Ένας 23χρονος αντιεξουσιαστής, ο οποίος είχε συλληφθεί ή προσαχθεί το 2015 και το 2016 για υποθέσεις εμπρηστικών επιθέσεων στο κέντρο της Αθήνας (το όνομά του συμπεριλαμβάνεται και σε δικογραφία προ μερικών μηνών η οποία αφορά και δράση χούλιγκαν), θεωρείται βασικός ύποπτος για τον ξυλοδαρμό του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών κ. Γιώργου Διαμαντόπουλου στο κέντρο της Αθήνας προ δέκα ημερών.

Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη ωστόσο μιλούν προς το παρόν για «δυσχέρεια τεκμηρίωσης της εμπλοκής του, αφού δεν φαίνεται να υπάρχει αναγνώρισή του από τον αξιωματικό-θύμα της επίθεσης και έχουν ανακύψει προβλήματα ταυτοποίησής του». Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν ότι πρόκειται για «μία έρευνα που είναι σε πλήρη εξέλιξη».

Η επίθεση εναντίον του κ. Διαμαντόπουλου είχε σημειωθεί το βράδυ της 29ης Αυγούστου στο κέντρο τη Αθήνας, στη διάρκεια πορείας αντιεξουσιαστών αλλά και άλλων ομάδων πολιτών για το προσφυγικό ζήτημα. Όπως περιέγραψε στους αστυνομικούς ο κ. Διαμαντόπουλος και ένας συνάδελφός του που δεν κτυπήθηκε, «την ώρα που κατηφόριζαν την οδό Πανεπιστημίου (ο κ. Διαμαντόπουλος με σκοπό να πάρει το αυτοκίνητό του και να επιστρέψει στην υπηρεσία του μετά τις ρυθμίσεις της κυκλοφορίας για την πορεία αντιεξουσιαστών) τους πλησίασε μία ομάδα τεσσάρων-πέντε νεαρών. Οι νεαροί δεν είχαν κουκούλες, κράνη ή αμφίεση που παρέπεμπε σε αναρχικούς, όμως μας προβλημάτισε η προσέγγισή τους. Ένας από αυτούς μας ρώτησε πού βρίσκεται η κεφαλή της πορείας για να απεγκλωβισθούν από το κέντρο της Αθήνας. Τους απαντήσαμε και εκείνοι αποχώρησαν χωρίς να υπάρξει καμία προστριβή. Όμως εκείνη την ώρα ένας από τους νεαρούς αποσπάστηκε από την παρέα των πέντε, γρονθοκόπησε τον κ. Διαμαντόπουλο και ύστερα εξαφανίσθηκε όπως και οι άλλοι νεαροί. Ο συνάδελφός του που βρισκόταν σε σχετική πλέον απόσταση δεν μπόρεσε να αντιδράσει» .

Οι αστυνομικοί από βίντεο καμερών, από τα χαρακτηριστικά του προσώπου, τον σωματότυπό του και κάποιες ιδόμορφες κινήσεις του προσδιόρισαν ως βασικό ύποπτο τον 23χρονο αντιεξουσιαστή που είχαν καταγράψει από προηγούμενες προσαγωγές. Όμως τα στοιχεία αυτά θεωρούνται μέχρι στιγμής ενδεικτικά και όχι αποδεικτικά. Και αυτό όχι μόνο λόγω αδυναμίας τεχνικής επαλήθευσης αλλά και επειδή δεν υπήρξε αναγνώριση του υπόπτου από τον κ. Διαμαντόπουλο και τον συνάδελφό του που ήταν παρών στο επεισόδιο. Και αυτό με το δεδομένο ότι ο δράστης της επίθεσης δεν συμμετείχε στην προαναφερόμενη συζήτηση με τους αστυνομικούς και δεν είχε προσελκύσει το ενδιαφέρον των ενστόλων.

Πάντως στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ανέφεραν ότι η έρευνα έχει και άλλες «ειδικές παραμέτρους» που επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι διωκτικές αρχές. Συμπληρώνεται δε ότι δεν έχει ανακύψει οτιδήποτε για τα άτομα που συνόδευαν τον 23χρονο αντιεξουσιαστή ώστε να βρεθούν περισσότερα στοιχεία για τον τυχόν σχεδιασμό της επίθεσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ύστερα από ανάρτηση άγνωστου ιδιώτη σε διαδικτυακό τόπο αντιεξουσιαστών που έδινε μια εκδοχή του ξυλοδαρμού του διοικητή της Τροχαίας Αθηνών, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκος Τόσκας είχε αναφέρει ότι «ο συγκεκριμένος αστυνομικός, ένας ευγενέστατος άνθρωπος, χτυπήθηκε από κάποιον κακοήθη που αποσπάστηκε από μια πορεία». Ωστόσο, όπως σημειώνεται από στελέχη της Κατεχάκη, «η συνολική εικόνα που διαμορφώνεται πλέον για τον ξυλοδαρμό του κ. Διαμαντόπουλου οδηγεί σε πιθανόν οργανωμένη ενέργεια ορισμένων αντιεξουσιαστών και όχι μεμονωμένη ενέργεια ιδιώτη με… κακό χαρακτήρα».