Μια ακόμη μελανή σελίδα στο ΕΣΥ αποτελεί η ταλαιπωρία των αιμοκαθαιρομένων ασθενών. Περισσότεροι από 11.000 ασθενείς ταλαιπωρούνται από τις ελλείψεις υλικών, από τα ακατάλληλα φίλτρα αλλά και από τα λίγα και παλαιά μηχανήματα, με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.

Οι περιγραφές για τις δομές και την ποιότητα εξυπηρέτησης, στη νέα καταγραφή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) για τα προβλήματα των Μονάδων Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) ανά τη χώρα, είναι αποκαρδιωτικές.

Κι όλα αυτά ενώ σύμφωνα με επιστημονικούς υπολογισμούς η μέση ετήσια αύξηση των αιμοκαθαιρομένων στη χώρα μας αγγίζει το 2%, ενώ στις αποδεκατισμένες –σύμφωνα με τις περιγραφές μονάδες – στοιβάζονται πλέον και οι πρόσφυγες και μετανάστες για την αναγκαία αιμοκάθαρση.

Αρκεί κανείς να αναλογιστεί ότι ενώ η κάλυψη σε νοσηλευτικό προσωπικό των Μονάδων σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ πρέπει να είναι 1 νοσηλευτής ανά 3 αιμοκαθαιρόμενους, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρα μας η αναλογία είναι ένας νοσηλευτής ανά 6-9 ασθενείς.

Εντύπωση δε προκαλεί – για μία ακόμη φορά – η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ για ανεκμετάλλευτες δωρεές, που θα αποτελούσαν «ανάσα» για το σύστημα. «Ιδρύματα της χώρας (κληροδοτήματα) ενέκριναν δωρεές μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, αλλά δεν παραδίδονται επειδή υπάρχει όρος στις δωρεές για άμεση λειτουργία τους (εγκατάσταση και στελέχωση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό)».

Μάλιστα, οι δωρεές βρίσκονται στον «πάγο», όταν ακόμη και «τα υφάσματα των πολυθρόνων έχουν εμποτιστεί (με τον καιρό) με αίμα των αιμοκαθαιρόμενων και είναι άμεσος ο κίνδυνος εμφάνισης ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων».


Ο χάρτης της…απογύμνωσης

Η καταγραφή της ΠΟΕΔΗΝ αφορά σε 26 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα περιγράφοντας με γλαφυρό τρόπο την ένδεια του δημόσιου συστήματος υγείας.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ»

Στο νοσοκομείο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας – λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία – 11 μηχανήματα αιμοκάθαρσης. «Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς –στην καλύτερη περίπτωση- απευθύνονται σε μονάδα του ιδιωτικού τομέα, και στη χειρότερη τελειώνουν νύχτα την αιμοκάθαρση».

Νοσοκομείο Νάξου

Διαθέτει έξι μηχανήματα αιμοκάθαρσης όμως η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν λειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού. Οι αιμοκαθαιρόμενοι του νησιού ξεπερνούν τους 100. «Σημειωτέον δε, πως τμήμα του εξοπλισμού είναι δωρεά. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός του νησιού έχει προσφερθεί να καλύψει το κόστος λειτουργίας της Μονάδας σε υλικά και προσωπικό».

Νοσοκομείο Κω

Από τα εννέα μηχανήματα αιμοκάθαρσης που διαθέτει η Μονάδα, περίπου τα μισά είναι 20ετίας και έχουν συνεχώς προβλήματα. Παλαιές καταστραμμένες πολυθρόνες αλλά και σοβαρά προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων αιμοκάθαρσης είναι μερικά ακόμη από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Μονάδα.

«Άγιος Παύλος», Θεσσαλονίκης
Από τα 18 μηχανήματα αιμοκάθαρσης που διαθέτει το νοσοκομείο το πιο καινούργιο χρονολογείται από το 2004 και το παλαιότερο από το 1997, αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

«Παπανικολάου»
Τα μηχανήματα μετρούν τουλάχιστον 12 χρόνια λειτουργίας, με την αντικατάσταση τους να κρίνεται απαραίτητη. Στο θλιβερό σκηνικό προστίθενται και οι παλαιές και φθαρμένες πολυθρόνες αιμοκάθαρσης.

«Αμαλία Φλέμιγνκ»

Λόγω έλλειψης προσωπικού η Μονάδα λειτουργεί από τις 7το πρωί έως τις 8 το βράδυ, με συνέπεια ασθενείς που χρήζουν αιμοκάθαρσης να μην προλαβαίνουν και να διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία. Δεν υπάρχει μόνιμο βοηθητικό προσωπικό, τραυματιοφορέας και καθαρίστρια όπως προβλέπεται.

«Ιπποκράτειο» Θεσσαλονίκης

Σοβαρές ελλείψεις καταγράφονται σε ιατρούς στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. «Δραματική αποτυπώνεται και η εικόνα των νοσηλευτών καθώς αναλογούν 14 νοσηλευτές για 110 ασθενείς στο πρόγραμμα των δύο ημερών».

Γενικό Νοσοκομείο ‘Εδεσσας

Υπάρχουν 20 μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα οποία όμως εμφανίζουν συνέχεια προβλήματα λόγω παλαιότητας. Αναλογεί 1 νοσηλεύτρια σε έξι ασθενείς.

Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής
Η μονάδα καλείται να εξυπηρετήσει 76 αιμοκαθαιρόμενους, με παλαιά μηχανήματα που τίθενται για μεγάλα χρονικά διαστήματα εκτός λειτουργίας και με μεγάλες ελλείψεις προσωπικού.

Γενικό Νοσοκομείο Κυπαρισσίας
Τα μηχανήματα είναι πεπαλαιωμένα, ωστόσο δεν υποβάλλονται στην αναγκαία τακτική συντήρηση τους επειδή δεν υπάρχει σύμβαση με εταιρεία.

«Ιπποκράτειο» Αθήνας
Σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της υποστελέχωσης αντιμετωπίζει η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού. «Η κατάσταση επιδεινώνεται κατά τις εφημερίες όπου προσέρχονται και εξυπηρετούνται ασθενείς ανασφάλιστοι μη εγγεγραμμένοι στην κατάσταση ασθενών».

«Ευαγγελισμός»

«Στις εφημερίες εξυπηρετούνται εμβόλιμα ανασφάλιστοι ασθενείς, χωρίς να προβλέπεται κρατική χρηματοδότηση ούτε και ενίσχυση του προσωπικού» Η υποστελεχωμένη Μονάδα λειτουργεί με ρυθμούς που εξοντώνει το προσωπικό, καθώς εκτελεί τρεις βάρδιες παραμένοντας ανοιχτή και τις Κυριακές.

«Αλεξάνδρα»

Δεν λειτουργεί τα Σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές λειτουργεί με μονή βάρδια, λόγω των κενών στο προσωπικό.

«Γ. Γεννηματάς»
Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού έχει 12 κρεβάτια για αιμοκάθαρση και λειτουργεί με 13 Νοσηλευτές. Σύμφωνα με συντηρητικούς υπολογισμούς χρειάζονται ακόμη τρεις. Προβλήματα ανακύπτουν συχνά στις γενικές εφημερίες όπου η αναμονή είναι πολλές ώρες λόγω έλλειψης κενών κρεβατιών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης.

Νοσοκομείο Ρόδου

Αναμένονται τέσσερα μηχανήματα που θα γίνουν δωρεά από μεγάλο ίδρυμα της χώρας. «Δώρο – άδωρο» σχολιάζει η ΠΟΕΔΗΝ εξαιτίας της αδυναμίας λειτουργίας τους λόγω έλλειψης προσωπικού. Η νεφρολογική κλινική του νοσοκομείου, με τα παλαιά μηχανήματα, τελεί υπό αναστολή λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού.

Νοσοκομείο Φλώρινας
Στο τμήμα, που εξυπηρετεί τουλάχιστον 35 νεφροπαθείς, υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός Νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με μπλοκάκι για να καλύπτει τις εφημερίες.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ιωαννίνων

Λειτουργεί με 8 μηχανήματα (παλαιάς τεχνολογίας) συν ένα εφεδρικό. Υπάρχουν δύο μηχανήματα που λόγω παλαιότητας δεν διαθέτουν ανταλλακτικά και έχουν βγει προς απόσυρση.

Νοσοκομείο Πρέβεζας

Λειτουργεί με μηχανήματα που έχουν μεταφερθεί από το νοσοκομείο Ζακύνθου. Η λειτουργία γίνεται σε δυο βάρδιες με έναν μόνιμο γιατρό και έναν επικουρικό. Επιτακτική ανάγκη για λειτουργία 3ης βάρδιας αλλά μη εφικτή λόγω έλλειψης νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού. Το αποτέλεσμα είναι να γιγαντώνεται η λίστα αναμονής κατά τους καλοκαιρινούς μήνες με τουρίστες.

Νοσοκομείο Λευκάδας

Λειτουργεί με 8 κρεβάτια παλαιάς τεχνολογίας, τα οποία καλύπτουν δύο βάρδιες. Δεδομένου ότι οι ανάγκες απαιτούν και τρίτη βάρδια, γίνεται προσπάθεια με «δανεικό» προσωπικό από άλλα τμήματα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης

Εξυπηρετούνται σε τακτική βάση 90 αιμοκαθαιρόμενοι – με τις έκτακτες μηνιαίες αιμοκαθάρσεις ο αριθμός φτάνει τους 110 – όμως, οι νοσηλευτές είναι μόλις 19.

Νοσοκομείο Κατερίνης

Μεγάλες ελλείψεις καταγράφονται στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

«Παπαγεωργίου», Θεσσαλονίκης
Λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού 22 θέσεις για αιμοκαθαιρόμενους ασθενείς είναι ανενεργές.

Νοσοκομείο Σερρών
Καταγράφεται μεγάλη έλλειψη ιατρών.

Νοσοκομείο Καβάλας

Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οι 81 αιμοκαθαιρόμενους εξυπηρετούνται από μόλις 14 νοσηλευτές.

Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
Και σε αυτό το νοσοκομείο εντοπίζονται κενά στο απαραίτητο προσωπικό. Τους 80 αιμοκαθαιρόμενους εξυπηρετούν μόλις 20 νοσηλευτές.

Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Η ταλαιπωρία των αιμοκαθαιρόμενων οφείλεται και πάλι στις ελλείψεις, κυρίως νοσηλευτών: Για 75 ασθενείς αντιστοιχούν 17 νοσηλευτές.