από metereologos.gr
Τετάρτη 23 Μαΐου 2018
 
 

«Δωράκια» για δασκάλους στο εξωτερικό

Καταγγελίες εκπαιδευτικών για αλλαγές της τελευταίας στιγμής και επιλεκτικές τοποθετήσεις που κοστίζουν
«Δωράκια» για δασκάλους στο εξωτερικό
εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

 

Αναστάτωση επικρατεί στους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε ελληνόγλωσσα σχολεία στο εξωτερικό. Αλλαγές είχαν προαναγγελθεί από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ωστόσο δεν προχώρησαν καθώς εν μέσω θερινής εκλογικής αναμέτρησης η τότε υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας κυρία Φρόσω Κιάου παρέτεινε τις αποσπάσεις όσων το δικαιούνταν αφήνοντας το πλαίσιο νέων αποφάσεων στην πολιτική ηγεσία που θα προέκυπτε από την κάλπη του Σεπτεμβρίου. Αυτό όμως που προκαλεί έκπληξη στην εκπαιδευτική κοινότητα είναι αφενός η πρόωρη εφαρμογή διάταξης που υπάρχει στον νόμο για τα ΑΕΙ, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο και καταργεί τους νόμους 4027/2011, 4076/2012 και 4186/2013 - με αυτούς εκδόθηκε η εγκύκλιος για τις παρατάσεις -, αφετέρου η επιβάρυνση - «αναίτια», όπως καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί της Γερμανίας - του οικονομικού προϋπολογισμού με τα επιμίσθια.

Βάσει αυτών προκαλείται η εύλογη απορία για τις επιλογές αυτές και αν διαμορφώνουν πολιτικό κλίμα εν όψει του δύσκολου φθινοπώρου. Και μάλιστα όταν το υπουργείο Παιδείας θα βρεθεί αντιμέτωπο στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς θα έχει ενδιαφέρον το πώς θα δικαιολογήσει το ποσό που θα προκύψει από τα επιμίσθια - εκτός και αν υπάρχουν σκέψεις για «μαχαίρι» σε λειτουργικά έξοδα, καθώς πέρυσι, όπως αναφέρουν εκπαιδευτικοί, ο γερμανικός Τύπος είχε ασχοληθεί με τις οφειλές του ελληνικού κράτους σε ενοίκια, ασφάλειες, δάνεια κ.λπ.

Μια παλιά ιστορία

Μια θέση στο εξωτερικό είναι επίζηλη, ιδιαίτερα την εποχή που είναι διάχυτη η οικονομική αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Το επιμίσθιο, επιπλέον χρήματα εν είδει «εκτός έδρας», αποτέλεσε την αιτία για τους διαγκωνισμούς στην κατάληψη αυτών των θέσεων (ειδικά στην Κεντρική Ευρώπη), ενώ ως τότε ήταν η αφορμή για την προσέλκυση του ενδιαφέροντος των εκπαιδευτικών να ξενιτευτούν στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όπου υπάρχουν ελληνόγλωσσα σχολεία.

Ετσι, από τη μία οι εκπαιδευτικοί επιθυμούν να παρατείνουν την παρουσία τους σε αυτή τη θέση, και βάσει οικογενειακών λόγων αλλά και οικονομικών, ενώ όλο και περισσότεροι κυνηγούν πλέον την οδό... διαφυγής προς το εξωτερικό, διαμορφώνοντας μια κατάσταση σύνθετη και πολυεπίπεδη. Στον γρίφο αυτόν το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την άνοιξη του 2015, διά στόματος του τότε γενικού γραμματέα κ. Δημήτρη Χασάπη, να αλλάξει όλους τους αποσπασμένους με καινούργιους, θεωρώντας τους προφανώς «ευνοημένους». Τη σημερινή εποχή ωστόσο, με τη δυσχερή θέση των δημόσιων οικονομικών, η παράμετρος «δαπάνες» στον προϋπολογισμό θα έπρεπε να υπολογίζεται περισσότερο, ειδάλλως αφήνεται η εντύπωση ότι απλώς γίνονται αποσπάσεις για να προτιμηθούν «αδικημένοι» ή «δικοί μας» άνθρωποι...

«Το υπουργείο προτίμησε να "δωρίσει" για τρία χρόνια το επιπρόσθετο ποσό των 1.334 ευρώ μηνιαίως σε 65 εκπαιδευτικούς που θα εργαστούν στις εκπαιδευτικές μονάδες της Γερμανίας αντί να παρατείνει την απόσπαση αυτών που ήθελαν να εργαστούν μόνο με τις τακτικές τους αποδοχές» καταγγέλλεται από εκπαιδευτικούς της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, οι οποίοι επισημαίνοντας επίσης ότι «αφού θα ισχύσει από το έτος 2017-18, γιατί τέτοια βιασύνη στην εφαρμογή ενός νόμου (σ.σ.: ψηφίστηκε τον Μάιο του 2016) που δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή;».

