Με την διαβούλευση για τις νέες διατάξεις του υπουργείου Παιδείας που αλλάζουν το τοπίο στο χώρο των μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα να βρίσκεται σε εξέλιξη, συναντιούνται οι πρυτάνεις των ΑΕΙ το Σάββατο 1η Οκτωβρίου, σε κρίσιμη έκτακτη Σύνοδό τους.

Οι διατάξεις αυτές κατά πολλούς, θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση πολλών εξειδικευμένων μεταπτυχιακών προγραμμάτων που προσφέρονται στη χώρα μας και έχουν υψηλούς προϋπολογισμούς λειτουργίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι ενώ πολλά πανεπιστήμια που έχουν μεταπτυχιακά προγράμματα με δίδακτρα άνω του «πλαφόν» των 1.500 ευρώ που θεσπίζει η κυβέρνηση απειλούν με «λουκέτο» των προγραμμάτων τους, την ίδια στιγμή άλλοι πρυτάνεις που βρίσκονται σε «στενές σχέσεις» με την ηγεσία το υπουργείου Παιδείας διαμηνύουν σε συναδέλφους τους ότι οι τόνοι πρέπει να πέσουν και … φοβούνται την πιθανότητα αιχμηρών ανακοινώσεων από την πλευρά των διοικήσεων των ΑΕΙ.
Το θέμα έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης της χώρας και ήδη έχουν κατατεθεί πολλά σχόλια στην ιστοσελίδα της δημόσιας διαβούλευσης για το ζήτημα στο άρθρο που περιλαμβάνει το θέμα των πόρων με βάση τους οποίους θα πρέπει να λειτουργήσουν στο μέλλον οι μεταπτυχιακές σπουδές την Ελλάδα.
Μέχρι χθες Τρίτη καταγράφηκαν συνολικά 140 σχόλια – προτάσεις στη δημόσια διαβούλευση που λήγει στις 10 Οκτωβρίου.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται σε αυτές ότι στο εξωτερικό και όπου προσφέρονται μεταπτυχιακές σπουδές δωρεάν, το κόστος τους επιδοτείται από το κράτος, κάτι που στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει.
Την ίδια στιγμή η πρόθεση του υπουργείου Παιδείας να ρυθμίσει το θέμα και να βάλει «πλαφόν» 1.500 ευρώ στα δίδακτρα των μεταπτυχιακών φαίνεται ότι μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό για το οποίο σχεδιάστηκε, καθώς τώρα με δεδομένη την ύπαρξη «τέλους εγγραφής» για την παρακολούθηση των προγραμμάτων τους, μικρές αμοιβές κάτω των 1.500 ευρώ σκέφτονται να αρχίσουν να χρεώνουν και τα πανεπιστήμια που είχαν έως σήμερα τις μεταπτυχιακές σπουδές δωρεάν!
Έτσι, ο κίνδυνος που παρουσιάζεται είναι, όπως λένε πρυτάνεις που μίλησαν στο «Βήμα», η παρέμβαση του υπουργείου Παιδείας να οδηγήσει τελικά στο κλείσιμο των περίφημων «ακριβών» και εξειδικευμένων μεταπτυχιακών σπουδών στην Ελλάδα και την στροφή των φοιτητών τους στο εξωτερικό, αλλά και στην θέσπιση διδάκτρων και σε εκείνα που έως χθες δεν χρέωναν.
Έτσι οι αλλιώς οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων συναντιούνται για να συζητήσουν το θέμα το Σαββατο σε Σύνοδό τους, ενώ για το ίδιο θέμα οι πρόεδροι των ΤΕΙ έχουν προγραμματίσει την τακτική τους Σύνοδο για τις 3 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι στα ΤΕΙ όλα τα μεταπτυχιακά που προσφέρονται στη χώρα είναι με δίδακτρα.