Για διάλογο και για συνεργασία της Πολιτείας με την Εκκλησία, κάτι που είναι σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησης, μιλάει τώρα ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης κάνοντας όπισθεν ολοταχώς από τις δηλώσεις του την περασμένη εβδομάδα περί απουσίας δράσης της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη χούντα -μια αναφορά που είχε προκαλέσει την οργή του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και πολλών ιεραρχών με επιστολές και ανακοινώσεις διαμαρτυρίας.
Η αναδίπλωση Φίλη στο θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία ήρθε μετά την άτυπη κυβερνητική σύσκεψη, χθες το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Στη σύσκεψη συζητήθηκε το θέμα των Θρησκευτικών αλλά και η σύγκρουση του υπουργού Παιδείας με την Εκκλησία και –σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές –η γραμμή που δόθηκε ήταν πως είναι άγονο και αχρείαστο να παρατείνονται συζητήσεις που δεν αφορούν το σήμερα.
Σύμφωνα με Τα Νέα, ουσιαστικά επρόκειτο για «τράβηγμα του αφτιού» στον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη. Η σύγκρουση για το παραπάνω θέμα παραλίγο να προκαλέσει σοβαρή ρήξη στις σχέσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την Εκκλησία και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Μάλιστα απειλήθηκε και ενδοκυβερνητική κρίση αφού ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος τάχθηκε υπέρ της Εκκλησίας στο θέμα των Θρησκευτικών.

Η κυβέρνηση, την ώρα που προσπαθεί να κλείσει την αξιολόγηση και έχει στο μυαλό της το καυτό θέμα των τηλεοπτικών αδειών, δεν επιθυμούσε να ανοίξει ακόμη ένα μέτωπο. Γι’ αυτό το Μαξίμου και ο πρωθυπουργός έβαλαν φρένο στον υπουργό Παιδείας.

Ετσι, το απόγευμα ο Νίκος Φίλης εξέδωσε ανακοίνωση που ήταν στη γραμμή της άτυπης κυβερνητικής σύσκεψης. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός στην ανακοίνωσή του χρησιμοποιεί δύο φορές τη λέξη συνεργασία αναφερόμενος στις σχέσεις με την Εκκλησία, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα μιλούσε για «ακατανόητη αντιδικία» και «κινδυνολογία» από πλευράς Αρχιεπισκόπου.

«Σταθερή επιδίωξη της κυβέρνησής μας είναι ο διάλογος και η συνεργασία, με πνεύμα ενότητας της κοινωνίας, ανάμεσα στην Πολιτεία και την Εκκλησία, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα μεγάλα σύγχρονα προβλήματα. Με το βλέμμα μπροστά και όχι με ιδεολογικές αντιπαραθέσεις για το παρελθόν» ανέφερε ο υπουργός Παιδείας. Υποστήριξε μάλιστα πως οι αναφορές του σε ιστορικά ζητήματα κατά τη συνέντευξή τουμεγεθύνθηκαν από ορισμένα ΜΜΕ, «αλλά δεν ανατρέπουν τη σταθερή κατεύθυνσή μας για συνεργασία μεταξύ Πολιτείας – Εκκλησίας».

Αλλωστε στο θέμα των Θρησκευτικών είναι εμφανές ότι ο υπουργός Παιδείας κάνει προσπάθεια να ρίξει τους τόνους. «Τα νέα Προγράμματα, που υπήρξαν ώριμος καρπός πολύχρονου διαλόγου μεταξύ θεολόγων και παιδαγωγών, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Εκκλησίας, αλλά και τριετούς πιλοτικής εφαρμογής, θα είναι αντικείμενο διδασκαλίας αλλά και αξιολόγησης από το ΙΕΠ κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά, σύμφωνα με την πάγια παιδαγωγική μεθοδολογία» λέει.

Και συμπληρώνει ότι η συζήτηση στη Βουλή αύριο «είναι μια ευκαιρία να τεθεί η Παιδεία στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου χωρίς προκαταλήψεις, συνειδητοποιώντας ότι παρά τις διαφωνίες μπορεί να εξευρεθούν κοινοί τόποι».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στο τέλος της περασμένης εβδομάδας είχε στείλει στον Φίλη μια ιδιαίτερα αιχμηρή επιστολή απαντώντας για τον ρόλο της Εκκλησίας στη Χούντα και την Κατοχή και επισημαίνοντας πως «η υπόθεση της Εκκλησίας είναι υπόθεση ενός λαού και όχι βεβαίως ενός υπουργού». Ακολούθησε αίτημα του υπουργού Παιδείας για συνάντηση με τον Ιερώνυμο, αλλά η απάντηση του ήταν αρνητική.