Σε γρίφο εξελίσσεται η υπόθεση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου και της εκλογής για την ανάδειξη διευθύνοντος την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών μετά την ανατροπή-κάθοδο και νίκη (με 39 ψήφους) του κ. Ντογάκου στην αναμέτρηση του Σαββάτου 17 Σεπτεμβρίου. Η μη επίδοση της απόφασης του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου, με βάση την οποία του επιβλήθηκε στέρηση αποδοχών 40 ημερών, του επέτρεψε όχι μόνο να είναι υποψήφιος αλλά και να βρίσκεται μέχρι σήμερα κανονικά στη θέση του γεννώντας πλήθος σεναρίων για την επόμενη ημέρα στην Εισαγγελία.
Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης αποκλείουν πάντως το ενδεχόμενο που συζητείτο ευρέως περί νομοπαρασκευαστικής «λύσης» ώστε η ποινή να μη δημιουργεί κώλυμα εκλογιμότητας στον κ. Ντογιάκο. «Δεν υπάρχει τέτοια προοπτική» ξεκαθαρίζουν σε σχετικό ερώτημα του «Βήματος».
Την κατάσταση περιπλέκουν ιδιαίτερα τα δεδομένα που αφορούν και τους συνυποψηφίους Ντογιάκου, τους εισαγγελείς Εφετών κ. Αντώνη Λιόγα (που συγκέντρωσε 30 ψήφους) και κυρία Γεωργία Τσατάνη (επτά ψήφους).
Η πιθανότητα να προαχθεί ο κ. Λιόγας σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου ως τα τέλη Σεπτεμβρίου είναι ισχυρή –έχει κάνει άλλωστε σχετική αίτηση από καιρό -, ως εκ τούτου ουδείς μπορεί να θεωρεί βέβαιη την υποψηφιότητά του στην περίπτωση κατά την οποία προκηρυχθούν εκ νέου εκλογές στην Εισαγγελία.
Το ρευστό σκηνικό εντείνεται από το γεγονός ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει επιδοθεί καν στην κυρία Τσατάνη η απόφαση του πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου με την οποία της επιβάλλεται η ποινή της στέρησης αποδοχών για 60 ημέρες. Με βάση τον Κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων, η εισαγγελική λειτουργός έχει δικαίωμα να ασκήσει έφεση με στόχο να τύχει ευνοϊκότερης μεταχείρισης από το δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό του ανώτατου δικαστηρίου. Η «πρώτη» απόφαση αναστέλλεται ώσπου να εκδοθεί η «δεύτερη» και τελεσίδικη για την οποία ουδείς φυσικά γνωρίζει αν θα της προκαλεί κώλυμα εκλογιμότητας.
Στα εισαγγελικά γραφεία διατυπώνεται σειρά ερωτημάτων που δεν θα απαντηθούν παρά μόνο από τις ίδιες τις εξελίξεις στην ισχυρότερη εισαγγελία της χώρας.
Θα επιδοθεί και πότε η απόφαση στον κ. Ντογιάκο;
Σε περίπτωση «εξόδου» του κ. Ντογιάκου, θα θέλει η κυρία Τσατάνη να είναι υποψήφια; Είναι εφικτό να αναδειχθεί στη θέση της διευθύνουσας την Εισαγγελία Εφετών; Πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση αν εκπέσει και εκείνη, ύστερα από τυχόν δυσμενή απόφαση του δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού; Θα γίνουν και τρίτη φορά εκλογές;
Θα θελήσουν «νέα» πρόσωπα και ποια να μπουν στη μάχη τυχόν εκλογών; Πώς θα συμπεριφερθούν εκλογικά οι εισαγγελείς που συσπειρώθηκαν στο όνομα του κ. Ντογιάκου και θεωρούν ότι έχουν στείλει μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση;
Πρόσωπα που είναι σε θέση να γνωρίζουν επισημαίνουν το δαιδαλώδες πλέγμα σχέσεων μεταξύ των λειτουργών στην Εισαγγελία Εφετών, «σχέσεις που πολλές φορές δεν είναι όχι μόνον ευδιάκριτες αλλά ούτε καν ορατές, καθώς οι άνθρωποι αυτοί γνωρίζονται 20-30 χρόνια. Τίποτε δεν είναι δεδομένο σε τυχόν εκλογές. Ακόμη κι αν μου έλεγαν ότι αυτοί που ψήφισαν Ντογιάκο θα πάνε να ρίξουν λευκό, όπως θέλει το «Περί Φωτίσεως» του Ζοζέ Σαραμάγκου, κι αυτό πιθανό θα το θεωρούσα έτσι όπως έχουν τα πράγματα».

ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ
Στο φόντο των εκλογών ενδιαφέρον έχει ότι εκκρεμεί το αίτημα της κατ’ αντιπαράσταση εξέτασης της εισαγγελέως Τσατάνη με τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με αφορμή τις καταγγελίες για παρεμβάσεις στο έργο της.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