Την εντύπωση που είχε από την πρώτη στιγμή της επίθεσης, ότι γινόταν από χρυσαυγίτες, κατέθεσε στο δικαστήριο ως μάρτυρας ο κ. Κώστας Τατσιόπουλος, γείτονας των αιγύπτιων αλιεργατών που είχε ανταποκριθεί στην έκκληση για βοήθεια το βράδυ της επίθεσης στο σπίτι τους στο Πέραμα το 2012.

Κατά την εξέτασή του από την Πολιτική Αγωγή, ο ίδιος παραδέχθηκε ότι οι Αιγύπτιοι ήταν πολύ ήσυχοι όλα τα χρόνια που έμεναν στη γειτονιά, πρώτη φορά άλλωστε συνέβη τέτοιο περιστατικό δέκα χρόνια που μένει εκεί.

Αναφερόμενος σε κατάθεση δική του, κατά το παρελθόν – τότε θυμόμουν πιο καλά, ξεκαθάρισε -, παραδέχθηκε ότι είδε ένα μπουλούκι, πιτσιρικάδες, να χτυπάνε το φορτηγάκι έξω από το σπίτι των αιγυπτίων, που έφυγαν συντονισμένα, χωρίς ωστόσο να δει λοστούς και ρόπαλα.

«Είπα ό,τι είδα, ίσως το παράκανα όταν είπα για λοστούς, ως προς την καταστροφή των αυτοκινήτων. Το υπέθεσα, δεν έβλεπα καλά», σημείωσε ο μάρτυς.

Κατά την πρώτη ημέρα της κατάθεσής του, την περασμένη Παρασκευή, η έδρα είχε δηλώσει ευθέως την έκπληξή της ως προς τη «μεταστροφή» του, καθώς ο μάρτυς εμφανίστηκε να λέει άλλα προς το δικαστήριο σε σχέση με το παρελθόν.

«Δεν κατάλαβα ποτέ το κίνητρο της επίθεσης», τόνισε λίγο αργότερα ο κ. Τατσιόπουλος.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως στο δικαστήριο η εκτίμηση του μάρτυρα σε ερώτηση για το τι έγινε τελικά εκείνο το βράδυ. «Ηλθε η Χρυσή Αυγή και δείρανε τους Πακιστανούς…», είπε ύστερα από επίμονες ερωτήσεις. Διστακτικά κατέθεσε και ότι ο δράστης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, Γιώργος Ρουπακιάς, συνδέεται με τη Χρυσή Αυγή.

Ο κ. Τατσιόπουλος αρνήθηκε πάντως ότι συναντήθηκε πριν από τρεις εβδομάδες με δικηγόρους υπεράσπισης ή μέλη της Χρυσής Αυγής

«Ο ρόλος σας είναι πολύ σοβαρός», του υπενθύμισε η πρόεδρος κυρία Μαρία Λεπενιώτη όταν τέθηκε πάλι ζήτημα ακρίβειας της κατάθεσής του.

Πολ. Αγωγή: Πως επιλεγήκατε εσείς ως μάρτυρας ;

Μάρτυς: Η αστυνομία …

Πολ. Αγωγή: Μήπως επειδή είχατε την καλύτερη εικόνα από όλους τους άλλους;

Μάρτυς: Με επέλεξε ο διοικητής του Περάματος, χωρίς να ξέρει…

Η κυρία Λεπενιώτη δεν έκανε πάντως δεκτό αίτημα της πολιτικής αγωγής για αναγνώριση κατηγορουμένων (ήταν τρεις παρόντες) από τον μάρτυρα, ως προς τους σωματότυπους που θυμάται από εκείνο το βράδυ.

Αξίζει παράλληλα να σημειωθεί ότι η πρόεδρος απείλησε με αποβολή μέλος του ακροατηρίου που μίλησε δυνατά κατά τη διάρκεια εξέτασης του μάρτυρα. Ο άνδρας δεν σταμάτησε να παρεμβαίνει, και οδηγήθηκε προς την έξοδο με παρότρυνση αστυνομικών.

Η υπεράσπιση και η «εικόνα» για τη Χρυσή Αυγή

Η υπεράσπιση επέμεινε ιδιαίτερα στην ταυτότητα των δραστών ενώ αμφισβήτησε εμμέσως τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η ανάκριση, και ελήφθησαν οι καταθέσεις.

Παπαδέλλης (υπεράσπιση Ηλία Κασιδιάρη): Εχετε αντιληφθεί ότι η αστυνομία ψάχνει τους δράστες (…). Γιατί δεν κάνετε την παραμικρή αναφορά, στο πρώτο δίωρο που καταθέτατε, ότι αυτοί φέρονταν ως χρυσαυγίτες;

Μαρτυς: Δεν το είπα.

Παπαδέλλης: (…) επαναλαμβάνει με άλλο τρόπο την ερώτηση.

Μάρτυς: δεν το είπα, γιατί ίσως δεν με ρώτησε κανείς.

(…)

Παπαδέλλης: Μεσολάβησε κάτι και μιλάτε για Χρυσή Αυγή, στην άλλη σας κατάθεση, ύστερα από 17 μήνες;

Μάρτυς: Οχι δεν μεσολάβησε.

Παπαδέλλης: Γιατί το είπατε;

Μάρτυς: Ίσως να με ρώτησε…

(…)

Παπαδέλλης: Αν δεν σας έλεγε ο Μωχάμεντ κάτι, από αυτό που λέτε σαν πρώτη εικόνα, θα ήσασταν σε θέση να καταθέσετε οτι ηταν οπαδοί του Ολυμπιακού (…) ή της Χρυσής Αυγής.

Μάρτυς: Οχι…

Η πρόεδρος του διαβάζει προηγούμενη κατάθεση του στην οποία λέει ευθαρσώς ότι από την πρώτη στιγμή κατάλαβε ότι οι δράστες ήταν χρυσαυγίτες.

Προεδρος: Αν δεν σας έλεγε ο Μοχαμεντ τίποτε, θα ξέρατε;

Μάρτυς: Ναι

Προεδρος: Και γιατί δεν το είπατε;

Μαρτυς: Δεν θέλει να μπλέξει κανείς. Γιατί να είμαι εδώ και να μην είμαι στη δουλειά μου …

Η πρόεδρος μεσολάβησε και πάλι όταν τον λόγο πήρε ο κ. Ρουσόπουλος, συνήγορος του βουλευτή Γιάννη Λαγού.

Ρουσόπουλος: Εχετε ακούσει αν οι Αιγύπτιοι είχαν θέματα με άλλους, διότι αγόραζαν προϊόντα χωρίς τιμολόγια …

Προεδρος: Αν ειχαν διαφορές με αλλους, είναι η ερώτηση.

Πολ. Αγωγή: Αφήστε να τη διατυπώσει, μας ενδιαφέρει η ερώτηση…

Πρόεδρος: Εμάς όχι.

Ρουσόπουλος: Εχετε ακούσει για προβλήματα που είχαν με ομοεθνείς;

Μάρτυς: Οχι.

Ρουσόπουλος: Είχατε ακούσει ότι ο Αμπουζίντ είχε εργαστεί σε καΐκι και δεν είχε πληρωθεί;

Μάρτυς: Οχι.