Πάνω από 50 οικίσκοι που φιλοξενούσαν περισσότερους από 800 πρόσφυγες καταστράφηκαν από την πυρκαγιά στη Μόρια της Λέσβου το βράδυ της Τρίτης, σύμφωνα με τη μέχρι τώρα καταγραφή των ζημιών από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Η φωτιά κατέστρεψε και γύρω στις 40-50 σκηνές. Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα εάν οι φλόγες αποτέφρωσαν και ανθρωπιστικό και υγειονομικό υλικό, καθώς η αποτίμηση των ζημιών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με πηγές της Ύπατης Αρμοστείας, η πυρκαγιά υπολογίζεται ότι έχει επηρεάσει περίπου τον μισό πληθυσμό των προσφύγων που διέμεναν στο hotspot, δηλαδή περίπου 2.000 άτομα. Από αυτούς, 95 ασυνόδευτοι ανήλικοι μεταφέρθηκαν στο πρώην ΠΙΚΠΑ και περίπου 90 πρόσφυγες στη δομή του Καρά Τεπέ.

Την Τρίτη, μόλις ολοκληρωθεί ο καθαρισμός της Μόριας από τα συνεργεία του δήμου, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ θα ξεκινήσει να στήνει εκ νέου σκηνές, ενώ Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις θα διανείμουν στρώματα, κουβέρτες και νερό. Επίσης, ομάδες κοινωνικών επιστημόνων προσφέρουν ψυχοκοινωνική υποστήριξη στους πρόσφυγες.

Την Τετάρτη θα μεταφερθούν στο νησί 100 οικογενειακές σκηνές από την Αθήνα, για να καλύψουν τις ανάγκες. Οι σκηνές αυτές μπορούν να στεγάσουν από έξι έως δέκα άτομα η κάθε μία.

Μέτρα για την επόμενη μέρα

Με το πρώτο φως της ημέρας άρχισαν στη Μόρια οι εργασίες για να ξαναστηθεί με γοργούς ρυθμούς το hot spot. Συνεργεία καθαρίζουν τους χώρους που καταστράφηκαν πλήρως από τη χθεσινή φωτιά και τοποθετούν νέες σκηνές προκειμένου ο καταυλισμός να είναι ξανά λειτουργικός.

Την ίδια ώρα, μέτρα για την αντιμετώπιση της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί στη Λέσβο συζητώνται σε σύσκεψη στην Αθήνα.

Σύμφωνα με αυτά, αναμένεται να προχωρήσουν με πολύ γρήγορους ρυθμούς οι διαδικασίες ασύλου ή επανεισδοχής στην Τουρκία, ενώ δύο διμοιρίες ΜΑΤ θα μετακινηθούν άμεσα στη Λέσβο με στρατιωτικό αεροσκάφος.

Παράλληλα, ήδη υπεγράφη από τον υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη ναύλωση ενός πλοίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν προσωρινά σε αυτό πρόσφυγες από τον καταυλισμό της Μόριας. Στο πλοίο αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να φιλοξενηθούν περίπου 1.000 άτομα, ενώ αν δημιουργηθούν και νέες ανάγκες για τη φιλοξενία προσφύγων στη Μόρια, το υπουργείο Ναυτιλίας αναμένεται να προχωρήσει στη ναύλωση και δεύτερου πλοίου.

Στο μεταξύ, το σύνολο των προβλημάτων που συνδέονται με το προσφυγικό ζήτημα στα νησιά του βορείου Αιγαίου έθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα η Περιφερειάρχης Χριστιάνα Καλογήρου, που τον επισκέφθηκε την Τρίτη. Ζήτησε την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας στα νησιά, με σκοπό την αντιμετώπιση της κρισιμότητας της κατάστασης και την ενδυνάμωση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Σύμφωνα με την κ. Καλογήρου, ο κ. Τόσκας την ενημέρωσε ότι θα ενισχυθούν άμεσα στα νησιά οι δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σειρά αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν τα επεισόδια και η μεγάλη φωτιά το βράδυ της Δευτέρας στο hot spot της Λέσβου.

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ Γ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι οι εικόνες καταστροφής, εξέγερσης και επικίνδυνης κοινωνικής έντασης στη Μόρια της Λέσβου εκπέμπουν κύματα βαθιάς ανησυχίας, όχι μόνο στους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου που δέχονται το πρώτο ωστικό κύμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού αλλά και σε όλη τη χώρα.

