Αντιδράσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης προκαλεί προωθούμενη από την κυβέρνηση ρύθμιση με την οποία στην κορυφή της διοικητικής ιεραρχίας των ΟΤΑ τοποθετούνται στελέχη της δημόσιας διοίκησης. Τόσο η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) όσο και η Ένωση Περιφεριών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) καταγγέλλουν την κυβέρνηση ότι επιδιώκει τη χειραγώγηση, τον έλεγχο και, σε τελική ανάλυση, την κατάργηση της Αυτοδιοίκησης.

Σύμφωνα με την κυβερνητική πρόταση, συνιστώνται θέσεις διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων στους δήμους και στις περιφέρειες της χώρας οι οποίοι θα προΐστανται ως επικεφαλής των υπηρεσιών τους. Αυτοί αναλαμβάνουν την εκτέλεση και διοικητική εφαρμογή της πολιτικής των δήμων και των περιφερειών. Το ίδιο προτείνεται και για τα νομικά πρόσωπα των ΟΤΑ.

Η επιλογή των επικεφαλής διοίκησης στους ΟΤΑ (διοικητικός και αναπληρωτής διοικητικός γραμματέας) αλλά και η επιλογή των προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών, των διευθυνόντων συμβούλων (όπου υπάρχουν) και των μελών των ΔΣ των νομικών προσώπων τους θα γίνεται αποκλειστικά από το Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης.

Ήδη η διαδικασία επιλογής από το Εθνικό μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιιας διοίκησης προβλέπεται σε θέσεις ευθύνης για τα υπουργεία με τον Ν. 4369/2016, στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης – θεσμών για τη λεγόμενη απολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Αυτή τη λογική επιδιώκει να επεκτείνει η κυβέρνηση και τους ΟΤΑ.

Αντιδράσεις

Η ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι με το επιχειρούμενο σχέδιο παύει ο δήμαρχος να είναι και προϊστάμενος και επικεφαλής όλων των υπηρεσιών του δήμου και τίθεται επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας ο διοικητικός και αναπληρωτής διοικητικός γραμματέας, «ο οποίος

δεν είναι αιρετός, ούτε υπόκειται σε έλεγχο από τον λαό για τις πράξεις και τις αποφάσεις του».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης εμφανίστηκε να προειδοποιεί για συντονισμένες αντιδράσεις των αιρετών, σημειώνοντας ότι «δεν θα επιτρέψουμε να καταργήσουν τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης στη χώρα μας, ούτε να μετατρέψουν τους δημάρχους σε υποτακτικούς της δημοσιοϋπαλληλικής γραφειοκρατίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η Ένωση Περιφερειών Επλλάδας (ΕΝΠΕ), θέτοντας και θέμα μη συμβατότητας της ρύθμισης με το Σύνταγμα (διοικητική αυτοτέλεια ΟΤΑ), «δεδομένου ότι καταργείται ή σε κάθε περίπτωση περιορίζεται η αρμοδιότητα των οργάνων Περιφερειών να οργανώνουν και να ρυθμίζουν μέσω των αρμοδίων οργάνων τους τα θέματα διοίκησης των νομικών προσώπων τα οποία συνιστούν και λειτουργούν με δική τους ευθύνη».

Μάλιστα, ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ κ. Κώστας Αγοραστός παρατηρεί ότι η κυβέρνηση φέρνει μια ρύθμιση η οποία «το μόνο που κάνει είναι να γραφειοκρατικοποιεί τη δυναμική της δημοκρατίας».

Σε γενικές γραμμές με τη διαδικασία που προκρίνει το υπουργείο Εσωτερικών για επικεφαλής στους ΟΤΑ και στους φορείς τους, οι αρμόδιοι στους δήμους και τις περιφέρειες θα διαλέγουν μεταξύ τριών προσώπων από το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης τα οποία θα προτείνονται από το Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων (ΕΣΕΔ).