Έκτακτη Σύνοδος των πρυτάνεων ΑΕΙ θα γίνει σύντομα για το θέμα των διατάξεων που ψηφίστηκαν από το υπουργείο Παιδείας και δίνουν τη δυνατότητα σε μέλη Ερευνητικού και Εργαστηριακού Προσωπικού (ΕΕΠ και ΕΔΙΠ) των ΑΕΙ να κριθούν με κλειστές διαδικασίες για θέσεις Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ).

Το θέμα έχει προκαλέσει σάλο στην πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας, όπου πολλοί τη χαρακτηρίζουν «πραξικοπηματική».
«Η Σύνοδος Πρυτάνεων των πανεπιστημίων είναι διαχρονικά από θέση αρχής αντίθετη σε κλειστές διαδικασίες ανάδειξης σε ακαδημαϊκές θέσεις, επειδή δημιουργούν αμφιβολίες για την ποιότητα της κρίσης και οδηγούν το Ελληνικό Πανεπιστήμιο σε εσωστρέφεια, αφού αποκλείουν από τη διεκδίκηση πανεπιστημιακών θέσεων αξιόλογους νέους επιστήμονες. Στο πλαίσιο αυτό η Σύνοδος θεωρεί ότι η ευκαιρία που δίνεται στους ΕΔΙΠ και ΕΕΠ με την παρ. 2, του άρθρου 61, του Νομοσχεδίου που ψηφίσθηκε την 31/8/16, πρέπει να προβλέπει ανοικτές διαδικασίες κρίσης, και επομένως είναι απαραίτητη η άμεση σχετική τροποποίηση της παραπάνω διάταξης» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων για το θέμα.
«Επίσης η Σύνοδος διαπιστώνει ότι η ψήφιση της διάταξης του άρθρου 66, η οποία δίνει τη δυνατότητα σε μέλη του διοικητικού προσωπικού των Πανεπιστημίων με συγκεκριμένα προσόντα να ενταχθούν στην κατηγορία ΕΤΕΠ με παράλληλη κατάργηση της κατεχόμενης πριν από την ένταξη θέσης τους, θα οδηγήσει τα Πανεπιστήμια σε ακόμα μεγαλύτερη διοικητική ανεπάρκεια και υποστελέχωση και συνακόλουθα σε αδυναμία λειτουργίας. Για τον λόγο αυτό η Σύνοδος θεωρεί απαραίτητη την άμεση τροποποίηση της παραπάνω διάταξης, ώστε η κενούμενη διοικητική θέση να μην καταργείται και η όποια ένταξη στην κατηγορία ΕΤΕΠ να γίνεται συγχρόνως με την πλήρωση της αντίστοιχης κενούμενης θέσης με χρήση καταλόγων του ΑΣΕΠ» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
«Στο βαθμό που οι παραπάνω προτάσεις δεν μπορούν να γίνουν άμεσα δεκτές, η Σύνοδος ζητά την ανάκληση των δύο διατάξεων καθώς και άμεση συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου οι ρυθμίσεις αυτών των θεμάτων να γίνουν με τρόπο που να διασφαλίζει την ακαδημαϊκή ποιότητα και τη διοικητική επάρκεια των Ιδρυμάτων» καταλήγει η ανακοίνωση της Συνόδου πρυτάνεων ΑΕΙ.