Νέα ερωτήματα για πιθανή κυβερνητική παρέμβαση υπέρ του Χρήστου Καλογρίτσα και σε δεύτερη φάση υπέρ «προβληματικής πρότασης» μεγάλης κινεζικής εταιρείας (εκπροσωπείται στο συγκεκριμένο έργο από πρώην συνδικαλιστή της ΔΕΗ) φαίνεται να υποκρύπτεται πίσω από την κατασκευή εργοστασίου «αποθείωσης» για την μονάδα 5 της ΔΕΗ στο «συγκρότημα» του Αγίου Δημητρίου, στην Κοζάνη, με αρχικό προϋπολογισμό του έργου τα 75 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και αναφορές – βρίσκονται στην διάθεση του «Βήματος της Κυριακής» – επιβλήθηκε αιφνιδιαστικά ειδική αλλαγή όρου του διαγωνισμού για να επανέλθει η αρχικώς απορριφθείσα υποψηφιότητα κινεζικής εταιρείας που εκπροσωπεί ο κ. Καλογρίτσας, ο οποίος είναι και ένας εκ των υπερθεματιστών για τις τηλεοπτικές άδειες.
Η αποθέωση της…. αποθείωσης
Επιπλέον ασκούνται πιέσεις προκειμένου οι αρμόδιοι ελεγκτές του έργου να αποφανθούν ότι αυτό το μπορεί να γίνει σε χρόνο …ρεκόρ. Με κίνδυνο σε ζητήματα ασφαλείας αλλά και να μείνουν εκτός λειτουργίας τελικώς -λόγω υπέρβασης χρονικών ορίων της ΕΕ- κρίσιμες μονάδες της ΔΕΗ. Κι αυτό έτσι ώστε να δημιουργηθεί το ψευδές χρονικό περιθώριο προκειμένου να ακυρωθεί ο τρέχον διαγωνισμός και να προκηρυχθεί άλλος όπου με «ειδικές» διατάξεις θα έχουν δυνατότητα ουσιαστικής διεκδίκησης του έργου μόνο ο κ Καλογρίτσας κι ο πρώην συνδικαλιστής της ΔΕΗ με τις κινέζικες εταιρείες που εκπροσωπούν.
Το έργο αποθείωσης στην Κοζάνη, για μείωση των ρύπων και προκειμένου οι «γηρασμένες» λιγνιτικές μονάδες της να μείνουν σε λειτουργία, πρέπει να παραδοθεί _με βάση σχετικές εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης_ τους πρώτους μήνες του 2020.
Ο διαγωνισμός αυτός ακυρώθηκε μια φορά για άσχετους λόγους και τους τελευταίους μήνες υπήρξαν νέες προσφορές αρχικά από μεγάλες ελληνικές τεχνικές κατασκευαστικές εταιρείες που έχουν και σχετικές εξειδικεύσεις.
Ο κ. Καλογρίτσας που αναλαμβάνει μέσω της εταιρείας του «Τοξότης ΑΕ» χωματουργικά έργα της ΔΕΗ, φέρεται να έχει έχει αναπτύξει συνεργασία και να εκπροσωπεί κινεζική εταιρεία που επιδιώκει την κατασκευή του εν λόγω περιβαλλοντικού έργου και η οποία επίσης υπέβαλε υποψηφιότητα για την αποθείωση στην Κοζάνη. Πρόκειται για κρίσιμο θέμα για τα έσοδα του κ. Καλογρίτσα.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία «Τοξότης ΑΕ» έχει απορροφήσει τεχνικές εταιρείες που σχετίζονταν και με συγγενείς του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα ενώ προσφάτως εργαζόμενοι σε εργοτάξιο της εταιρείας είχαν διαμαρτυρηθεί σε ΜΜΕ για μη καταβολή δεδουλευμένων.
Επεμβάσεις άνωθεν
Στη διαδικασία λοιπόν υποβολής υποψηφιοτήτων του νέου διαγωνισμού απορρίφθηκε από την αρχή εκείνη της κινεζικής εταιρείας που εκπροσωπεί ο κ. Καλογρίτσας. Κι αυτό γιατί η συγκεκριμένη κινεζική επιχείρηση δεν πληρούσε έναν βασικό, διαχρονικό, κλασσικό όρο του διαγωνισμού να έχει εμπειρία σε χώρες που συμμετέχουν στην Συμφωνία Περί Δημοσίων Συμβάσεων (GPA) του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου.
Όμως προ μερικών εβδομάδων φέρεται να ζητήθηκε άνωθεν, από τις αρμόδιες διευθύνσεις της ΔΕΗ, να υπάρξει εκτάκτως τροποποίηση αυτής της προϋπόθεσης του διαγωνισμού και εξάλειψη του κρίσιμου προαπαιτούμενου για προηγούμενο έργο «εντός ζώνης GPA». Ετσι ώστε όπως φαίνεται να μην υπάρχουν εμπόδια στην υποψηφιότητα κινέζων και «Τοξότη».
Όμως τα κυβερνητικά παράδοξα αυτού του διαγωνισμού δεν σταματούν εδώ…
Οι υπεύθυνοι της ΔΕΗ φέρεται να έδωσαν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες όχι μόνο να εξαϋλώσουν τον προηγούμενο όρο αλλά και να «παγώσουν» τον διαγωνισμό. Αρχική εικόνα που είχε δοθεί ήταν ότι αυτό το πάγωμα οφείλεται σε ορισμένες οικονομικές δυσχέρειες και άλλα τυπικά προβλήματα της ΔΕΗ.
Όμως στην ουσία φέρεται να αναπτύσσεται έντονο παρασκήνιο. Κι αυτό όχι μόνο λόγω της εξάλειψης του όρου που είχε οδηγήσει στην προσωρινή «αποπομπή» της κινεζικής εταιρείας που εκπροσωπούσε ο κ. Καλογρίτσας.
Εκδηλώθηκε ενδιαφέρον -εκτός του αδρανοποιημένου διαγωνισμού- για συμμετοχή στο έργο της αποθείωσης στην Κοζάνη από την κινεζική εταιρεία CMEC η οποία έχει προχωρήσει σε ιδιαίτερα σημαντικές επενδύσεις στην ΔΕΗ, σε υπογραφή μνημονίου συνεργασίας, μετά κι από επαφές σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο
Η εταιρεία λοιπόν αυτή έχει εκδηλώσει, εκ των υστέρων, πρόσφατο ενδιαφέρον και για το σύστημα αποθείωσης στην μονάδα 5 της Κοζάνης.
«Συμπιέζοντας» τον χρόνο
Ως «εκπρόσωπος» της CMEC στο συγκεκριμένο έργο παρουσιάζεται στα γραφεία της ΔΕΗ ο παλιός δραστήριος Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ –το 1992, διαδέχθηκε τον νυν διοικητή της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη – αλλά και στην ΓΣΕΕ κ. Νίκος Μπάκουλης. Ο κ. Μπάκουλης είχε συμμετάσχει μαζί με την CMEC σε κοινοπραξία προμήθειας των επονομαζόμενων 200.000 «έξυπνων μετρητών» στην ΔΕΗ σε εκκρεμή διαγωνισμό ύψους περίπου 80 εκατ. ευρώ. Οι εκπρόσωποι της CMEC πρότειναν πρόσφατα ν αναλάβουν το έργο της Κοζάνης με την διαδικασία της αυτοχρηματοδότησης, ύψους 30-35 εκατ. ευρώ, με εξόφληση σε 10 δόσεις και με πιθανή εγγύηση την παραγωγή μονάδων της ΔΕΗ. Μάλιστα υπήρξαν και διάφορες ανεπίσημες διαβουλεύσεις με άλλες κρατικές υπηρεσίες προκειμένου να προσδιορισθεί η σχετική διαδικασία.
Όμως σε αυτή την φάση φέρεται να ασκούνται σειρά πιέσεων ώστε να διευκολυνθούν οι συγκεκριμένες υποψηφιότητες που φαίνεται να έχουν υψηλές προσβάσεις.
Ετσι λοιπόν ζητείται από τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΗ να αποφανθούν ότι το έργο μπορεί να κατασκευασθεί με κόστος το 50% του αρχικώς εκτιμώμενου αλλά και ότι αυτό μπορεί να παραδοθεί εμπρόθεσμα μέχρι το 2020.
Ωστόσο σύμφωνα με σημαντικά στελέχη της ΔΕΗ «αυτό έχει τεράστιο ρίσκο. Αφ’ ενός διότι υπάρχουν τμήματα στο εργοστάσιο αποθείωσης -ανάμεσα σε αυτά και ειδικός αντιδραστήρας- που πρέπει να πληροί ορισμένες κατασκευαστικές προϋποθέσεις και η συρρίκνωση του κόστους σε τέτοιο βαθμό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ασφαλείας. Ακόμη αν ακυρωθεί ο διαγωνισμός όπου συμμετέχουν οι ελληνικές εταιρείες και για να εξυπηρετηθούν οι κινεζικές θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος για να ολοκληρωθεί και ο άλλος διαγωνισμός. Κι αν συνυπολογίσει κάποιος ότι θα υποβληθούν πιθανόν ενστάσεις για την ακύρωση του διαγωνισμού, να ζητηθεί παράταση χρόνου για τον νεώτερο, να εκδοθούν οι πολεοδομικές άδειες για το εργοστάσιο αποθείωσης κι άλλα γραφειοκρατικά ζητήματα η ολοκλήρωση του μέχρι το 2020 είναι επικίνδυνο, ζημιογόνο κι ανέφικτο. Θα μείνει για μεγάλο διάστημα η μονάδα εκτός λειτουργίας γιατί αφού δεν έχει ολοκληρωθεί το σύστημα δεν θα επιτρέπεται κάτι τέτοιο. Ακόμη κι οι ποινικές ρήτρες που μπορεί να υπάρξουν δεν υπερκαλύπτουν την τεράστια απώλεια χρημάτων που μπορεί να υπάρξει».
Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές ασκείται διαρκής πίεση σε υπαλλήλους της ΔΕΗ –στους οποίους μπορεί αργότερα να καταλογισθούν υπηρεσιακές ή ποινικές ευθύνες – να υπογράψουν άρον άρον το έργο να εγκρίνουν μελέτες και χρονοδιαγράμματα χωρίς αντίκρισμα. Κι έτσι υπάρχει σειρά τριβών στο εσωτερικό της ΔΕΗ. Προ μερικών 24ωρων υπήρξε επίσκεψη στην ΔΕΗ και των υπευθύνων της άλλης κινέζικης εταιρείας που συνεργάζεται με τον «Τοξότη» του κ. Χρ. Καλογρίτσα με παρόμοιες προτάσεις ώστε να γίνουν από τεχνικής πλευράς, δεκτά τα ίδια προβληματικά χρονοδιαγράμματα τους.