Φόβους για ένοπλη επίθεση εναντίον αστυνομικών αλλά και σωφρονιστικών υπαλλήλων που έχουν έμμεση ή άμεση σχέση με την δολοφονία Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας εκφράζουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. που ασχολούνται με την ανάλυση επιθέσεων οργανώσεων αντάρτικου πόλης ή αντιεξουσιαστικών ομάδων. Οι αναλυτές στέκονται ιδιαίτερα στα δύο συμβάντα –με καταγγελίες για «κακοποίηση προσαχθέντων αλλά και δολοφονία κρατουμένου από αστυνομικούς» –στα αστυνομικά τμήματα Ομονοίας και Πατησίων, που έχουν ακολουθηθεί από απειλητικές αναφορές ομάδων αναρχικών με απειλές και για «νεκροκρέβατα αστυνομικών που θα βρωμίζουν το 401 στρατιωτικό νοσοκομείο». Στελέχη των διωκτικών αρχών αναφέρουν ότι η σχετική ενεργοποίηση τμήματος του αναρχικού χώρου δείχνει ότι ίσως υπάρξει ένοπλη επίθεση από το εγχώριο «αντάρτικο πόλης», όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.
Την ίδια ώρα νέα στοιχεία αποκαλύπτονται για το πρόσφατο περιστατικό με την καταγγελλόμενη εξευτελιστική συμπεριφορά αστυνομικών σε βάρος ανηλίκων προσφύγων το οποίο ερευνάται από την Εισαγγελία Αθηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη «διαχείριση» των προσαχθέντων στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας έπαιξε σημαντικό ρόλο η διάσταση απόψεων στελεχών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας που ήθελαν να εξετασθούν ενδελεχώς ορισμένοι από τους προσαχθέντες (σχετικά με τα ονόματα, το περιεχόμενο των κινητών τους κ.ά.) και υπηρεσιών της ΓΑΔΑ που ζητούσαν να διεκπεραιωθεί με απλές διαδικασίες η σχετική έρευνα.
Στα Πατήσια

Πρώτο περιστατικό που «φοβίζει» την ΕΛ.ΑΣ. είναι εκείνο του αλβανού ποινικού Πελαμπίν Μαρνικολάι, από την περιοχή της Λέζα, που εμφανίστηκε στις 3 Αυγούστου 2016 στο Τμήμα Πατησίων, όπου έδινε το «παρών» μετά την αποφυλάκισή του για υποθέσεις κλοπών και ληστειών. Σύμφωνα με τους αστυνομικούς, εκείνη την ώρα του ανακοινώθηκε ότι αντιμετωπίζει πλέον νέα καταδικαστική απόφαση και θα προφυλακισθεί εκ νέου. Σύμφωνα με την πλευρά της Αστυνομίας, ο 29χρονος Αλβανός πήδηξε τότε από ένα παράθυρο του τμήματος και σκοτώθηκε. Το σχετικό δραματικό περιστατικό έχει καταγραφεί από κάμερες.
Σύμφωνα με τους αναλυτές της ΕΛ.ΑΣ., «τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου έχει υιοθετήσει με χαρακτηριστική ευκολία καταγγελίες από τα αλβανικά ΜΜΕ και από την οικογένεια του θύματος για «φονική κακοποίηση» του Αλβανού με βάση αμφιλεγόμενη δεύτερη ιατροδικαστική εξέταση που έγινε στη γειτονική χώρα η οποία εντόπισε «ίχνη βασανισμού». Ακολούθησαν αναφορές αλβανών ποινικών και άλλων ατόμων ότι στην Ελλάδα έχουν δολοφονηθεί εν ψυχρώ και… ανεξέλεγκτα δεκάδες αλβανοί κακοποιοί. Ωστόσο δεν συνεκτιμούν ότι από την αρχική έρευνα της ΕΛ.ΑΣ., δικαστικών λειτουργών αλλά και νομικών που εξέτασαν το συμβάν δεν έχει βρεθεί τίποτα που να επιβεβαιώνει την αλβανική εκδοχή. Ομως οι επίμονες αναφορές για το Τμήμα των Πατησίων μάς προβληματίζουν».
Εξευτελισμός στην Ομόνοια