«Οι εικόνες αυτές διαμορφώνουν την πεποίθηση ότι η κατάσταση βγαίνει και πάλι εκτός ελέγχου» συνέχισε και πρόσθεσε πως αυτό συμβαίνει «σε βαθμό που τα κέντρα πρώτης υποδοχής προσφύγων και μεταναστών γίνονται μη επισκέψιμα, ακόμα και από διεθνείς παρατηρητές».

Ο κ. Κουμουτσάκος ανέφερε επίσης ότι «έτσι επιβεβαιώνεται η ορθότητα της κριτικής που ασκεί με αίσθημα ευθύνης η ΝΔ στην ανίκανη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ» και συμπλήρωσε: «Τους καθιστούμε υπεύθυνους για την επικίνδυνη τροπή που παίρνουν τα πράγματα».

Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», έκανε λόγο για «αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα τους και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το βράδυ της Τρίτης (20.00), ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν το τοπικό hot spot μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. «Βλέπω παλινωδίες, η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει δεύτερο hot spot» είπε.

Δεν κινδυνεύουν μόνο περιουσίες και η «εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», κινδυνεύουν άνθρωποι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το προσφυγικό η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ο κ. πρωθυπουργός είπε χθες στους ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ ότι ‘αν αποτύχουμε, θα δώσουμε χώρο στους εθνικιστές’. Ο πρόθυμος στις υποδείξεις των ισχυρών της Ευρώπης, που με την πολιτική του εγκλώβισε τη χώρα και τους πρόσφυγες στα σημερινά αδιέξοδα, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά με μοναδικό μέλημα να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επικοινωνιολόγων.

Πίσω στην Ελλάδα, η κυβέρνησή του ‘κάνει ό,τι μπορεί’ για μια επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική. Τα γραφεία Τύπου και η στρατευμένη δημοσιογραφία να’ ναι καλά και οι πρόσφυγες μακριά από την ‘κοινή θέα’. Τα νησιά όμως ήδη πήραν, στην κυριολεξία, φωτιά. Πλέον δεν κρίνεται μόνο η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ήδη, με τις παραλείψεις τους ‘έδωσαν χώρο στους εθνικιστές’. Επιτέλους να βγουν από τις τρύπες τους και να ασχοληθούν με τα προβλήματα των ανθρώπων στην πραγματική ζωή» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών προχώρησε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

«Για άλλη μια φορά δικαιωνόμαστε» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θέλει να απαλλαχθεί από την προσφυγική κρίση. Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Τάσσος είπε ότι είναι λογική εξέλιξη, όταν σε έναν χώρο που μπορείς να φιλοξενήσεις 3.000 ανθρώπους, φιλοξενείς 6.000, τότε η κατάσταση γίνεται απελπιστική.

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σε έναν μεγάλο βαθμό προβοκάτσια. «Ο υπερβολικός αριθμός των φιλοξενουμένων, δημιουργεί ένα υπαρκτό πρόβλημα και επάνω σε αυτό πατούν όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και πρώτοι από όλους οι χρυσαυγίτες» σημείωσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι η λύση είναι η αποσυμφόρηση του νησιού.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων της Λέσβου, η κυβέρνηση την άφησε κυριολεκτικά στην τύχη της, όπως και όλα τα νησιά που υποδέχονται προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, ανέφερε το Ποτάμι, σημειώνοντας: «Πολεμικό κλίμα με τους εξτρεμιστές να καίνε, τα ακροδεξιά στοιχεία να αλωνίζουν και τους κατοίκους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Και ρωτάμε: αδιαφορία; ανικανότητα; μήπως… νερό στο μύλο της ακροδεξιάς;».

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωσή του στρέφεται κατά του δημάρχου Λέσβου και της ΝΔ:

«Σε σημερινή του συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» ο δήμαρχος της Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, κατήγγειλε ότι κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας καθοδηγούν μέλη της Χρυσής Αυγής και συμπαρίστανται σε ακροδεξιούς κύκλους που υποδαυλίζουν τα επεισόδια στο νησί. Παρόμοια συμπαράσταση εξέφρασε δημόσια ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην υπουργός Χ. Αθανασίου, μόλις ένα 24ωρο πριν. Το ίδιο και η ΝΟΔΕ Λέσβου που στήριξε τις κινητοποιήσεις εκδίδοντας ανακοίνωση γεμάτη με ψεύδη και ακροδεξιά ρητορική. Μερικές μέρες νωρίτερα, ο Αλ. Κουτσαντώνης, τοπικό στέλεχος της ΝΔ, καλούσε τους κατοίκους του νησιού στη συγκρότηση ομάδας κρούσης ενάντια στη «μουσουλμανοποίηση της Λέσβου».

