την ελληνική γλώσσα ως δεύτερη γλώσσα, γιατί θέλουμε αυτή την εμπειρία και αυτή τη γνώση να έχουν οι άνθρωποι που θα διδάξουν τα παιδιά.

Και επίσης θα υπάρξει και εξειδικευμένη προκήρυξη για τους νηπιαγωγούς για να καλύψουμε όλες τις ειδικότητες που χρειαζόμαστε. Υπολογίζουμε ότι θα είναι γύρω στα 800 άτομα οι συνολικές προσλήψεις που θα χρειαστούμε σε όλη τη χώρα για να καλύψουμε αυτές τις ανάγκες».

Ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης από την πλευρά του δήλωσε ότι «η ελληνική νομοθεσία θέλει τα παιδιά να μην γκετοποιούνται στη χώρα μας, αλλά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ούτως ώστε να μπορούν από κοινού με τα ελληνάκια να παίζουν, να μεγαλώνουν όσο καθίσουν στην Ελλάδα και να μορφώνονται».

Ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βασίλης Παπαδόπουλος δήλωσε: «Η εκπαίδευση είναι μια σημαντική κρατική λειτουργία και από τη μεριά του υπουργείου δόθηκε βαρύτητα στο να παραμείνει ως κρατική λειτουργία έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση στο κανονικό σχολείο, λαμβάνοντας όμως υπόψη τις ιδιαιτερότητες των δομών φιλοξενίας και τη συγκέντρωση μεγάλου αριθμού παιδιών σε συγκεκριμένες περιοχές, επιλέχθηκε αυτό το πρόγραμμα των απογευματινών σχολείων στην υποχρεωτική εκπαίδευση έτσι ώστε να προωθήσει την ένταξη των παιδιών στο κανονικό εκπαιδευτικό σύστημα και λαμβάνοντας υπόψη επίσης και το γεγονός ότι πιθανότατα κάποια εξ αυτών των παιδιών θα βρεθούν και σε μια άλλη χώρα μέσω του συστήματος μετεγκατάστασης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Κανένας κίνδυνος από τα παιδιά μεταναστών

Από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός επεσήμανε με στόμφο ότι «δεν υπάρχει κανένας υγειονομικός λόγος, κανένας λόγος δημόσιας υγείας, ο οποίος να εμποδίζει αυτή την παρέμβαση την οποία προωθεί το Υπουργείο Παιδείας».

«Τα κριτήρια και οι λόγοι αναλύθηκαν, από την πλευρά μας αυτό που πάντα λέγαμε ήταν ότι αυτό το μεγάλο πρόβλημα, το κοινωνικό πρόβλημα που είναι η διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, η υγειονομική του διάσταση ήταν η λιγότερο σημαντική.

Το κρίσιμο θέμα ήταν οι άνθρωποι αυτοί να έχουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, διατροφής, στέγης, θέρμανσης και φυσικά ατομικής υγιεινής. Αυτή η παρέμβαση που πρέπει να βελτιώνεται και βελτιώνεται συνεχώς, είναι και ο καλύτερος μηχανισμός προστασίας και της ατομικής υγείας αυτών των ανθρώπων αλλά και της δημόσιας υγείας» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Ο υφυπουργός Οικονομίας κ. Αλέξης Χαρίτσης ανέφερε στη συνέχεια ότι σχετικά με τα θέματα πρόσληψης αναπληρωτών καθηγητών γίνονται «μια σειρά από παρεμβάσεις, κατ’ αρχήν μέσω του ΕΣΠΑ για την υποστήριξη της εκπαίδευσης παιδιών προσφύγων μέσω της επιμόρφωσης στελεχών της εκπαίδευσης για την υποστήριξη των συντονιστών εκπαίδευσης προσφύγων. Μέσα από τη διαδικασία πρόσληψης των αναπληρωτών καθηγητών στην οποία ήδη αναφερθήκαμε υπάρχει πρόβλεψη για έναν αριθμό καθηγητών που θα κατευθυνθεί ακριβώς στην εκπαίδευση των προσφύγων».

«Η ειδική υπηρεσία η οποία, όπως είπα, έχει συσταθεί από το υπουργείο μας το τελευταίο διάστημα, πέραν αυτών των πόρων του ΕΣΠΑ, καλείται να διαχειριστεί τους πόρους των δύο ευρωπαϊκών Ταμείων για το προσφυγικό, του ΑMF και του ISF. Μέσα σε αυτό τον συνδυασμό εντάσσεται και η πρόσκληση την οποία παρουσιάζουμε σήμερα με τη δουλειά η οποία έχει γίνει από το υπουργείο Παιδείας. Είναι η πρόσκληση προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ για την ένταξη προσφυγοπαίδων ηλικίας έως 15 ετών στο εκπαιδευτικό σύστημα» κατέληξε.

Εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η κυρία Mόνικα Έκστρομ έδωσε συγχαρητήρια στα αρμόδια υπουργεία για τη διαμόρφωση σχεδίων σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών των προσφύγων και επεσήμανε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στηρίζει την Ελλάδα μέσω χρηματικής και τεχνικής βοήθειας. Μια από τις δράσεις αφορά, όπως αναφέρθηκε, τη μεταφορά των παιδιών των προσφύγων στα σχολεία και το σχολικό εξοπλισμό αξίας 2,8 εκατομμυρίων ευρώ. Χρηματοδοτείται μέσω έκτακτων κονδυλίων για ανθρωπιστική βοήθεια που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του επίτροπου Χρήστου Στυλιανίδη».

«Ο επίτροπος Στυλιανίδης ανακοίνωσε πρόσφατα ένα πακέτο βοήθειας των 115 εκατομμυρίων ευρώ. Ήδη έχουν δοθεί 83 εκατομμύρια ευρώ για προγράμματα που τρέχουν σε συνεργασία με διεθνής οργανισμούς και ΜΚΟ για να αντιμετωπίσουμε τις έκτακτες ανθρωπιστικές ανάγκες των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα.

Συνολικά η Ελλάδα έχει λάβει πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος. Οι προσπάθειες που έχουν ήδη γίνει μέχρι σήμερα σε ένα κλίμα συνεργασίας είναι πολύ σημαντικές και θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας για να αντιμετωπίσουμε αυτό το σημαντικό ζήτημα που χρειάζεται ευρωπαϊκές λύσεις» προσέθεσε.

Το πρόγραμμα για τους μετανάστες

Για το πιλοτικό πρόγραμμα που ξεκινάει σε συνεργασία με τον ΔΟΜ και θα διαρκέσει μέχρι τον Ιανουάριο του 2017 μίλησε κ. Δανιήλ Εσδράς από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης: «Για μένα ήταν πάρα πολύ σημαντικό που συμφωνήσαμε ότι δεν θα πρέπει αυτά τα παιδιά να μείνουν μέσα στα σχολεία, γιατί το πιο εύκολο από όλα θα ήταν να βάλουμε ένα τροχόσπιτο και να κάνουν τα μαθήματα εκεί. Δεν θα είχαμε ούτε αντιδράσεις από διάφορους κατοίκους κ.λπ. Θα αποτυγχάναμε όμως στο θέμα της γκετοποίησης. Και για μας το πιο σημαντικό από όλα είναι αυτό, που είχαμε ομόφωνη συμφωνία να βγούνε τα παιδιά έξω, να πάνε στα σχολεία, ώστε του χρόνου να είναι έτοιμα, να είναι μαζί με τα ελληνόπουλα στις ίδιες τάξεις»

Από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ο κ. Τζιοβάνι Λέπρι τόνισε ότι «για τα παιδιά η εκπαίδευση και η πρόσβασή τους στο σχολείο είναι το βασικό για την αργότερα ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Έτσι όμως θα καταφέρουν και οι γονείς τους να έρθουν πιο κοντά με τις κοινωνίες οι οποίες τους φιλοξενούν. Χαιρόμαστε που βλέπουμε ότι δεν υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στα παιδιά τα οποία θα μείνουν στην Ελλάδα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή στα παιδιά τα οποία θα μετεγκατασταθούν ίσως σε κάποια άλλη χώρα. Το διάστημα που θα βρίσκονται στην Ελλάδα, πρέπει να εκμεταλλευτούν όλα αυτά που η χώρα έχει να τους προσφέρει».

Τέλος, ο κ. Σαπούι από τη Unicef υπενθύμισε πως «η βασική αρχή της Unicef είναι να προωθεί τα δικαιώματα των παιδιών, είτε αυτά πρόκειται για παιδιά Ελλήνων στην Ελλάδα είτε για παιδιά προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα».

«Όσον αφορά το δικό μας ρόλο, τον ρόλο της Unicef, είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας ώστε να βεβαιωθούμε πως όλα τα παιδιά των προσφύγων έχουν λάβει τους απαραίτητους εμβολιασμούς πριν ξεκινήσει η καινούργια σχολική χρονιά. Και όσον αφορά τη συνεργασία μας με το υπουργείο Παιδείας θέλουμε από τη μια να στηρίξουμε με ό,τι μέσα μπορούμε τα παιδιά τα οποία θα πάνε στο σχολείο, αλλά και τα παιδιά που θα ακολουθήσουν το δρόμο της μη επίσημης εκπαίδευσης, γιατί γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί η αλλαγή να γίνει από τη μια μέρα στην άλλη» κατέληξε.