Στις 13 Οκτωβρίου δικάζονται στο Πρωτοδικείο (Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο) της Αθήνας μέλη του ΔΣ του ΕΟΠΠΕΠ (Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού), οργανισμού που ανήκει στο υπουργείο Παιδείας, με βαριές κατηγορίες για παράβαση καθήκοντος, αφού φαίνεται ότι ο εισαγγελέας Πρωτοδικών άσκησε τις σχετικές διώξεις. Κατηγορούνται ότι «από πρόθεση παρέβησαν το καθήκον τους με σκοπό να προσπορίσουν όφελος στην επιχείρηση ΙΕΚ Ξυνή και στους ιδιοκτήτες της εταιρείας Σοφοκλή και Αθηνά Ξυνή». Κατηγορούνται τα στελέχη του δημοσίου οργανισμού ότι επέτρεψαν στην επιχείρηση Ξυνή να εξακολουθεί να λειτουργεί υπό νέα νομική μορφή. Μάλιστα ο εισαγγελέας εκτιμά ότι κακώς δεν αφαιρέθηκαν οι άδειες για τη λειτουργία του ΙΕΚ και γι’ αυτό παραπέμπει τα μέλη του δημοσίου οργανισμού.
Καθυστερήσεις
Η όλη υπόθεση σέρνεται στα ανακριτικά γραφεία και μόλις το 2016 γίνεται η πρώτη δίκη για παραλείψεις στελεχών δημοσίου οργανισμού. «Το Βήμα» αποκαλύπτει και το τελεσίδικο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών που παραπέμπει τους επικεφαλής του ΙΕΚ για κακουργηματικές πράξεις και πρακτικές το οποίο εκδόθηκε τον Μάρτιο του 2016 αλλά κρατήθηκε μυστικό.
Συγκεκριμένα με το βούλευμα υπ’ αριθμόν 430/2016, που είναι τελεσίδικο και εκδόθηκε υπό την προεδρία του προέδρου Εφετών κ. Ανδρέα Παπαδημητρίου, παραπέμπονται οι Σοφοκλής Ξυνής, η σύζυγός του Αθηνά και η κόρη Αικατερίνη ως υπαίτιοι ότι από κοινού με περισσότερες πράξεις κατ’ εξακολούθηση:
–Κατήρτισαν πλαστά έγγραφα με σκοπό να παραπλανήσουν με τη χρήση τους άλλους σκοπεύοντας να προσπορίσουν στον εαυτό τους περιουσιακό όφελος βλάπτοντας τρίτον.
–Διέπραξαν πλαστογραφίες κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια σε βάρος του Δημοσίου.
Στη σελίδα 20 του βουλεύματος περιγράφεται πώς το ζεύγος Ξυνή, με τις ιδιότητές τους των στελεχών του ομίλου και των ενεργών και υπεύθυνων εργοδοτών έναντι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, από κοινού και με κοινή απόφαση «κατήρτισαν πλαστή βεβαίωση μη οφειλής ασφαλιστικής ενημερότητας του Δ’ Τμήματος Εσόδων του υποκαταστήματος ΙΚΑ της πλατείας Ομονοίας». Σύμφωνα με το βούλευμα αλλά και άλλα παλιότερα δικαστικά έγγραφα, τις πλαστές ενημερότητες τις κατήρτισαν για να εισπράξουν δύο ποσά από επιχορηγούμενα προγράμματα (119.000 και 20.632 ευρώ αντίστοιχα). Πάντως παρόμοια πλαστά έγγραφα κατήρτισαν, σύμφωνα με τους δικαστές, για την είσπραξη και άλλων ποσών σε άλλα προγράμματα όπως του Τεχνικού Επιμελητηρίου κ.τ.λ.
Το περίεργο είναι ότι οι εμπλεκόμενοι μετά τον Μάρτιο του 2016 για να ξεπεράσουν τον σκόπελο του αμετάκλητου βουλεύματος συγκαλούν γενική συνέλευση και στέλνουν στο ΓΕΜΗ (Γενικό Εμπορικό Μητρώο) για δημοσίευση νέα διοικητική δομή της εταιρείας. Φυσικά οι κατηγορούμενοι δεν εμφανίζονται και πλέον επικεφαλής μπαίνει η κυρία Αγλαΐα Μιχαηλίδου, η οποία είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου Ξυνή. Το ΓΕΜΗ συνεδρίασε, ως όφειλε, μετά από τρεις ημέρες και άλλαξε τη διοίκηση, αλλά η ιστορία επαναλαμβάνεται, αφού και σε άλλη φάση δικαστικών περιπετειών του ομίλου είχε ακολουθηθεί η ίδια τακτική. Τότε που αρμόδιος φορέας ήταν ο ΕΟΠΠΕΠ, στελέχη του οποίου παραπέμπονται τώρα να δικαστούν τον Οκτώβριο.
Μετά το τελεσίδικο βούλευμα αλλά και τις νέες αποκαλύψεις αναμένονται εξελίξεις και πρωτοβουλίες από το υπουργείο Παιδείας, αφού η όλη υπόθεση χρονίζει από το 2013 που έγιναν οι πρώτες διώξεις.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