«Η σημερινή (σ.σ. Τετάρτη) εκδήλωση αφορά την πανευρωπαϊκή διάκριση της Ελλάδας και του οργανισμού μας που λειτουργεί την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000, καθώς και του άρτια εκπαιδευμένου εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού και των εθελοντών μας που άμεσα, συντονισμένα και σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς χειρίζονται τα περιστατικά εξαφάνισης παιδιών, ανεξάρτητα θρησκείας, χρώματος ή εθνικότητας» είπε ο πρόεδρος της οργάνωσης κ. Κώστας Γιαννόπουλος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη, στα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.
Ανεξάρτητοι αξιολογητές, έπειτα από συναντήσεις, συμπλήρωση ερωτηματολογίου και αυτοψία, ξεχώρισαν κάποια σημαντικά στοιχεία στη λειτουργία της γραμμής, όπως το ότι είναι στελεχωμένη με άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό που υποστηρίζεται από υψηλής ποιότητας τεχνολογικό εξοπλισμό, το ανθρώπινο δυναμικό παρέχει τηλεφωνική και επιτόπια βοήθεια στα περιστατικά που αναλαμβάνει, η γραμμή διαθέτει ειδικό λογισμικό διαχείρισης των κλήσεων και το ότι τηρούνται συγκεκριμένες διαδικασίες για την ηλεκτρονική καταγραφή κάθε περιστατικού.
«Η πιστοποίηση υπογραμμίζει ότι είμαστε ένας οργανισμός που πρέπει να εμπιστεύονται οι Αρχές και οι υπηρεσίες σε όλη την Ευρώπη» εξήγησε ο κ. Γιαννόπουλος.
Επίσης, το «Χαμόγελο του Παιδιού» έλαβε εκ νέου πιστοποίηση και για τις κυνοφιλικές ομάδες της Εθελοντικής Ομάδας «Θανάσης Μακρής» από τον διεθνή φορέα NSARDA («National Search and Rescue Dog Association UK»).
Η εθελοντική ομάδα συστάθηκε τον Μάιο του 2012, απαρτίζεται από 30 διασώστες διαφορετικών ειδικοτήτων και οκτώ ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε 40 περιστατικά αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών.
Οι εθελοντικές κυνοφιλικές ομάδες ενεργοποιούνται σε περίπτωση εξαφάνισης ανηλίκου σε αστικό ή φυσικό περιβάλλον, αναζητώντας το συγκεκριμένο παιδί που αγνοείται βάσει της μυρωδιάς που τους δίνεται αλλά και σε περίπτωση μαζικών καταστροφών. Αξίζει να σημειωθεί πως οι κυνοφιλικές ομάδες που συμμετέχουν στην Ομάδα «Θανάσης Μακρής» είναι οι μόνες στην Ελλάδα που έχουν λάβει πιστοποίηση από τον διεθνή φορέα NSARDA (National Search and Rescue Dog Association UK).
8.852 κλήσεις το 2015 στη γραμμή 116000
Σύμφωνα με στοιχεία του «Χαμόγελου του Παιδιού», η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 δέχτηκε 8.852 κλήσεις το 2015, στην Ελλάδα, και συνολικά 141 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών, ενώ σε πέντε περιστατικά αναζήτησης παιδιών κινητοποιήθηκε και η Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής».
Την ίδια ώρα το πρώτο εξάμηνο του 2016 η γραμμή έλαβε 4.828 κλήσεις και συνολικά 120 αιτήματα για την υποστήριξη ερευνών αναζήτησης εξαφανισμένων παιδιών και σε τρία περιστατικά κινητοποιήθηκε και η Εθελοντική Ομάδα «Θανάσης Μακρής».
Κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου, χαιρετισμό απηύθυναν ο κ. Πάνος Καρβούνης, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, καθώς και ο κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος, επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, οι οποίοι και εξήραν το έργο του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», το οποίο αναγνωρίζεται από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Στον χαιρετισμό τους συνεχάρησαν τον κ. Γιαννόπουλο για την πολύχρονη κοινωνική του προσφορά και δήλωσαν τη διαχρονική υποστήριξή τους στο δύσκολο έργο του.
Συγχαρητήριες δηλώσεις μέσω μαγνητοσκοπημένων μηνυμάτων απέστειλαν η κυρία Μάουντ Μπουκίτσιο, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Missing Children Europe και ο κ. Χάρολντ Μπάροουζ, πρόεδρος του Οργανισμού NSARDA (National Search And Rescue Dog Association UK).
Στην εκδήλωση συμμετείχαν και οι εθελοντικές κυνοφιλικές ομάδες, οι διεθνώς πιστοποιημένοι διασωστικοί σκύλοι και οι χειριστές τους, μέλη της ομάδας Έρευνας και Διάσωσης «Θανάσης Μακρής» του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού».