Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς για την ταλαιπωρία που υφίστανται στα Δημόσια Νοσοκομεία. Όπως καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), «κινδυνεύει η ζωή των ασθενών από τα λειψά και σαράβαλα μηχανήματα αιμοκάθαρσης τα οποία τακτικά είναι εκτός λειτουργίας, από τα ακατάλληλα και επικίνδυνα φίλτρα και από τον χάλια ξενοδοχειακό εξοπλισμό πολλών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού».

Η αναλογία νοσηλευτών ασθενών στις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού είναι, σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρ, ένας προς τρεις αιμοκαθαιρόμενους. Στα Δημόσια Νοσοκομεία σήμερα είναι ένας νοσηλευτής ανά 6-9 αιμοκαθαιρόμενους.
Πολλές Νησιωτικές και ορεινές περιοχές δεν διαθέτουν Μονάδες Τεχνικού Νεφρού, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να είναι αναγκασμένοι να μετακομίζουν σε άλλες περιοχές για να κάνουν τις απαραίτητες για τη ζωή τους αιμοκαθάρσεις.
Προβλήματα ανά Νοσοκομείο
ΑΧΕΠΑ
Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, έντεκα μηχανήματα αιμοκάθαρσης είναι εκτός λειτουργίας, λόγω έλλειψης τεχνικής υποστήριξης από την εταιρεία.Η Μονάδα λειτουργεί πλέον οριακά με πολλά προβλήματα (μεγάλη έλλειψη προσωπικού, υλικών, μηχανημάτων, εξοπλισμού). Εξαιτίας της μείωσης των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, οι ασθενείς αναγκάζονται να αλλάζουν βάρδια, ενώ κάποιοι έφυγαν προς τον ιδιωτικό τομέα. Οι βάρδιες έγιναν τέσσερις, με συνέπεια την τεράστια ταλαιπωρία των ασθενών που υποβάλλονται αργά το βράδυ σε αιμοκάθαρση, αλλά και την εξουθένωση του λιγοστού προσωπικού.
Γ. Ν. ΝΑΞΟΥ
Μονάδα Τεχνητού Νεφρού δεν λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού, παρότι το Νοσοκομείο διαθέτει έξι μηχανήματα. Από τους 100 αιμοθαιρόμενους ορισμένοι αναγκάστηκαν να μετακομίσουν σε περιοχή που διαθέτει Μονάδα, ενώ άλλοι ταξιδεύουν μέρα παρά μέρα στη Σύρο.
Νοσοκομείο Κω
Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας, στο Νοσοκομείο της Κω λειτουργούν εννέα μηχανήματα. Εκ των οποίων τα μισά είναι 20ετίας και εμφανίζουν διαρκώς προβλήματα. Οι πολυθρόνες των αιμοκαθαιρόμενων ασθενών είναι παλαιές και καταστραμμένες, ενώ παρατηρούνται προβλήματα με την προμήθεια φίλτρων.
Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
Σημαντικές είναι οι ελλείψεις προσωπικού στο Ανοσολογικό Κέντρο. Το ίδιο ισχύει και για την Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, όπου υπάρχουν 14 νοσηλευτές για 110 ασθενείς στο πρόγραμμα των δύο ημερών. Ο εξοπλισμός της Μονάδας είναι πεπαλαιωμένος και συχνά τα μηχανήματα είναι εκτός λειτουργίας.
Ευαγγελισμός
Υποστελέχωση. Εξυπηρέτηση στις εφημερίες ανασφαλίστων μη ενταγμένων ασθενών. Χωρίς καμιά κρατική χρηματοδότηση. Λειτουργεί τρεις βάρδιες και Κυριακές. Διαθέτει 24 μηχανήματα, με έντονα προβλήματα ειδικά τις ημέρες εφημεριών.
Νοσοκομείο Αλεξάνδρας
Ελλιπής είναι η στελέχωση της Μονάδας του Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου, με αποτέλεσμα να λειτουργεί με μονή βάρδια και να είναι κλειστή τα Σαββατοκύριακα.
Γ. Ν. Α. «Γ. Γεννηματάς»
Όπως αναφέρουν οι εργαζόμενοι, η Νεφρολογική Κλινική διαθέτει 13 κλίνες και η μονάδα περιτοναϊκής κάθαρσης τρεις κλίνες. Η δε Μονάδα Τεχνητού Νεφρού διαθέτει 12 κρεβάτια και 13 νοσηλευτές. Χρειάζονται άλλοι τρεις νοσηλευτές για να λειτουργεί ικανοποιητικά. Παρατηρούνται προβλήματα στις γενικές εφημερίες καθώς η αναμονή των ασθενών, ελλείψει κλινών και μηχανημάτων αιμοκάθαρσης, είναι πολύωρη.
Νοσοκομείο Φλώρινας
Το τμήμα λειτουργεί πρωί και απόγευμα για 35 ασθενείς. Υπάρχει αναμονή για πέντε έως οκτώ ασθενείς και σημαντικές ελλείψεις προσωπικού. Στο τμήμα υπηρετεί μόνο ένας μόνιμος ιατρός νεφρολόγος και ένας ιδιώτης με «μπλοκάκι» για να καλύπτει τις ανάγκες που προκύπτουν στις εφημερίες.
Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
Δεκαεννέα νοσηλευτές καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες 90 αιμοκαθαιρόμενων ασθενών. Την ίδια στιγμή, οι φειλόμενες ημέρες ανάπαυσης στο νοσηλευτικό προσωπικό είναι 755, εκτός των ημερών κανονικής άδειας.