Ρεκόρ συνδέσεων στο δίκτυο φυσικού αερίου παρατηρείται το τελευταίο διάστημα εν όψει της νέας περιόδου θέρμανσης. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή των Εταιρειών Παροχής Αερίου (ΕΠΑ) στις δύο πόλεις κ. Λεωνίδα Μπακούρα, τον Σεπτέμβριο υπογράφηκαν 1.800 νέες συμβάσεις στη Θεσσαλονίκη και στη Θεσσαλία.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπακούρας, αντιστοίχως αυξημένος αριθμός αιτήσεων για νέες συνδέσεις παρατηρείται και τον Οκτώβριο. Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προγραμματίσουν έγκαιρα για τη δωρεάν τεχνική αυτοψία από πλευράς ΕΠΑ, ώστε να συνδεθούν με το φυσικό αέριο μέσα σε 30 ημέρες από την υπογραφή της σύμβασης για τα κτίρια που βρίσκονται στο υφιστάμενο δίκτυο.
Επιπλέον, σε ισχύ βρίσκεται η προσφορά για δωρεάν τέλη σύνδεσης σε υπάρχουσα παροχετευτική στήλη ή συστοιχία μετρητών (κατασκευασμένη έως 31.12.2015).
Η τιμή του φυσικού αερίου κατά την επόμενη περίοδο αναμένεται να διαμορφωθεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, έχοντας ήδη σημειώσει μείωση φέτος κατά 18% στον οικιακό και εμπορικό τομέα και 34% στον βιομηχανικό σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Επιπλέον, με τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης για την οικιακή χρήση από 1.1.2017, το φυσικό αέριο είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό καύσιμο επιφέροντας εξοικονόμηση στον οικιακό καταναλωτή, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη διακύμανση των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών.
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μπακούρας, για το 2016 πραγματοποιούνται επενδύσεις για τη Θεσσαλονίκη και τη Θεσσαλία συνολικού ύψους 13,9 εκατ. ευρώ με την κατασκευή δικτύου φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης. Επίσης, για τη διευκόλυνση των πελατών των δύο εταιρειών στο προσεχές διάστημα αναμένεται να δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης τιμολογίων κατανάλωσης μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, όπως και στα αυτόματα μηχανήματα πληρωμής εντός των τραπεζών και στις ιστοσελίδες των εταιρειών.
Το επόμενο διάστημα οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας αναμένεται -βάσει του νέου νομικού πλαισίου- να προχωρήσουν από 1.1.2017 στον νομικό και λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της διανομής και της προμήθειας.