«Από… ανακούφιση, όταν κατάλαβα ότι αυτοί που με καταδίωκαν ήταν αστυνομικοί και όχι κακοποιοί, φώναξα “Αλλάχου Ακμπάρ” (δηλαδή “ο θεός είναι μεγάλος”) και όχι επειδή είμαι τζιχαντιστής». Σε αυτό τον ισχυρισμό προχώρησε στο δικαστήριο ένας 49χρονος γάλλος «συνταξιούχος», όπως συστήθηκε ο ίδιος, ο οποίος συνελήφθη το βράδυ της Κυριακής στην παλαιά εθνική οδό Καβάλας – Θεσσαλονίκης στο ρεύμα προς Ασπροβάλτα, όταν εμβόλισε με το αυτοκίνητο που οδηγούσε το συμβατικό όχημα της Αντιτρομοκρατικής το οποίο τον ακολουθούσε ως ύποπτο για σχέσεις με τον ISIS.

O 49χρονος, που εμφανίστηκε χωρίς δικηγόρο, υποστήριξε ότι είναι βαθιά θρησκευόμενος, ότι δεν μπορεί να πει ψέματα ενώπιον του θεού, αλλά και ότι δεν έχει σχέση με ισλαμιστικές οργανώσεις.

Από την πλευρά τους οι έλληνες αξιωματικοί θεωρούν το συγκεκριμένο συμβάν «όχι μεγάλης σημασίας».

Ο συγκεκριμένος ύποπτος είχε εντοπισθεί στους Κήπους του Έβρου προ δύο ημερών και φέρεται να είχε προηγηθεί πολυήμερο ταξίδι του σε χώρες της Μέσης Ανατολής που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου. Δεν υπήρξαν σαφή στοιχεία για την οικογενειακή κατάστασή του. Για τον εντοπισμό και την παρακολούθησή του –όχι για τη σύλληψή του– υπήρχε σήμα των γαλλικών αρχών.

Αρχικά ο 49χρονος εξετάστηκε από έλληνες αστυνομικούς και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος. Φέρεται να διέμεινε για δύο βράδια σε ξενοδοχείο στην Ασπροβάλτα και ετοιμαζόταν να αναχωρήσει μέσω Ηγουμενίτσας για την κεντρική Ευρώπη. Σύμφωνα τουλάχιστον με επίσημες αναφορές, ο 49χρονος, που θεωρείται από τους αστυνομικούς «άνθρωπος με ιδιότυπο ψυχισμό», δεν συνάντησε στη χώρα μας άλλο άτομο και ούτε έφερε όπλα.

Στη διάρκεια της περαιτέρω παρακολούθησής του από τους αστυνομικούς συνέβη το περιστατικό με τη σύγκρουση του αυτοκίνητου του με εκείνο της ΕΛ.ΑΣ. Οι αστυνομικοί επιχείρησαν τότε να τον συλλάβουν και αυτός, σύμφωνα με την Αστυνομία, αντιστάθηκε και προσπάθησε να τους χτυπήσει, πριν τελικά ακινητοποιηθεί. Κατά τη σύλληψή του ο 49χρονος φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ» που έχει ακουσθεί σχεδόν σε όλες τις αποστολές αυτοκτονίας του ISIS.

Τη Δευτέρα ο 49χρονος Γάλλος δικάστηκε από το αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και απέδωσε το συμβάν σε παρανόηση και στον φόβο του ότι θα πέσει θύμα ληστείας από αγνώστους. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε φυλάκιση 15 μηνών με τριετή αναστολή για απείθεια, διακεκριμένη φθορά και απόπειρα επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Αρνήθηκε να καταβάλει το αντίτιμο για εξαγορά της ποινής του επειδή, όπως είπε, «δεν θα έχω χρήματα να επιστρέψω στη Γαλλία». Προχώρησε σε έφεση η οποία θα εκδικασθεί ύστερα από μερικούς μήνες όταν και αναμένεται να έλθει ξανά στη χώρα μας.

Παράλληλα, το δικαστήριο διέταξε και την απέλασή του στη Γαλλία.