Μια ακόμη συνέντευξη Τύπου με θέμα την αναδιάρθρωση υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας έλαβε χώρα το μεσημέρι της Πέμπτης στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παρουσία του αναπληρωτή υπουργού κ. Νίκου Τόσκα, του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κωνσταντίνου Τσουβάλα και του γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτρη Αναγνωστάκη. Οι μόνες αλλαγές ήταν ως προς τον σχεδιασμό και τα πρόσωπα που τον παρουσίασαν. Κατά τα άλλα επαναλήφθηκαν οι στόχοι της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας και της μείωσης των δαπανών.

Στον αρχικό χαιρετισμό του ο κ. Τόσκας τόνισε ότι «τα τηλέφωνα βουίζουν και οι αντιδράσεις είναι πολλές αλλά εμείς θα συνεχίσουμε» αναφερόμενος τόσο στις επερχόμενες αλλαγές στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. όσο κυρίως στην αποδέσμευση περίπου 700 αστυνομικών από τη φύλαξη επωνύμων οι οποίοι θα στελεχώσουν νέες Ομάδες Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (ΟΠΚΕ) οι οποίες θα περιπολούν κυρίως στην Αττική. «Οι αστυνομικοί δεν είναι ιδιοκτησία αυτών που προστατεύουν» ανέφερε.
Ο υπουργός σημείωσε ότι ενδεχομένως να προκύψουν αστοχίες και λάθη στην αναδιάρθρωση και θα διορθωθούν αλλά «όχι με βάση της πιέσεις».
Από την πλευρά του ο κ. Αναγνωστάκης επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον πολιτική βούληση για να υλοποιηθούν όσα τα προηγούμενα 20 χρόνια επιχειρούνταν αλλά έμεναν στα συρτάρια ή σε επίπεδο σχεδιασμού ενώ αίσθηση προκάλεσε η αναφορά του ότι σε συνεργασία με επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. διαπίστωσαν πως 18 αστυνομικοί σταθμοί ήταν «φαντάσματα». Δηλαδή στα χαρτιά φαίνονταν ότι λειτουργούσαν αν και τα κτίρια ήταν κλειστά και μάλιστα σε ετήσια βάση το κράτος πλήρωνε περίπου 350.000 ευρώ.
Συμπλήρωσε ότι για να γίνουν οι αλλαγές στις υπηρεσίες ζητήθηκε η άποψη των κατά τόπους αστυνομικών διευθυντών ενώ τέθηκε το θέμα υπό διαβούλευση με εκπροσώπους τοπικής αυτοδιοίκησης, συνδικαλιστικούς εκπροσώπους της ΕΛ.ΑΣ. κ.ά.
Επιπλέον στη συνέντευξη Τύπου ειπώθηκε ότι βρέθηκαν «ανενεργά» κονδύλια ύψους 13 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία θα διατεθούν για την ανανέωση του στόλου των οχημάτων της ΕΛ.ΑΣ.
Επιπροσθέτως το προσεχές διάστημα το υπουργείο Δικαιοσύνης -σε συνεργασία με τα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας- θα προχωρήσει στην κατάθεση νομοσχεδίου για τη σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Αντιμετώπισης Αυθαιρεσίας από ένστολους και σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
Ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ότι δεν θα καταργηθεί η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων αλλά θα εξεταστούν κάποια ζητήματα όπως «τα υπερπρονόμια που έχουν κάποιοι άνθρωποι εκεί» χωρίς να πει περισσότερες λεπτομέρειες.
Κατά τη συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, ότι πριν υπήρχαν 1.206 αυτοτελείς περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. στην επικράτεια και με τον νέο σχεδιασμό -υλοποιείται άμεσα- διαμορφώνονται 948 περιφερειακές υπηρεσίες και ανακατανέμονται 4.289 οργανικές θέσεις. Επιτυγχάνεται μείωση κατά 21% του συνολικού αριθμού των περιφερειακών υπηρεσιών και κατά 12,7% στην εξοικονόμηση οργανικών θέσεων.
Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η ίδρυση σε κάθε καλλικρατικό δήμο τουλάχιστον ενός αστυνομικού τμήματος, με εξαίρεση τους μεγάλους δήμους (Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πατρέων κ.λπ.), ίδρυση Τμημάτων Άμεσης Δράσης σε οκτώ επιλεγμένα αστικά κέντρα (Πάτρα, Ηράκλειο, Χανιά, Λαμία, Χαλκίδα, Λάρισα, Ιωάννινα και Αγρίνιο), διατήρηση υπηρεσιών και ιδιαίτερα αστυνομικών σταθμών σε νησιωτικές ή απομακρυσμένες περιοχές ανεξαρτήτως αν αυτές αποτελούν αυτοτελή δήμο.
Σχετικά με τα μισθώματα σημειώθηκε ότι επιτυγχάνεται μείωση 10% των καταβαλλόμενων (χωρίς να υπολογίζονται τα έξοδα λειτουργίας των υπηρεσιών που συγχωνεύονται) και η εξοικονόμηση από τα λειτουργικά έξοδα αντισταθμίζεται εν μέρει από την αύξηση του συνολικού κόστους των καυσίμων των υπηρεσιακών οχημάτων.

Επίσης ανακοινώθηκε η δημιουργία τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης ενστόλων -εν ενεργεία και αποστράτων- που θα λειτουργεί σε 24ωρη βάση.