»Ο κ. Μητσοτάκης αναγκάστηκε στη συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ να δηλώσει πως δεν ανέχεται τον ρατσισμό και την ξενοφοβία στο εσωτερικό του κόμματος του. Αυτή του η δήλωση όμως μένει κενό γράμμα, όσο κρατά στάση ανοχής απέναντι σε τέτοιες ενέργειες. Ο κ. Μητσοτάκης θέλει και την πίτα ολόκληρη και τον ακροδεξιό σκύλο χορτάτο.»

Επεισόδια και φωτιές στη Μόρια

Νέα επεισόδια σημειώθηκαν τη Δευτέρα στο hot spot της Μόριας στη Λέσβο, με αφορμή τη φήμη που κυκλοφόρησε μέσα στον καταυλισμό περί ομαδικής επαναπροώθησης στην Τουρκία.

Στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, προκειμένου να ναυλωθούν δύο πλοία στα οποία θα φιλοξενηθούν προσωρινά πρόσφυγες και μετανάστες από τον καταυλισμό της Μόριας στη Μυτιλήνη, αναμένεται να προχωρήσει εντός της ημέρας το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Περίπου 300 πρόσφυγες διέφυγαν το πρωί από το hot spot και επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στην πόλη, αλλά ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τούς σταμάτησαν και τους υποχρέωσαν να επιστρέψουν στον καταυλισμό.

Από τις αστυνομικές δυνάμεις στη Λέσβο προσήχθησαν 18 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 9 συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στα επεισόδια της Δευτέρας. Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία και οδηγούνται στον εισαγγελέα.

Με την επιστροφή τους ξέσπασαν μεγάλες πυρκαγιές σε ελαιοκτήματα, νότια και βόρεια του καταυλισμού, τις οποίες έθεσε υπό έλεγχο η Πυροσβεστική.

Τα επεισόδια επαναλήφθηκαν μετά τις 7 το απόγευμα με φωτιές και οι άγριες αλληλοεπιθέσεις διαφόρων εθνοτήτων που ζουν μέσα στο hot spot. Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν υπάρχουν τραυματίες.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, η φωτιά που ξέσπασε μέσα στις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου έχει σβήσει στο μεγαλύτερο μέρος της, ενώ πρόλαβε να κάψει κυρίως σκηνές.

Η πυροσβεστική ειδοποιήθηκε στις 19:55, αλλά οι δυνάμεις της δεν μπόρεσαν να μπουν στο χώρο παρά μία ώρα αργότερα. Δέκα οχήματα με 20 πυροσβέστες προσπαθούν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την φωτιά.

Εν μέσω αυτής της κατάστασης μεγάλος αριθμός προσφύγων και μεταναστών εγκατέλειψε μαζικά το χώρο του hot spot.

Επίσης εκκενώθηκε και ο χώρος των ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων με τα φιλοξενούμενα εκεί παιδιά, να μεταφέρονται στην δομή του ΠΙΚΠΑ.

Μεγάλη είναι και η κινητοποίηση της αστυνομίας που καταβάλλει προσπάθεια να επιστρέψουν πίσω στις εγκαταστάσεις οι περίπου 5.000 πρόσφυγες. Μέχρι αργά το βράδυ είχαν επιστρέψει περίπου 500 άτομα.

Άνθρωποι από διάφορες εθνικές ομάδες προσφύγων και μεταναστών, εγκλωβισμένοι εδώ και μήνες, συγκρούονταν και έκαιγαν ο ένας τις σκηνές του άλλου μαζί με όλα του τα υπάρχοντα.

Η φωτιά εξαπλώθηκε και έξω από το στρατόπεδο, καίγοντας δεκάδες στρέμματα ελαιοκτημάτων.

Εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες διέφυγαν, και όλα αυτά μέχρι τις 7 περίπου το απόγευμα που η κατάσταση έγινε ανεξέλεγκτη.

Οι φωτιές επεκτάθηκαν, καίγοντας εκατοντάδες μικρές και μεγάλες σκηνές. Μαζί με αυτές και τα υπάρχοντα των ανθρώπων που ζούσαν σε αυτές.

