Τέλος, αν όχι στην εκλογολογία γενικώς, τουλάχιστον στη… λιστομαχία, θέλει να βάλει η κυβέρνηση, που επιχειρεί να φρενάρει σενάρια κάλπης, τα οποία θεωρεί πάντως ότι προέρχονται από τη ΝΔ. Κλωθογυρίζει ακόμα και τώρα στη δημόσια σφαίρα το ερώτημα για τη λήξη του μετεκλογικού 18μήνου, κατά τη διάρκεια του οποίου αν υπάρξει προσφυγή στις κάλπες θα ισχύει η λίστα.
Με σταυρό προτίμησης θα διεξαχθούν από εδώ και πέρα οι εκλογές, λέει η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών. Από τη στιγμή κιόλας που ανέλαβε και πάλι τα ηνία η δεύτερη φορά κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ένα τεχνικής φύσεως ζήτημα, αν και εκ πρώτης όψεως σχετικά ήσσονος σημασίας, έρχεται και επανέρχεται στο προσκήνιο. Προβληματίζει σε πολιτικό επίπεδο διότι το δίλημμα αυτό κρατά ζεστό το εσωκομματικό δυναμικό των κομμάτων και δίνει δυνατότητες πολιτικού μασάζ με αρχηγικές υποσχέσεις στο όνομα της ένταξης στον κατάλογο των υποψηφιοτήτων.
Και σε αντίθετη περίπτωση όμως οι κομματικοί εκλογολόγοι προσαρμόζουν τον τρόπο ξεδιπλώματος της τακτικής στο πλαίσιο της προετοιμασίας, όποτε και αν επιλεγεί να γίνουν εκλογές, μια και η σταυροδοσία απαιτεί υπολογισμό των υποψηφιοτήτων με κριτήριο την άσκηση διευρυμένων συγκλίσεων.


Το επίδικο 18μηνο

Αν και ξόρκισε την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, το ξεκαθάρισε μιλώντας στο «Βήμα» ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Τον ρωτήσαμε εάν έχει διασαφηνιστεί το πότε ξεκινά να μετράει το 18μηνο: από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 ή από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015; «Για εμένα έχει τελειώσει το 18μηνο. Δεν υπάρχει τέτοιο θέμα» δήλωσε στο «Βήμα». Επομένως, όπως του επισημάναμε, δέχεται ότι η ισχύς του έχει ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2015. «Γι’ αυτό το λέω. Δεν υπάρχει και σε αυτή την περίπτωση δίλημμα για κάποιους. Αυτό είναι ένα επιχείρημα της ΝΔ, το ψελλίζει στους βουλευτές για να τους κρατάει σε μια εγρήγορση».

Για μία ακόμα φορά ο κ. Κουρουμπλής προβάλλει την άποψη συνταγματολόγων που σημειώνουν ότι για τον υπολογισμό του 18μήνου λαμβάνονται υπόψη οι τελευταίες εκλογές που έγιναν με «σταυρό», δηλαδή εν προκειμένω οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου 2015. Αυτό άλλωστε είχε απαντήσει στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2016, όταν το θέμα ετέθη από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι υπάρχει ασάφεια για το θέμα και είχε επικαλεστεί τις διαφορετικές απόψεις συνταγματολόγων.

Κουπόνια και χρηματοδότηση κομμάτων

Παράλληλα, ένα ζήτημα που διερευνάται για τελικές αποφάσεις είναι εκείνο της χρηματοδότησης των κομμάτων και το σχέδιο νόμου που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση. Ρωτήσαμε τον κ. Κουρουμπλή αν είναι αλήθεια ότι οι θεσμοί έχουν ζητήσει την κατάργηση των κουπονιών και την ονομαστικοποίηση των συνδρομών. «Ναι, υπάρχουν τέτοια θέματα» απάντησε.
Στην ερώτηση αν συμμερίζεται τις αντιδράσεις για το κουπόνι / συνδρομή με ονοματεπώνυμο από το πρώτο ευρώ απάντησε: «Ναι, θα σας πω την προσωπική μου άποψη. Υπάρχουν τέτοια θέματα που θέτουν οι θεσμοί, αλλά δεν συμφωνώ. Πρέπει να καταλάβουν ότι η Ελλάδα είναι χώρα της ΕΕ και θα πρέπει να εφαρμοστούν οι κανόνες που ισχύουν στην Ευρώπη. Θέλουμε να προσαρμοστούμε και με την Greco στο πλαίσιο των κανονισμών που λειτουργούν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Ανασχηματισμός και υπουργικοί θώκοι

Το ενδεχόμενο ανασχηματισμού είναι πάντα ανοιχτό και, ως γνωστόν, πηγαινοέρχεται στην επικαιρότητα δοθείσης ευκαιρίας. Ρωτήσαμε τον υπουργό Εσωτερικών αν, εφόσον γίνει ανασχηματισμός, θα ήθελε να παραμείνει στο ΥΠΕΣ ή θα αποδεχόταν ασμένως να προσφέρει από άλλο πόστο.
Ιδού τι απάντησε ο κ. Κουρουμπλής στο «Βήμα»: «Κάποτε ένας παλιός πολιτικός, καλός μου φίλος, μου είπε στον πρώτο ανασχηματισμό: «Μη διαπράξεις το λάθος να πεις στον Πρωθυπουργό όχι, διότι στην πολιτική το όχι σε ξεπερνάει μετά». Λοιπόν πάντοτε και στις δύο φορές που έγινε ανασχηματισμός είπα στον Πρωθυπουργό την άποψή μου. Δεν είμαι από τους ανθρώπους που φοβάμαι και δεν είμαι από τους ανθρώπους που τρέμει η ψυχή μου μη χάσω τον υπουργικό θώκο. Δουλεύω πάρα πολύ σκληρά και το ξέρει όλος ο κόσμος, και νομίζω αποτελεσματικά».
Ζητήσαμε να μας πει και αν, κατά την άποψή του, υπάρχουν περιθώρια μείωσης δαπανών ή λειτουργικού κόστους στο Δημόσιο, όπως είπε ο αρχηγός της ΝΔ κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αν απολύσει καμιά 30αριά χιλιάδες ανθρώπους… Εμείς κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια και τα πράγματα είναι οριακά. Και στους δήμους. Η εποχή της σπατάλης έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί» σημείωσε.

HeliosPlus