Σχεδόν άδεια παραμένει η νεότευκτη «δεξαμενή» δημοσίων υπαλλήλων με υψηλά προσόντα, οι οποίοι θα διεκδικήσουν διοικητικές θέσεις αυξημένης ευθύνης. Μόλις 119 υψηλόβαθμα στελέχη του δημοσίου τομέα έχουν εγγραφεί στο περίφημο Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών Δημόσιας Διοίκησης το οποίο τέθηκε σε λειτουργία τον Ιούλιο και τηρείται ηλεκτρονικά από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ).
Παρότι εμφανίζεται αυξημένο ενδιαφέρον, με βάση ερωτήματα υπαλλήλων που απευθύνονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για διευκρινίσεις και πληροφορίες, αυτό δεν έχει μεταφραστεί προσώρας σε επίσημη ένταξη στο Μητρώο.
Η κυβέρνηση σπεύδει να τονώσει τη συμμετοχή μέσω εκστρατείας ενημέρωσης για το «καινοτόμο», όπως το χαρακτηρίζει σε κάθε ευκαιρία, σύστημα επιλογής προσοντούχων στελεχών στις κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας. Ακόμη και στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) οι αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση θα έχουν την τιμητική τους.

Ετοιμάζεται καμπάνια
Είναι εντυπωσιακό ότι το επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. Χριστόφορου Βερναρδάκη έχει ετοιμάσει ενός είδους καμπάνια σε συνεννόηση με τους γάλλους εμπειρογνώμονες οι οποίοι παρέχουν τεχνική βοήθεια και συνδράμουν τις ελληνικές αρχές στην εφαρμογή αλλαγών της κεντρικής διοίκησης. Πληροφοριακό υλικό για το περίφημο Μητρώο Επιτελικών Στελεχών αναμένεται να σταλεί στα e-mail των υπαλλήλων του Δημοσίου ώστε να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον. Επίσης θα αναδειχθεί η όλη διαδικασία επιλογής νέων και προσοντούχων υπαλλήλων στον δημόσιο τομέα μέσω εντύπων και παρουσίασης σε περίπτερο του υπουργείου Εσωτερικών στη ΔΕΘ, ενώ και η δημόσια παρέμβαση του κ. Βερναρδάκη στη Θεσσαλονίκη θα δώσει έμφαση στο ζήτημα της αποκομματικοποίησης της δημόσιας διοίκησης.
Είναι χρονικά νωπή η νομοθετική θέσπιση του Μητρώου και η έναρξη λειτουργίας της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ενώ η καλοκαιρινή ραστώνη επέτεινε το πρόβλημα της «χαμηλής πτήσης», λένε στο «Βήμα» στελέχη της διοίκησης. Παράλληλα υπάρχουν ακόμη τεχνικές αδυναμίες στο ηλεκτρονικό σύστημα.
Η κυβέρνηση όμως επείγεται. Εχει μνημονιακές δεσμεύσεις με χρονοδιαγράμματα εφαρμογής του νέου τρόπου επιλογής επιτελικών στελεχών, ενώ παράλληλα θέλει να δείξει προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία για να προβάλει σαν «σημείο καμπής» για την ελληνική δημόσια διοίκηση το νέο σύστημα επιλογής στελεχών. Πολύ θα ήθελε να «γεμίσει» το Μητρώο από στελέχη που συνδυάζουν εκπαιδευτικά προσόντα και μεγάλη διοικητική εμπειρία –θα ήταν ένα σαφές αριθμητικό δείγμα και προς επικοινωνιακή πολιτική χρήση ότι το νέο σύστημα «αγκαλιάζεται» από τους δημοσίους υπαλλήλους.
Μην ξεχνάμε ότι η νομοθεσία για την αξιολόγηση στο Δημόσιο, για το Μητρώο και για τον νέο τρόπο επιλογής προϊσταμένων και εν γένει επιτελικών στελεχών σε υπουργεία, δημόσιους φορείς και οργανισμούς εντάσσεται στη συμφωνία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με την ΕΕ και λοιπούς «θεσμούς» για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης. Οπως παρατηρούν συνεχώς στις γραπτές και προφορικές διατυπώσεις τους οι κυβερνητικοί παράγοντες, στόχος των αλλαγών στο Δημόσιο είναι «η διασφάλιση της συνέχειας της δημόσιας διοίκησης όσον αφορά το ανώτατο επίπεδο της ιεραρχίας, το οποίο αποσυνδέεται από την εκάστοτε πολιτική ηγεσία, με επιλογή των στελεχών για τις κορυφαίες θέσεις της διοικητικής ιεραρχίας με αξιοκρατικά κριτήρια».

