Για πρώτη φορά στην ιστορία της Διώρυγας του Ισθμού της Κορίνθου από το έτος κατασκευής της και ίδρυσης της το 1893 πραγματοποιήθηκε ο πρώτος κολυμβητικός διάπλους (αγώνας 6χλμ) με την ονομασία «SWIM THE CANAL».

Χέρι-χέρι τερμάτισαν πρώτοι οι γνωστοί πρωταθλητές της Ελληνικής Κολύμβησης , με Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες διακρίσεις Γιάννης Δρυμωνάκος και Γιώργος Δεμέτης.

Και οι δύο έδειχναν πανευτυχείς μετά τον τερματισμό τους και δήλωσαν πως ο αγώνας αυτός ήταν μια εμπειρία ζωής και γι αυτούς.

Κοιτάζοντας το χρονόμετρό του ο Γιάννης Δρυμωνάκος είπε ότι έκαναν την κούρσα των 6 περίπου χιλιομέτρων σε 50 λεπτά.

Ο Ισθμός της Κορίνθου είναι μια στενή λωρίδα γης που ενώνει τη Στερεά Ελλάδα με την Πελοπόννησο ενώ η διώρυγα που έχει διανοιχθεί σε αυτόν ενώνει το Σαρωνικό με τον Κορινθιακό κόλπο. Η διώρυγα τέμνει σε ευθεία γραμμή τον Ισθμό της Κορίνθου σε μήκος6.346μ. Το πλάτος της στην επιφάνεια της θάλασσας είναι 24,6μ. και στο βυθό 21,3 μ.,ενώ το βάθος της κυμαίνεται μεταξύ 7,50 έως 8 μ.

Σήμερα δύο οδικές, δύο σιδηροδρομικές και δύο βυθιζόμενες γέφυρες στα δυο άκρα της διώρυγας συνδέουν την ηπειρωτική πλευρά του Ισθμού με εκείνη της Πελοποννήσου. Στο δυτικό άκρο της διώρυγας βρίσκεται επίσης μια στρατιωτική γέφυρα έκτακτης ανάγκης.

Οι άνεμοι που επικρατούν στη Διώρυγα είναι κυρίως βορειοδυτικοί. Τα θαλάσσια ρεύματα, συνήθως αλλάζουν κατεύθυνση ανά έξι ώρες. Η συνήθης ταχύτητα των ρευμάτων ανέρχεται στους δυόμιση κόμβους και σπάνια υπερβαίνει τους τρεις κόμβους. Κατά την αλλαγή της κατεύθυνσης των ρευμάτων είναι αισθητή η στάση του νερού ενώ η ταχύτητά του κατά την αντίθετη φορά αυξάνεται βαθμιαία.