Μάνες με μωρά στην αγκαλιά, ηλικιωμένοι, παιδιά και άνδρες που έτρεξαν να φύγουν από τη φωτιά με ό,τι ρούχα φορούσαν. Πολλοί από αυτούς ξυπόλυτοι.

Οι Αραβες κατευθύνθηκαν προς την πόλη, όμως στη διασταύρωση της Παναγιούδας τους σταμάτησαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Οι αφρικανοί κινήθηκαν προς τη Μόρια ώστε μέσω του χωριού να κατεβούν στη Μυτιλήνη. Στην είσοδο όμως της Μόριας τους περίμεναν αστυνομικοί μαζί με πολίτες που με άγριες διαθέσεις τους απαγόρευσαν να περάσουν μέσα από το χωριό, στέλνοντας τους πίσω. Πολλοί από αυτούς κινήθηκαν τότε προς τη Μυτιλήνη μέσω της εθνικής οδού στη Λάρσο, διανύοντας με τα πόδια περίπου 25 χιλιόμετρα.

Περίπου τα μεσάνυχτα οι φωτιές έσβησαν και η πρώτη καταγραφή των ζημιών λέει πως καταστράφηκε περίπου το 60% των εγκαταστάσεων.

Όσοι από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ξαναμπήκαν μέσα στο χοτ σποτ δεν βρήκαν παρά μόνο τους σκελετούς των σκηνών τους κάρβουνα, στάχτες και λάσπες από τα νερά της Πυροσβεστικής.

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Σειρά αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης προκαλούν τα επεισόδια και η μεγάλη φωτιά το βράδυ της Δευτέρας στο hot spot της Λέσβου.

Έκρυθμη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια ο βουλευτής της ΝΔ Χαράλαμπος Αθανασίου. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 Fm», έκανε λόγο για «αίσθημα ανασφάλειας στους κατοίκους, που είδαν τους πρόσφυγες να σφάζουν τα ζώα τους και να καίνε τα ελαιόδεντρα για να ζεσταθούν».

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη για το βράδυ της Τρίτης (20.00), ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση. Ο βουλευτής της ΝΔ σημείωσε πως το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ηρεμία και αποτελεσματικές κινήσεις.

Ο κ. Αθανασίου υποστήριξε ότι η κυβέρνηση εθελοτυφλεί και έχει αφήσει να σωρευτούν περίπου 7.000 πρόσφυγες στη Μυτιλήνη, όταν το τοπικό hot spot μπορεί να φιλοξενήσεις μόλις 800. «Βλέπω παλινωδίες, η Λέσβος έχει ήδη καταστραφεί και δεν αντέχει δεύτερο hot spot» είπε.

Δεν κινδυνεύουν μόνο περιουσίες και η «εικόνα της χώρας στο εξωτερικό», κινδυνεύουν άνθρωποι, αναφέρει σε ανακοίνωσή της για το προσφυγικό η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Ο κ. πρωθυπουργός είπε χθες στους ηγέτες των κρατών-μελών του ΟΗΕ ότι ‘αν αποτύχουμε, θα δώσουμε χώρο στους εθνικιστές’.Οπρόθυμοςστις υποδείξεις των ισχυρών της Ευρώπης,που με την πολιτική του εγκλώβισε τηχώρα και τους πρόσφυγες στα σημερινά αδιέξοδα, εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά με μοναδικό μέλημα να συμμορφωθεί στις υποδείξεις των επικοινωνιολόγων.

Πίσω στην Ελλάδα, η κυβέρνησή του ‘κάνει ό,τι μπορεί’ για μια επιτυχημένη επικοινωνιακή πολιτική. Τα γραφεία Τύπου και η στρατευμένη δημοσιογραφία να’ ναι καλά και οι πρόσφυγες μακριά από την ‘κοινή θέα’. Τα νησιά όμως ήδη πήραν, στην κυριολεξία, φωτιά. Πλέον δεν κρίνεται μόνο η αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Ήδη, με τις παραλείψεις τους ‘έδωσαν χώρο στους εθνικιστές’. Επιτέλους να βγουν από τις τρύπες τους και να ασχοληθούν με τα προβλήματα τωνανθρώπων στην πραγματική ζωή» σχολίασε η Δημοκρατική Συμπαράταξη.

Στην εκτίμηση ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει να μετατρέψει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών προχώρησε, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 Fm», ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος.

