Προκαταβολική καταβολή του ποσού των 2.874.896,61 ευρώ, που αντιστοιχεί στα οφειλόμενα δεδουλευμένα του μηνός Ιουλίου 2016 προς τους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ, ανακοίνωσαν για σήμερα, Τετάρτη, το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και το Υπουργείο Οικονομικών.

Με σχετική του ανακοίνωση το υπουργείο ΥΠΟΜΕΔΙ, επισημαίνει κατηγορηματικά ότι «δεν θα επιτρέψει να διατεθεί ούτε ένα ευρώ από την αντισταθμιστική καταβολή (επιχορήγηση) προς τον ΟΑΣΘ, για οποιαδήποτε άλλη ανάγκη ή υποχρέωση του Οργανισμού, πριν την εξόφληση των δεδουλευμένων προς τους εργαζομένους».
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας για 12η συνεχή ημέρα διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων δύο μηνών.
«Αυτό που ζει η χώρα και η Θεσσαλονίκη, είναι ένας εκβιασμός και μία ομηρία, από μία ληστρική-μονοπωλιακή σύμβαση του ΟΑΣΘ, που συνήψε δεκαετίες πίσω, το παλαιοκομματικό σύστημα εξουσίας. Μέχρι εδώ όμως. Δε μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση και αυτός ο εκβιασμός. Πρέπει να πάρουν όλοι τις ευθύνες τους» δήλωσε σχετικά ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, κ. Χρήστος Σπίρτζης, επαναλαμβάνοντας ότι το υπουργείο δεν χρωστάει ούτε ένα ευρώ στον ΟΑΣΘ βάσει της ισχύουσας συμφωνίας.
Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, ο υπουργός «έδωσε εντολή στο ΣΕΕΥΜΕ (Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών) να ελέγξει, εάν πράγματι θα εξοφληθούν οι εργαζόμενοι και ότι τα χρήματα δεν θα αποδοθούν σε άλλες υποχρεώσεις του ΟΑΣΘ». Επιδίωξη του υπουργείου είναι να μην δεσμευθούν χρήματα από την προκαταβολή της επιχορήγησης για την κάλυψη φορολογικών και άλλων οικονομικών εκκρεμοτήτων του ΟΑΣΘ.
Το ποσό των 2.874.896,61 ευρώ ορίσθηκε σύμφωνα με την επιστολή (αρ. πρωτ. 9801/12-09-2016), που απέστειλε στο υπουργείο ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, κ. Χρήστος Στεφανίδης.
Για απόλυτη κατοχύρωση του δημοσίου και του κοινωνικού συμφέροντος έκανε λόγο ο υπουργός ΥΠΟΜΕΔΙ, προκειμένου να μην συνεχιστεί η ταλαιπωρία του λαού της Θεσσαλονίκης. «Αυτός που ταλαιπωρείται σήμερα, είναι ο λαός της Θεσσαλονίκης. Και θα συνεχίσει να ταλαιπωρείται, αν αυτή η σύμβαση, αυτός ο εκβιασμός, που γίνεται εδώ και 60 χρόνια, συνεχιστεί. Η συνέχιση της κατασπατάλησης των χρημάτων του ελληνικού λαού με πρόσθετες διεκδικήσεις, με διαιτησίες -που όλως τυχαίως- δικαιώνουν πάντα τον ΟΑΣΘ, με ψέματα και συκοφαντίες προς την κυβέρνηση και το ΥΠΟΜΕΔΙ».