Αντιπροσωπεία της Κίνησης Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή (ΚΕΕΡΦΑ) συνάντησε χθες, Τρίτη, στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ τον Πρόεδρο της κ. Διονύση Τσακνή και άλλα στελέχη της δημόσιας τηλεόρασης.

Συγκεκριμένα, ζήτησε από τη διοίκηση να σταματήσει τις διευκολύνσεις και την προβολή του ναζιστικού μορφώματος και να ευθυγραμμιστεί με την στάση του Κοινοβουλίου που έχει ψηφίσει νόμο με τον οποίο ανέστειλε την χρηματοδότηση της Χ.Α., αμέσως μετά την παραπομπή του αρχηγού της αλλά και πολλών βουλευτών της σε δίκη, με την κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης και πλήθος άλλων κατηγοριών.

Η αντιπροσωπεία επέδωσε την παρακάτω επιστολή ενώ παράλληλα η ΚΕΕΡΦΑ καλεί τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 6μμ στο Ραδιομέγαρο σε κινητοποίηση διαμαρτυρίας με αίτημα καμία προβολή στους νεοναζί της Χρυσής Αυγής.

Ολόκληρη η επιστολή προς τη διοίκηση της ΕΡΤ έχει ως εξής:

«Προς τη διοίκηση της ΕΡΤ

Αυτές τις μέρες συμπληρώθηκαν τρία χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η οποία οδήγησε την δικαιοσύνη στην παραπομπή σε δίκη δεκάδων ηγετικών στελεχών του ναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής με το βούλευμα 215/2015 του Συμβουλίου Εφετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Αποτέλεσμα ήταν η προσωρινή φυλάκιση αρκετών για δεκαοκτώ μήνες και η αποφυλάκιση με περιοριστικούς όρους.

Ακολούθως, το Κοινοβούλιο προχώρησε στην ψήφιση, με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, του νόμου 4203/2013, στον οποίο προβλέπεται η αναστολή της κρατικής χρηματοδότησης σε όποιο κόμμα βρίσκεται σε δικαστική διερεύνηση με την πιο πάνω κατηγορία. Με την άσκηση των διώξεων ζητήθηκε και υπερψηφίστηκε, με συντριπτικά ποσοστά η άρση της ασυλίας αρκετών βουλευτών.

Η Βουλή έτσι θεώρησε ότι είναι αδιανόητη η χρηματοδότηση σε κόμμα, που ερευνάται δικαστικά η εμπλοκή του διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Στην αιτιολογική έκθεση του ν. 4203/2013, αναφέρεται «όταν υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις ότι, υπό τον μανδύα ή υπό την κάλυψη ενός πολιτικού κόμματος, τελούνται από ηγετικά στελέχη αυτού, σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες οι οποίες στρέφονται άμεσα κατά της ίδιας της χώρας ή πλήττουν βάναυσα τη δημόσια τάξη αυτής, ανακύπτει ανάγκη αποτροπής του ενδεχομένου άμεσης ή έμμεσης κατάχρησης της κρατικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για τη στήριξη των ως άνω εγκληματικών δραστηριοτήτων».

Η προβολή του νεοναζιστικού μορφώματος της Χρυσής Αυγής, όπως για παράδειγμα η φιέστα στις Θερμοπύλες, πρόσφατα ή η ρατσιστική σύναξη μίσους στον Πειραιά στις 9 Απριλίου, όπου μάλιστα υπήρξε επίθεση κατά δημοσιογράφου με σιδερόβεργα(!) δεν αποτελεί μόνο ανοιχτή πρόκληση για τις δημοκρατικές ευαισθησίες όλων των δημοκρατικών πολιτών. Αποτελεί σαφή παραβίαση της ουσίας του νόμου καθώς η τηλεοπτική προβολή αποτελεί έμμεση χρηματοδότηση, της οποίας η έγκριση η μη χρειάζεται να υπαχθεί στις διατάξεις αυτού του νόμου.

Η Χρυσή Αυγή είναι το μόρφωμα του οποίου ο αρχηγός Ν.Μιχαλολιάκος δήλωσε «αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Φύσσα».

Η προβολή του ναζιστικού μορφώματος από την ΕΡΤ παραβιάζει κατάφωρα αρχές αλλά και επιλογές, που έχει κάνει η πολιτεία και οι θεσμοί της μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του λαού αμέσως μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα, θέτοντας τέλος στην πολύχρονη ασυλία της εγκληματικής δράσης,που δυστυχώς απολάμβανε το ναζιστικό μόρφωμα από τον κρατικό μηχανισμό, την Αστυνομία και τον ίδιο τον μηχανισμό της δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου, καλούμε την ΕΡΤ, όπως και κάθε άλλο μέσο ενημέρωσης, να μην δίνουν βήμα στους κήρυκες του μίσους και του ναζισμού.

Απαιτούμε την διακοπή της προβολής των νεοναζί της Χρυσής Αυγής, του μορφώματος που δικάζεται για διεύθυνση σε εγκληματική οργάνωση. Απαιτούμε την διακοπή της έμμεσης χρηματοδότησης τους με την παροχή τηλεοπτικού χρόνου.

Επιφυλασσόμαστε να σας προσκομίσουμε αναλυτικότερα νομικά επιχειρήματα για την στήριξη του αιτήματος παρά το ότι πιστεύουμε ότι το προαναφερόμενα είναι υπεραρκετά.

Με εκτίμηση,Το Συντονιστικό της ΚΕΕΡΦΑ»