Το δεύτερο περιστατικό είναι αυτό προ μιας εβδομάδας στο Τμήμα Ομονοίας. Σύμφωνα με καταγγελίες νομικών, οι αστυνομικοί της εν λόγω υπηρεσίας είχαν εξευτελιστική συμπεριφορά σε βάρος πέντε ανηλίκων και δύο ενηλίκων προσφύγων που διέμεναν σε κατάληψη κτιρίου της περιοχής και συμμετείχαν σε θεατρική ομάδα. Στην κατοχή τους βρέθηκαν ψεύτικα όπλα που θα χρησιμοποιούνταν στη θεατρική παράσταση. Για την υπόθεση έχει διαταχθεί έρευνα στην ΕΛ.ΑΣ., αλλά υπήρξε και εισαγγελική παρέμβαση.
Αξιωματικοί που φέρονται να γνωρίζουν σημαντικές παραμέτρους της υπόθεσης δίνουν τη δική τους εκδοχή. Οπως σημειώνουν, «έναυσμα της έρευνας ήταν παραγγελία που δόθηκε από αστυνομικούς της Αντιτρομοκρατικής στην ομάδα ΔΙΑΣ να προσαγάγουν τους αλλοδαπούς μετανάστες με κύριο ενδιαφέρον στους δύο ενηλίκους. Το ενδιαφέρον της εν λόγω σημαντικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. συνεχίστηκε το διάστημα που οι πρόσφυγες ήσαν στο Τμήμα και ζητήθηκε να παραμείνουν στον χώρο προσωρινής κράτησης. Στο πλαίσιο εισόδου σε αυτόν τον χώρο υπήρξε ο σωματικός έλεγχος. Χωρίς ωστόσο τίποτε από αυτά που αποδίδονται για εξευτελισμούς ή σεξιστικά σχόλια κ.λπ. Εξάλλου κάποιος πρέπει να γνωρίζει ότι εκείνη την ώρα υπήρξαν έρευνες και για μαχαίρωμα ανηλίκου στην περιοχή και προσαγωγές υπόπτων».

Ακολούθησε ανακοίνωση από την πρωτοεμφανιζόμενη οργάνωση «Πρωτοβουλία από τον Οχετό» που μιλούσε για «δολοφονίες δέκα σφαγμένων ρουφιάνων για κάθε νεκρό αλάνι», για «εχθροπραξίες που θα συνεχιστούν» και για «παλικάρια της ΕΛ.ΑΣ. που απέδειξαν για άλλη μια φορά πως είναι άξιοι να μην τους αναγνωρίζουν ούτε οι μάνες τους όταν θα βρωμίζουν τα νεκροκρέβατα του 401 στρατιωτικού νοσοκομείου».
Η δίκη για τα βασανιστήρια Καρέλι

Τέλος, οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι ίσως ένοπλη επίθεση υπάρξει μετά και την απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης σχετικά με την ποινική μεταχείριση 13 σωφρονιστικών υπαλλήλων οι οποίοι κατηγορούνται για τα άγρια βασανιστήρια και τον θάνατο του κρατουμένου Ιλία Καρέλι τον Μάρτιο του 2014. Και αυτό προκειμένου να «εκδικηθούν» τη δολοφονία συναδέλφου τους από τον Καρέλι στο σωφρονιστικό κατάστημα Μαλανδρίνου. Ηδη για την υπόθεση αυτή έχει αγορεύσει η εισαγγελέας της έδρας και έχει ζητήσει την ενοχή των κατηγορουμένων.
Το γεγονός ότι έχει προηγηθεί αποστολή δέματος-βόμβα από τη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας για το «θέμα Καρέλι», ότι το ζήτημα συμπεριφοράς σωφρονιστικών υπαλλήλων θεωρείται «κυρίαρχο» για ποινικούς και αντιεξουσιαστές, οδηγεί τους αστυνομικούς στην εκτίμηση ότι η επόμενη στόχευση ενόπλων μπορεί να αφορά την εν λόγω υπόθεση. Οι αστυνομικοί παρατηρούν ότι τους τελευταίους μήνες δεν έχει καταγραφεί καμία απειλή ή δεν υπάρχει ειδική αναφορά στη δίκη για Καρέλι. Και αυτό θεωρείται δείγμα ότι «ίσως επίκειται ένοπλος αιφνιδιασμός».

HeliosPlus