Ο χρόνος πιέζει
Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΣΕΠ, οι 119 εγγραφές στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα του Μητρώου είχαν πραγματοποιηθεί ως την περασμένη Πέμπτη (25.8.2016). Οπως εξηγούν στο «Βήμα» στελέχη της Ανεξάρτητης Αρχής, αναμένεται κλιμάκωση των ηλεκτρονικών εγγραφών για το Μητρώο από τον Σεπτέμβριο και κυρίως όταν η Πολιτεία εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση θέσεων. Εκτιμούν ότι, καθώς πρόκειται για έναν νέο θεσμό, χρειάζεται χρόνος για να εμπεδωθεί και ο καλύτερος τρόπος για να κριθεί είναι μέσω της ζώσας πραγματικότητας που θα δείξει αν τα περί αξιοκρατίας –έστω σχετικής –έχουν κάποια βαρύτητα ή είναι απλώς λόγια… κατά τα ειωθότα.
Πάντως, το πιο κοντινό και κρίσιμο χρονικό ορόσημο-δέσμευση της κυβέρνησης έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος Σεπτεμβρίου για την πρώτη εφαρμογή του νέου νόμου ως προς την ανάδειξη των επιτελικών στελεχών στο Δημόσιο, με προκήρυξη θέσεων τις οποίες θα διεκδικήσουν υποψήφιοι οι οποίοι θα έχουν εγγραφεί στο Εθνικό Μητρώο (αλλά και άλλοι υποψήφιοι από τον ιδιωτικό τομέα). Στον νόμο για το Εθνικό Μητρώο Επιτελικών Στελεχών (Ν. 4369/2016 και τροποποίησή του με τον Ν. 4389/2016) ορίζεται ότι ως τις 30.9.2016 εκδίδεται αφενός το προεδρικό διάταγμα για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων των διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων, καθώς και των τομεακών και ειδικών τομεακών γραμματέων, και αφετέρου η προκήρυξη όλων των θέσεων διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων υπουργείων, καθώς και των κενών θέσεων προέδρων, αντιπροέδρων, διοικητών, αναπληρωτών διοικητών, υποδιοικητών και εν γένει επικεφαλής των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ).
Οπως τόνισαν στο «Βήμα» κορυφαία στελέχη από το επιτελείο του κ. Βερναρδάκη, «τα χρονοδιαγράμματα θα τηρηθούν». Επίσης επισημαίνουν ότι όταν εκδοθεί η προκήρυξη για την πλήρωση θέσεων αυξημένης ευθύνης θα «κλειδώσει» το Μητρώο, με την έννοια ότι θα μπορούν να υποβάλουν υποψηφιότητα όσοι έχουν εγγραφεί σε αυτό ως την ημερομηνία δημοσίευσης της προκήρυξης (ή ενδεχομένως με κάποιο μικρό πρόσθετο χρονικό περιθώριο το οποίο θα ορίζεται στην προκήρυξη). Εννοείται ότι οι εγγραφές θα συνεχίζονται κανονικά και συνεχώς για συμμετοχή σε επόμενη προκήρυξη.
Καθυστέρηση από… «καραμπόλα»

Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν. Μάλιστα, στην εγκύκλιο για την επαναξιολόγηση των δομών που εκδόθηκε αρχές Αυγούστου με υπογραφή του κ. Βερναρδάκη –πέραν του ότι τίθεται για ακόμη μία φορά ο στόχος της μείωσης των δομών –δίνεται έμφαση στους επικεφαλής της διοικητικής ιεραρχίας. Τα υπουργεία καλούνται να προχωρήσουν τάχιστα τις διαδικασίες αναδιοργάνωσής τους και να προβλέψουν εντός του οργανισμού των υπηρεσιών τους τις νέες θέσεις των διοικητικών και αναπληρωτών διοικητικών γραμματέων των υπουργείων με βαθμό 1ο της κατηγορίας ειδικών θέσεων, όπως και μεταξύ άλλων θέσεις τομεακών γραμματέων, ως προϊσταμένων των γενικών γραμματειών.

Επίσης, η διαδικασία αναγνώρισης προϋπηρεσίας για εργασία στον ιδιωτικό τομέα η οποία παρέχεται πλέον στους δημοσίους υπαλλήλους συνδέεται με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων του Ν. 4369/2016 και ιδίως την επιλογή προϊσταμένων Γενικών Διευθύνσεων κατά την πρώτη φάση. Κι αυτό γιατί με την απόφαση αναγνώρισης του χρόνου προϋπηρεσίας πραγματοποιείται και η κατάταξη σε βαθμό ή ο συνυπολογισμός της ως πλεονάζοντος χρόνου στον βαθμό που ήδη κατέχει ο υπάλληλος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