Αύξηση στη ροή προσφύγων από την Τουρκία παρατηρήθηκε το τελευταίο 24ωρο, με περίπου 400 άτομα να φθάνουν στα νησιά του Αιγαίου, ενώ το αμέσως προηγούμενο διάστημα ο αριθμός αυτός αντιστοιχούσε σε εισόδους μιας εβδομάδας. Συνολικά στα νησιά βρίσκονται εγκλωβισμένοι περίπου 12.000 πρόσφυγες, κάτι που δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

Σήμερα, Τρίτη, το πρωί, από τη θαλάσσια περιοχή ανοικτά του αεροδρομίου της Μυτιλήνης περισυνελέγησαν 90 πρόσφυγες. Παράλληλα, 68 πρόσφυγες εντοπίστηκαν στην θαλάσσια περιοχή Πρασονησίου στο νότιο άκρο της Ρόδου.

Τη Δευτέρα, στη Λέσβο έφθασαν με τρεις βάρκες συνολικά 175 άτομα, στην Κω 128 και στην Χίο 89.

Στο hot spot της Λέσβου έχει δημιουργηθεί το αδιαχώρητο, με τις συνθήκες υγιεινής να είναι άθλιες. Στα κέντρα της Μόριας και του Καρά Τεπέ παραμένουν περί τους 5.000 πρόσφυγες.

Οι αυξημένες ροές προσφύγων στη Λέσβο προκάλεσαν χθες «μπλακ άουτ» στις καταγραφές στο hot spot της Μόριας, με αποτέλεσμα οι νεοαφιχθέντες στη Λέσβο να παραμείνουν επί ώρες πίσω από το παλιό κολυμβητήριο στο λιμάνι της Μυτιλήνης, υπό αστυνομική επιτήρηση και έως ότου αδειάσει η πτέρυγα καταγραφής.

Η εικόνα, που σήμερα επαναλαμβάνεται με τους 90 νέους νεοεισερχόμενους, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αποδίδεται όχι τόσο στην έλλειψη χώρου στη Μόρια, όσο σε αδυναμία συνεργασίας του Λιμεναρχείου με τους επικεφαλής της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής στο hot spot.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, οι επικεφαλής αυτοί, επικαλούμενοι έλλειψη προσωπικού, λειτουργούν με ωράρια Δημοσίου, αφήνοντας το Λιμενικό να βρει λύσεις για εκείνους που δεν χωρούν στους χώρους καταγραφής του κέντρου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λεωφορεία με πρόσφυγες περιμένουν για ώρες στη Μόρια, ενώ, όπως καταγγέλλεται, δεν επιτρέπεται η είσοδος ακόμα και σε όσους ζητούν να πάνε στην τουαλέτα.

Κορύφωση όλων των παραπάνω ήταν ότι έπειτα από ανεπιτυχείς «διαπραγματεύσεις», σήμερα το Λιμενικό υποχρεώθηκε να μεταφέρει τους 175 πρόσφυγες που έφθασαν στο νησί στον χώρο του λιμανιού πίσω από το Κολυμβητήριο έως ότου γίνουν αποδεκτοί για καταγραφή στη Μόρια.

Το περιστατικό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, προκάλεσε την οργή του λιμενάρχη Μυτιλήνης, πλοιάρχου Νικόλαου Πασσάδη, ο οποίος χθες με έγγραφό του στον υπουργό Ναυτιλίας -το οποίο κοινοποίησε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης- κατήγγειλε την παρουσία των προσφύγων στο λιμάνι. «Δεν έχω πού να τους πάω» φέρεται να αναφέρει στην αγωνιώδη επιστολή του ο λιμενάρχης.

Τι λένε οι αριθμοί

Από το πρωί της περασμένης Δευτέρας, 22 Αυγούστου, μέχρι και χθες, Δευτέρα, 29 Αυγούστου, το πρωί, στη Λέσβο καταγράφηκε πέρασμα 358 ατόμων. Την αντίστοιχη περίοδο στη Χίο πέρασαν 78, ενώ στη Σάμο μόλις επτά.

Σε 58.483 ανέρχονται οι πρόσφυγες σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης.

Ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που παραμένουν στα νησιά υπολογίζεται σε 11.690.

Στη βόρεια Ελλάδα φιλοξενούνται 17.017 άτομα, στην κεντρική Ελλάδα 2.401 και στη νότια Ελλάδα 245.

Οι πρόσφυγες στις οργανωμένες δομές της Αττικής ανέρχονται σε 8.872, ενώ στο Ελληνικό σε 2.644.

Στους χώρους που διαχειρίζεται η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες διαμένουν 7.814 άτομα, ενώ εκτιμάται ότι εκτός δομών φιλοξενίας βρίσκονται 7.800 άτομα.