Ηταν το πρωινό της 21ης Νοεμβρίου 1916 όταν ο «Βρεταννικός», αδελφό πλοίο του «Τιτανικού», ναυπηγημένο στο Μπέλφαστ, βυθίστηκε στο στενό Κέας – Μακρονήσου, τρία μίλια από την ακτή, λόγω πρόσκρουσης σε νάρκη που είχε ποντίσει στην περιοχή το γερμανικό υποβρύχιο U-73. Το κουφάρι του ναυαγίου ανακάλυψε σε βάθος 120 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας ο διάσημος γάλλος επιστήμονας και εξερευνητής Ζακ-Υβ Κουστό.
Το μήκους 269 μέτρων υπερωκεάνιο, αν και επρόκειτο να νηολογηθεί στη γραμμή Νέα Υόρκη – Σαουθάμπτον, επιτάχθηκε από το Βρετανικό Βασιλικό Ναυτικό στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και έγινε πλωτό νοσοκομείο. Ξεκινώντας για το έκτο, μοιραίο, όπως αποδείχθηκε, ταξίδι του ο «Βρεταννικός» κατευθυνόταν με περίπου 1.200 επιβάτες (πλήρωμα, γιατροί, νοσηλευτές) στον Μούδρο της Λήμνου για να παραλάβει περί τους 2.500 τραυματίες στρατιώτες.
Μόλις μία εβδομάδα νωρίτερα ένα ακόμη ναυάγιο έλαβε χώρα περίπου στο ίδιο σημείο. Το μήκους 183 μέτρων γαλλικό μεταγωγικό πλοίο «Μπουρντιγκάλα» τορπιλίστηκε επίσης από νάρκη του γερμανικού υποβρυχίου U-73 καθώς κατευθυνόταν από τη Θεσσαλονίκη στην Τουλόν για τη μεταγωγή 2.000 στρατιωτών. Χάρη στην εμπειρία του καπετάνιου και των αξιωματικών οι απώλειες εκ των 450 μελών πληρώματος περιορίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, σε έναν μόνο 22χρονο μηχανικό.
Το θρυλικό ναυάγιο παρέμενε «βυθισμένο» στη λήθη μέχρι που το 2008 η ομάδα ελλήνων αυτοδυτών Kea Dive Expedition το πλησίασε. Σήμερα τα δύο ναυάγια απέχουν μόλις 2 μίλια μεταξύ τους στον βυθό της Κέας συνθέτοντας ένα «τοπίο» ξεχωριστό για τους λάτρεις των καταδύσεων.
Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 100 ετών από τη βύθιση των δύο εκ των σημαντικότερων πλοίων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου πρόκειται να διεξαχθεί στην Κέα το διεθνές συνέδριο και οι θαλάσσιες εκδηλώσεις «100 Years Kea’s Shipwrecks 1916-2016» από τις 30 Σεπτεμβρίου ως τις 2 Οκτωβρίου 2016. Πρόκειται για μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Κέας και του Συλλόγου Φίλων Κέας με στόχο την ανάδειξη της σημασίας των ιστορικών γεγονότων του 1916 και να αναδειχθεί η Κέα ένας προορισμός μοναδικού καταδυτικού και τουριστικού ενδιαφέροντος.
Η πρώτη ημέρα του συνεδρίου, Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016, πλαισιώνεται από ποικίλες θαλάσσιες εκδηλώσεις συμβολικού χαρακτήρα, έναν φόρο τιμής σε όσους χάθηκαν στα δύο αυτά ναυάγια. Η δεύτερη ημέρα είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στη μνήμη του Καρλ Σπένσερ, ενός από τους σημαντικότερους σύγχρονους δύτες. Την εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου θα απευθύνει η κυρία Αγγελική Σίμωσι, προϊσταμένη στην Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, αναφερόμενη στη δημιουργία ενός υποθαλάσσιου μουσείου γύρω από τα ναυάγια της Κέας.
Μεταξύ των διακεκριμένων ομιλητών του συνεδρίου είναι οι κ.κ. Λι Μπίσοπ και Ρίτσι Κόλερ που θα παρουσιάσουν μια άλλη πτυχή των καταδυτικών αποστολών στο HMHS Britannic, όπως και ο εγγονός της διασωθείσης νοσοκόμας Σίλα Μακμπέθ-Μίτσελ κ. Τζόναθαν Μίτσελ σε μια ομιλία γεμάτη συναίσθημα και πρωτογενείς αναμνήσεις από τις στιγμές του ναυαγίου. Παράλληλα θα λειτουργήσει και μια έκθεση με memorabilia και σπάνιες φωτογραφίες. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναλυτικά στο https://100years-kea-shipwrecks.org/.

HeliosPlus