«Εσένα δεν θα σε πείραζε;» αναρωτιούνται οι μαθητές του 3ου Γενικού Λυκείου Δράμας στο βιντεάκι που γύρισαν για να αφυπνίσουν θύτες, θύματα και μάρτυρες σχολικού εκφοβισμού. Η απομόνωση, τα «βίαια» πειράγματα και καψώνια που δέχεται ο μαθητής-θύμα στο τετράλεπτο βίντεο προκαλούν τον θεατή να σκεφτεί πώς θα αντιδρούσε ο ίδιος εάν ήταν στη θέση του, αλλά και τι έκανε όταν έγινε σιωπηλός μάρτυρας ενός αντίστοιχου περιστατικού. «Σταμάτησέ το. Βοήθησε! Μην κάνεις πως δεν το βλέπεις» προτρέπουν οι έφηβοι.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Ζήσε Χωρίς Εκφοβισμό» (www.livewithoutbullying.com) αναβαθμίστηκε με στόχο να αποτελέσει ένα πλήρως λειτουργικό και χρήσιμο δωρεάν εργαλείο για οποιοδήποτε παιδί ή έφηβο αντιμετωπίζει προβλήματα εκφοβισμού. Το πρόγραμμα αποτελεί μια πρωτοβουλία του Κέντρου Μέριμνας Οικογένειας και Παιδιού (ΚΜΟΠ) και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Μονάδα Εφηβικής Υγείας του Νοσοκομείου Παίδων Παναγιώτη & Αγλαΐας Κυριακού και του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ENABLE.


Συμβουλευτικές υπηρεσίες

Εχοντας ήδη προσελκύσει έναν μεγάλο αριθμό παιδιών αλλά και ενηλίκων (γονέων – εκπαιδευτικών) οι οποίοι δέχθηκαν online συμβουλευτική για θέματα σχολικού και διαδικτυακού bulling, η ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα ανανεώθηκε. Παράλληλα, είναι προσαρμοσμένη στη χρήση μέσω κινητού και ταμπλέτας (responsive design) κάνοντας ακόμη πιο εύκολη την πλοήγηση των χρηστών.
Για την πρόσβαση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες, παιδιά και έφηβοι, ηλικίας 10-18 ετών, κάνοντας μια δωρεάν εγγραφή στην πλατφόρμα, μπορούν, ανώνυμα και με ασφάλεια, να μιλήσουν διαδικτυακά (online chat) με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο για το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν. Το chat είναι ανοιχτό Δευτέρα ως Παρασκευή από τις 17.00 έως τις 22.00.
Παράλληλα, οι ενήλικοι μπορούν με μια δωρεάν εγγραφή να έχουν πρόσβαση στο ειδικά διαμορφωμένο forum, να ζητήσουν τη γνώμη ενός ειδικού καθώς και να ανταλλάξουν απόψεις, όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδας.


Βιβλιοθήκη-εργαλείο

Επίσης, η νέα πλατφόρμα προσφέρει πλέον ελεύθερη πρόσβαση στις ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες παιδιών και ενηλίκων ώστε κάθε επισκέπτης να αντλεί το κατάλληλο για αυτόν πληροφοριακό υλικό γύρω από τον εκφοβισμό. Ποιες είναι οι δέκα βασικές αρχές για να ενισχύσει ένα παιδί τη διεκδικητικότητά του; «Εχεις το δικαίωμα να πεις όχι, χωρίς να νιώθεις ενοχές». «Εχεις το δικαίωμα να κάνεις λάθη». «Εχεις το δικαίωμα να εκφράζεις αυτό που νιώθεις χωρίς να παραβιάζεις τα δικαιώματα του άλλου». «Εχεις το δικαίωμα να είσαι ο εαυτός σου» περιλαμβάνονται στις προτάσεις της βιβλιοθήκης ανηλίκων.
Με τη σειρά του, ο χώρος των ενηλίκων φιλοξενεί μια νέα στήλη αρθρογραφίας στην οποία ειδικοί και επαγγελματίες μιλούν όχι μόνο για τον εκφοβισμό αλλά και για θέματα γενικού ενδιαφέροντος σχετικά με τα παιδιά και τους εφήβους. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία για την έκταση του φαινομένου του εκφοβισμού στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την πανελλήνια έρευνα για τις συμπεριφορές που συνδέονται με την υγεία των εφήβων μαθητών (2014) σχετικά με το θέμα «Εφηβοι και Εκφοβισμός» (Κοκκέβη και συν., 2015), το 10,7% των έφηβων αγοριών ανέφεραν εκφοβισμό άλλου μαθητή στο σχολείο τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα. Ακόμη, το 6,4% των εφήβων ανέφεραν ότι έχουν υποστεί ενοχλητικά πειράγματα τουλάχιστον δύο φορές τον μήνα, ενώ η ηλικία με τη μεγαλύτερη συμμετοχή σε περιστατικά εκφοβισμού είναι τα 13 έτη (9,6%).

HeliosPlus