«Για άλλη μια φορά δικαιωνόμαστε» υπογράμμισε και συμπλήρωσε ότι η ΕΕ θέλει να απαλλαχθεί από την προσφυγική κρίση. Αναφερόμενος στα χθεσινά επεισόδια, ο κ. Τάσσος είπε ότι είναι λογική εξέλιξη, όταν σε έναν χώρο που μπορείς να φιλοξενήσεις 3.000 ανθρώπους, φιλοξενείς 6.000, τότε η κατάσταση γίνεται απελπιστική.

Πάντως, ο βουλευτής του ΚΚΕ χαρακτήρισε τις διαμαρτυρίες των κατοίκων σε έναν μεγάλο βαθμό προβοκάτσια. «Ο υπερβολικός αριθμός των φιλοξενουμένων, δημιουργεί ένα υπαρκτό πρόβλημα και επάνω σε αυτό πατούν όσοι θέλουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και πρώτοι από όλους οι χρυσαυγίτες» σημείωσε. Τόνισε, ωστόσο, ότι η λύση είναι η αποσυμφόρηση του νησιού.

Παρά τις δραματικές εκκλήσεις των κατοίκων της Λέσβου, η κυβέρνηση την άφησε κυριολεκτικά στην τύχη της, όπως και όλα τα νησιά που υποδέχονται προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, ανέφερε το Ποτάμι, σημειώνοντας: «Πολεμικό κλίμα με τους εξτρεμιστές να καίνε, τα ακροδεξιά στοιχεία να αλωνίζουν και τους κατοίκους να βρίσκονται σε πλήρη απόγνωση. Και ρωτάμε: αδιαφορία; ανικανότητα; μήπως… νερό στο μύλο της ακροδεξιάς;».

Πορεία Διαμαρτυρίας το πρωί της Δευτέρας

Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας οι κάτοικοι της Μόριας στη Λέσβο, με αφορή τον σχεδόν διπλάσιο αριθμό προσφύγων που διαμένουν στο τοπικό hot spot, το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει 3.000 άτομα.

Η πορεία ξεκίνησε γύρω στις 10:00 από το ΙΚΑ Μυτιλήνης. Οι συγκεντρωμένοι, αφού διέσχισαν την κεντρική αγορά της πόλης, έφτασαν στην προκυμαία, για να διαμαρτυρηθούν στον δήμαρχο Λέσβου Σπύρο Γαληνό, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή τους, εξαιτίας, όπως λένε, της αδράνειάς του.

Σύμφωνα με το lesvosnews.gr, τα αίματα άναψαν έξω από το δημαρχείο, όταν αναρχικοί προσπάθησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Μόλις τους αντιλήφθηκαν, οι κάτοικοι της Μόριας τους κυνήγησαν στα σοκάκια και, με τη βοήθεια της Αστυνομίας, τους απομάκρυναν.

Στο δημαρχείο οι διαδηλωτές ζητούσαν επίμονα από τον δήμαρχο να βγει έξω, ενώ τον αποδοκίμαζαν και του ζητούσαν να παραιτηθεί.

Στο μεταξύ, επεισόδια σημειώθηκαν νωρίς το βράδυ της Κυριακής στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη, στη διάρκεια υποστολής της σημαίας από άγημα του Στρατού, ανάμεσα σε μεγάλη ομάδα πολιτών μέσα στην οποία είχαν παρεισφρήσει ακροδεξιοί και ολιγάριθμη ομάδα αντιεξουσιαστών, κυρίως φοιτητών, οι οποίοι φώναζαν συνθήματα, από κοινού με μικρή ομάδα προσφύγων.

Τελικά η υποστολή πραγματοποιήθηκε κανονικά με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου, ενώ δύο ομάδες ανδρών των ΜΑΤ δημιούργησαν ζώνες ασφαλείας κρατώντας μακριά τις δύο πλευρές. Τα επεισόδια έληξαν με τους αντεξουσιαστές να διαλύονται στα γύρω στενά, ενώ τα ΜΑΤ τους κυνηγούσαν.

Ακριβώς μία εβδομάδα πριν, η καθιερωμένη κάθε Κυριακή με τη δύση του ηλίου υποστολή της σημαίας στον χώρο του παλιού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης ματαιώθηκε, αφού εκεί διαδήλωναν εκατοντάδες πρόσφυγες ενάντια στον πολύμηνο αποκλεισμό τους στη Λέσβο.