Κι άλλες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων καταγράφηκαν στη Λέσβο, με τον αριθμό πλέον των αιτούντων άσυλο που είναι εγκλωβισμένοι στο νησί να αγγίζει πλέον τις 5.000, αριθμός που σε ποσοστό ξεπερνά το 15% των κατοίκων της πόλης της Μυτιλήνης.
Σήμερα το πρωί από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου νότια της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 90 πρόσφυγες. Όλη μέρα χθες στη Λέσβο έφτασαν 175 πρόσφυγες και μετανάστες και στη Λήμνο 88. Στη Σάμο οι ροές συνέχισαν να είναι μηδενικές.
Χωρίς τους σημερινούς αφιχθέντες, στη Λέσβο βρίσκονται 4.846 πρόσφυγες και μετανάστες, στη Χίο 3.309 και στη Σάμο 1.002. Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου παραμένουν σήμερα 9.157 πρόσφυγες και μετανάστες.
Οι αυξημένες ροές μεταναστών και προσφύγων στη Λέσβο προκάλεσαν χθες «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο χοτ σποτ της Μόριας, με αποτέλεσμα περίπου 150 νεοαφιχθέντες στη Λέσβο να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπό αστυνομική επιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής στο χοτ σποτ.
Η εικόνα, που σήμερα επαναλαμβάνεται με τους 90 νέους νεοεισερχόμενους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποδίδεται όχι τόσο στην έλλειψη χώρου στη Μόρια, όσο σε αδυναμία συνεργασίας του Λιμεναρχείου με τους επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής στο χοτ σποτ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής αυτοί, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού, λειτουργούν με ωράρια Δημοσίου, αφήνοντας το Λιμενικό να βρει λύσεις για εκείνους που δεν χωρούν στους χώρους καταγραφής του χοτ σποτ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι λεωφορεία με πρόσφυγες περιμένουν για ώρες στη Μόρια, ενώ, όπως καταγγέλλεται, δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμα και σε όσους ζητούν να πάνε στην τουαλέτα. Κορύφωση όλων των παραπάνω ήταν ότι έπειτα από ανεπιτυχείς «διαπραγματεύσεις», σήμερα το Λιμενικό υποχρεώθηκε να μεταφέρει τους 175 πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί στον χώρο του λιμανιού πίσω από το Κολυμβητήριο έως ότου γίνουν αποδεκτοί για καταγραφή στη Μόρια.
Το περιστατικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκάλεσε την οργή του λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοιάρχου Νικόλαου Πασσάδη, ο οποίος χθες με έγγραφό του στον υπουργό Ναυτιλίας -το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης- κατήγγειλε την παρουσία των μεταναστών στο λιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω» φέρεται να αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο λιμενάρχης.