Σειρά καταγγελιών για παρεμβάσεις στον χώρο των φυλακών και απειλές κατά διευθυντών και σωφρονιστικών υπαλλήλων από στελέχη του Υπουργείου Δικαιοσύνης περιλαμβάνει ψήφισμα που εκδόθηκε το βράδυ της Τρίτης από το έκτακτο γενικό συμβούλιο των αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Ελλάδας.
Αφορμή του συμβουλίου ήταν οι αιφνιδιαστικές μετακινήσεις διευθυντικών στελεχών και αρχιφυλάκων φυλακών. Ανάμεσα σε αυτές στον Αυλώνα, στον Κορυδαλλό, στα Χανιά κι αλλού. (Δείτε σχετικό δημοσίευμα του «Βήματος».
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση των σωφρονιστικών υπαλλήλων «οι εργαζόμενοι στις φυλακές αντιμετωπίζουμε τη μεθόδευση και τη συνωμοσιολογία των συμβούλων, των στελεχών και αυτών που τελικά αποφασίζουν. Είναι όλοι αυτοί που αρνήθηκαν να καταδικάσουν ως τρομοκρατική ενέργεια τη δολοφονία του αείμνηστου συναδέλφου μας Γκαλιμάνη. Είναι αυτοί που εξ αρχής μας αντιμετώπισαν ως μιάσματα, κάτι μεταξύ βυρσοδεψών και εκδορέων. Όταν όμως «τολμήσαμε» να διαφωνήσουμε και το κάναμε δημόσια, μας αποκάλεσαν και αυτοί δημόσια «παράκεντρα» που παλεύουμε να διατηρήσουμε τα προνόμιά μας, χωρίς ωστόσο να απαντήσουν σε καμία από τις ενστάσεις μας. Μας παρέδωσαν δηλαδή βορά στους προνομιακούς κατά τα άλλα συνομιλητές τους (αν μπορούν ας το αμφισβητήσουν) που τόσα έχουν πει μα κυρίως έχουν κάνει εναντίον μας».
Για τις παρεμβάσεις που υπήρξαν σχετικά με τη μεταγωγή κρατουμένου στις φυλακές Αυλώνα, όπου υπήρξε αντίδραση των υπευθύνων των φυλακών, σημειώνεται στο ψήφισμα: «Αυτά που ξέρατε να τα αφήσετε». «Για τους Μ. και τον Κ. γιατί δεν αντέδρασες και αντιδράς τώρα;» «θες να ρίξεις την κυβέρνηση!», «Στο φυλάω να το ξέρεις!», είπε κάποιος στη Διευθύντρια του ΕΚΚΝ Αυλώνα.

«Θα φας το κεφάλι σου αν συνεχίσεις να διαφωνείς με το θέμα του Αττικού νοσοκομείου (σσ δηλαδή να υπαχθεί εκεί το Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού) και να λες ότι λένε και οι συνδικαλιστές», «σε έχω προειδοποιήσει μην το ξεχνάς», είπαν στη Διευθύντρια του Ψυχιατρείου. Το ίδιο έκαναν και στον αρχιφύλακα της φυλακής Χανίων, τον οποίο απείλησαν λέγοντάς του «αν δεν άνοιγες την πτέρυγα θα σε έστελνα απλό υπάλληλο στην Κομοτηνή».

Ένας δε, εσχάτως τοποθετηθείς σε σημαντική θέση έλεγε και συνεχίζει ως πραίτορας πλέον να λέει ότι «για όλα φταίει ο συνδικαλισμός». «Αυτό το σύστημα των συνδικαλιστών τα κάνει όλα», «ο Αυλώνας είναι πίσω από όσα μου έχουν συμβεί», «εσύ κακώς κάθεσαι εκεί, πρέπει να πας στον Κορυδαλλό. Έτσι λοιπόν, στις 16/9/2016, η Διευθύντρια του ΕΚΚΝ Αυλώνα, παρότι αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα υγείας του συζύγου της, μετακινείται στη Θήβα. Το ίδιο κάνουν και με τον Αρχιφύλακα του ΕΚΚΝ Αυλώνα, τον οποίο αδικαιολόγητα τον μετακινούν στο Κ.Κ Κορίνθου, όπου κρατούνται μόλις 9 κρατούμενοι, με αποτέλεσμα τον παράνομο υποβιβασμό του εκεί υπηρετούντος αρχιφύλακα σε απλό φύλακα.

Τη διευθύντρια του Ψυχιατρείου, με ανειλημμένες οικογενειακές υποχρεώσεις και δύο παιδιά να σπουδάζουν στα πανεπιστήμια, τη μετακινούν στον Αυλώνα. Την πρώην Διευθύντρια της ΔΦ Κορυδαλλού, που οι ίδιοι την είχαν αποσπάσει ως απλή υπάλληλο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, αντικαθιστώντας την μάλιστα για το λόγο αυτό από μέλος του υπηρεσιακού συμβουλίου, την αποσπούν ξανά και την τοποθετούν ως προϊσταμένη Διεύθυνσης στο Ψυχιατρείο Κρατουμένων Κορυδαλλού.»

Στη συνέχεια τονίζεται στην ανακοίνωση ότι: «στο ΕΚΚΝ Αυλώνα, γινόταν έρευνα σχετικά με το γιο πρώην κρατούμενου και πρώην υπουργού της Κύπρου. Προσδοκούσαν ότι το πόρισμα θα ήταν καταγνωστικό, άρα θα είχαν έτοιμη τη δικαιολογία και κανείς δεν θα μπορούσε τότε να πει τίποτα. Μάλλον κάτι δεν τους πήγε καλά με το πόρισμα, (δεν υποκύπτουν όλοι) και αν όντως είναι απαλλακτικό θα δυσκόλευε την υλοποίηση τους. Φαίνεται λοιπόν, κάτι έχουν πληροφορηθεί για αυτό και έσπευσαν να κάνουν τις μετακινήσεις, πριν την κατάθεση του».
Σε έγγραφο που είχε στείλει στην Ομοσπονδία των σωφρονιστικών Υπαλλήλων το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε «ότι οι εν λόγω αποσπάσεις έγιναν με απόλυτα νόμιμο τρόπο».