Απορρίφθηκαν όλα τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν κατατεθεί στο ΣτΕ για τις τηλεοπτικές άδειες, δύο ημέρες πριν από τη διάσκεψη της ολομέλειας για να αποφανθεί για τις κύριες προσφυγές.

Δεν δημοσιεύτηκε το σκεπτικό των αποφάσεων για τα ασφαλιστικά μέτρα, αλλά μόνο το «δια ταύτα».

Η απόφαση ελήφθη από την ολομέλεια του Συμβουλίου με πρόεδρο των Ν. Σακελαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο επικρατείας Ηλία Μάζο.

Συγκεκριμένα απορρίφθηκαν οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων των τηλεοπτικών σταθμών Antenna, Mega Channel, Αlpha, ΣΚΑΙ και Star, όπως και των τηλεοπτικών εταιρειών: 1) ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ Επιχείρηση Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, συμφερόντων του Βαγγέλη Μαρινάκη και 2) Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας Τηλεόραση Πανελλαδικής Κάλυψης Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία (είναι ήδη εκτός της διαδικασίας, λόγω μη καταβολής της πρώτης δόσης).

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι νέοι καναλάρχες στρεφόντουσαν κατά των αποφάσεων του γενικού γραμματέα Ενημέρωσης (10 Αυγούστου 2016) με τις οποίες επικυρώθηκαν οι υποψηφιότητες των τηλεοπτικών σταθμών στον επίμαχο διαγωνισμό αδειοδότησης. Με άλλα λόγια επικυρώθηκε η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό (πρώτη φάση) χορήγησης αδειών.

Στο πλαίσιο των ασφαλιστικών μέτρων είχαν κατατεθεί και 28 παρεμβάσεις, με τις οποίες οι τηλεοπτικοί σταθμοί που ήδη λειτουργούν και οι τηλεοπτικές εταιρείες που έλαβαν ήδη άδεια, αλλά και επιλαχούσες εταιρείες στρεφόντουσαν η μια κατά της άλλης, προκειμένου κάποιοι να εξέλθουν από την όλη διαδικασία.

Οι 28 παρεμβάσεις έγιναν δεκτές από το ΣτΕ, χωρίς αυτό να επηρεάζει την απόρριψη των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων.

Συγκεκριμένα παρεμβάσεις είχαν καταθέσει:

1) Η εταιρεία του Βαγγέλη Μαρινάκη (ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ).

2) Η εταιρεία Dimera Investment Limited συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

3) Η τηλεοπτική εταιρεία του Ιωάννη Καλογρίτσα.

4) Η τηλεοπτική εταιρεία Αlpha.

5) Ο τηλεοπτικός σταθμός Antenna.

6) Ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΙ.

7) Η κυπριακή εταιρεία «Ανεξάρτητος Τηλεοπτικός Πάροχος Περιεχομένου» (ITV CP), συμφερόντων του Γιάννη Βαρδινογιάννη.


Νέες αιτήσεις θα συζητηθούν στις 10 Οκτωβρίου

Στις 10 Οκτωβρίου πάντως συζητούνται στο ΣτΕ νέες αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί από τους τηλεοπτικούς σταθμούς Alpha και Star, καθώς από τον «Ανεξάρτητο Πάροχο Τηλεοπτικού Περιεχομένου», συμφερόντων Βαρδινογιάννη. Θα προεδρεύσει ο πρόεδρος του ΣτΕ κ. Σακελαρίου με εισηγήτρια αυτή τη φορά τη σύμβουλο Επικρατείας κυρία Μαρίνα Παπαδοπούλου.

Οι αιτήσεις στρέφονται κατά του υπουργού Επικρατείας κ. Ν. Παππά και του ΓΓ Ενημέρωσης κ Λ. Κρέτσου για αποφάσεις που έχουν εκδώσει στο πλαίσιο της διαδικασίας χορήγησης των τηλεοπτικών αδειών, ενώ στρέφονται και κατά άλλων τηλεοπτικών σταθμών.