Σχεδόν δύο ώρες διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο Μαξίμου, η οποία άρχισε λίγο στις 19:40 της Τετάρτης και ολοκληρώθηκε στις 21:00. Στη συνάντηση παρευρέθησαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Κ. Πάνος Καμμένος και ο υπουργός Παιδείας κ. Νίκος Φίλης.

Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε ότι «ήρθησαν οι όποιες παρεξηγήσεις υπήρχαν» με το μάθημα των θρησκευτικών στην ερώτηση που του έγινε αν θα υπάρξει «πάγωμα» του προγράμματος σπουδών, ότι θα συνεχιστεί ο διάλογος, σημειώνοντας ότι «αρχίζει από την αρχή ένας αγώνας συνεργασίας» για τη μορφή των Θρησκευτικών». Συμπλήρωσε ότι θα υπάρξουν βελτιώσεις ενώ το μάθημα θα γίνει με τα παλιά βιβλία.

Από την πλευρά του ο κ. Φίλης σημείωσε: «Δεν ήρθαμε εδώ να αλλάξουμε απόψεις, ήρθαμε για να βρεθεί ένας κοινός τόπος προς όφελος του λαού και των μαθητών. Τα προγράμματα συνεχίζονται κανονικά όπως είχαμε ξεκινήσει. Ο διάλολογς έγινε σε καλό κλίμα. Η Εκκλησία έθεσε τις δικές της απόψεις, εμείς τις δικές μας όσον αφορά το μάθημα» .

Όπως σημείωσε ο κ. Φίλης, η Εκκλησία έθεσε τρεις προϋποθέσεις, να μην καταργηθεί το μάθημα, να μη μειωθούν οι ώρες των Θρησκευτικών και να γίνεται με έμφαση στον ορθόδοξο πολιτισμό. Ο διάλογος συνεχίζεται ενώ το πρόγραμμα σπουδών όπως έχει αποφασιστεί, με έμφαση στη θρησκειολογία και όχι ως ομολογιακό μάθημα, προχωρά κανονικά. Στο τέλος της χρονιάς θα γίνει η αξιολόγησή του και θα ληφθούν οι όποιες αποφάσεις. Κατέληξε λέγοντας: «Δεν έχουμε μια αντίληψη δογματική, θέλουμε τον διάλογο. Θέλουμε αντίληψη βιωματική στη διδασκαλία και τα νέα βιβλία θα συνυπάρχουν με τα παλαιά».

«Ο διάλογος συνεχίζεται» σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, σημειώνοντας ότι όλα θα γίνονται κάτω από πνεύμα διαλόγου.

Το αίτημα

Ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ζήτησε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα μετά το τέλος της συνεδρίασης της Ιεραρχίας την Τετάρτη το μεσημέρι. Τον Αρχιεπίσκοπο συνοδεύουν οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φιώτιδος καθώς και και ο νομικός σύμβουλος της Αρχιεπισκοπής.

Επιθυμία του Αρχιεπισκόπου ήταν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί εντός της ημέρας προκειμένου, στη συνέχεια, αύριο το πρωί που θα συνεδριάσει η Ιεραρχία να πάρει τις αποφάσεις της.

Σε ερώτηση του «Βήματος» εάν ετέθη όρος για τη συμμετοχή ή μη του υπουργού Παιδείας η απάντηση ήταν ότι «δεν ετέθη κανείς όρος. Το μόνο που ζητά η Ιεραρχία είναι να ανασταλεί η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών σύμφωνα με τις νέες οδηγίες».

H ανακοίνωση της Ιεραρχίας

Από το πρωί το κλίμα στην σύνοδο της Ιεραρχίας ήταν «πολεμικό». Στο στόχαστρο όλων των αρχιερέων βρέθηκαν ο πρωτίστως ο κ. Νίκος Φίλης και δευτερευόντως ο πρωθυπουργός. «Θέλουν να απο-χριστιανοποιήσουν και να απο-ιεροποιήσουν την Ελλάδα», δήλωναν οι Μητροπολίτες Πειραιώς Σεραφείμ, Γλυφάδας Παύλος, Μεσογαίας Νικόλαος. «Δεν πάμε σε κανένα γερμανικό πρώτυπο. Πρέπει να συγκρατήσουμε τη διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών όπως ήταν μέχρι τώρα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, μητροπολίτης Καρυστίας κ. Σεραφείμ. «Μας παραπλάνησαν» είπε ο Αρχιεπίσκοπος, αναφερόμενος, εμμέσως πλην σαφώς, στους συντάκτες-θεολόγους των νέων σχολικών προγραμμάτων. «Εδώ και καιρό έπρεπε να έχουμε μιλήσει και να τοποθετηθούμε δημόσια» είπε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της 12μελούς Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέλη της αντιπροσωπείας που ορίστηκαν για τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον κ. Καμμένο είναι:

Ο Αρχιεπίσκοςπος κ. Ιερώνυμος.

Ο μητροπολίτης Σπάρτης κ. Ευστάθιος, κύριος αντίπαλος του κ. Ιερωνύμου στη διεκδίκηση του αρχιεπισκοπικού θρόνου.

Ο μητροπολίτης Φθιώτιφος κ. Νικόλαος αντιπρόεδρος της 12μελούς Δ.Ι.Σ, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είχε ταχθεί ανοιχτά κατά του νέου προγράμματος διδασκαλίας και επέκρινε, με τον τρόπο του, τους χειρισμούς που γινόταν από την πλευρά της Εκκλησίας.

Ο μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, επίλεκτο μέλος της Ιεραρχίας λόγω του επιστημονικού του επιπέδου, ο οποίος διατηρεί καλές σχέσεις με την λεγόμενη ομάδα των «παραδοσιακών» της Ιεραρχίας και από τους πρώτους που τοποθετήθηκε στο ζήτημα των θρησκευτικών, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς.

Τέλος, θα συμμετέχει και ο νομικός σύμβουλος της Ιεραρχίας, κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου, ο οποίος γνωρίζει το σύνολο των θεμάτων.