Καταγγελίες σε όλη την Ευρώπη

Επιλεκτική μεταχείριση αποσπάσεων και τοποθετήσεων καταγγέλλουν εκπαιδευτικοί, γεγονός που, όπως αναφέρουν, ταλαιπωρεί οικογένειες αλλά και εκτινάσσει τους προϋπολογισμούς του υπουργείου Παιδείας. Χαρακτηριστικά των επιλογών αυτών είναι ότι στην Ολλανδία, η μοναδική ΠΕ60 (νηπιαγωγοί) στον αξιολογικό πίνακα χωρίς επιμίσθιο (επισημαίνεται ιδιαιτέρως αυτός ο πίνακας) με 25 μόρια, με σύζυγο μόνιμο κάτοικο και επτά χρόνια στο εξωτερικό, δεν πήρε απόσπαση ούτε παράταση. Στη θέση της αποσπάστηκε, κατά παράβαση της εγκυκλίου, η οποία προβλέπει εξάντληση των επιλογών από τον πίνακα χωρίς επιμίσθιο, εκπαιδευτικός με 55 μόρια από τον πίνακα με επιμίσθιο.

Το ίδιο και στην Πολωνία, αντί του εκπαιδευτικού που βρίσκεται δεύτερος στον πίνακα χωρίς επιμίσθιο, με εννέα χρόνια λόγω γάμου, αποσπάστηκε εκπαιδευτικός με επιμίσθιο. Οπως και στην Πορτογαλία: η μία και μοναδική εκπαιδευτικός με σύζυγο και δέκα χρόνια, η οποία βρισκόταν στον πίνακα χωρίς επιμίσθιο, παρακάμφθηκε για να στείλουν στη θέση της μια συνάδελφό της με επιμίσθιο.

Στη Βρετανία, στον αξιολογικό πίνακα χωρίς επιμίσθιο, η εκπαιδευτικός ΠΕ70 (δάσκαλοι) με 125 μόρια που προπορεύεται αλλά έχει έξι χρόνια στο εξωτερικό, όπως και η δεύτερη με τα ίδια μόρια και επτά χρόνια στο εξωτερικό, δεν παίρνουν απόσπαση. Στη θέση τους το υπουργείο στέλνει την πέμπτη κατά σειρά με 75 μόρια, η οποία βρίσκεται στον τρίτο χρόνο της απόσπασής της.

Ολόκληρες οικογένειες τον αέρα

Τα αμέσως προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει γνωστές στην εκπαιδευτική κοινότητα ιστορίες καθηγητών - και των οικογενειών τους - που αναγκάζονταν να μετοικήσουν βιαίως με τις αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας που λαμβάνονταν στο «παρά πέντε» ή στο «και πέντε» κάποιες άλλες φορές. Χαρακτηριστική ήταν η απόγνωση ενός νέου καθηγητή ο οποίος, ενώ έμενε σε βαλκανική πρωτεύουσα και είχε προπληρώσει το ενοίκιο και της χρονιάς που ερχόταν και του είχε γίνει έκπτωση, αναγκάστηκε μες στον Σεπτέμβριο να επιστρέψει στην Ελλάδα και να πληρώσει μεταφορά οικοσκευής και να αναζητεί απεγνωσμένα σπίτι σε περιοχή της Βόρειας Ελλάδας με πανεπιστημιακές σχολές, με τις επιλογές σε αξία και ποιότητα να κρίνονται σε βάρος του.

Δυστοπικό περιβάλλον διαμορφώνουν επομένως οι αποφάσεις του ελληνικού κράτους σε αυτόν τον τομέα. Γραφειοκρατίας το ανάγνωσμα. Στη Γερμανία, στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας, στις 24 Αυγούστου ξεκίνησε το νέο σχολικό έτος για τις ελληνικές εκπαιδευτικές μονάδες, αλλά οι μαθητές βρήκαν ελάχιστους εκπαιδευτικούς. Ο Σύλλογος Ελλήνων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του κρατιδίου καταγγέλλει το υπουργείο διότι «λόγω της προχειρότητας και της έλλειψης ανθρωπιάς που το χαρακτηρίζει, ακριβώς 12 ημέρες πριν από την έναρξή του, ανακάλεσε 16 εκπαιδευτικούς διαφόρων ειδικοτήτων οι οποίοι εξαιρέθηκαν από τη διαδικασία παράτασης αποσπάσεων, χωρία καμία απολύτως δικαιολογία. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν σύζυγο μόνιμα εγκατεστημένο/η στο εξωτερικό».

Οπως αναφέρεται, οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα εργάζονταν στις εκπαιδευτικές μονάδες του εξωτερικού μόνο με τις τακτικές τους αποδοχές. «Αντ' αυτού το υπουργείο, καταπατώντας τους νόμους του ελληνικού κράτους, παραβλέποντας βασικά άρθρα του Συντάγματος σχετικά με την ισονομία και την προστασία της οικογένειας, προτίμησε να επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό αποσπώντας 24 εκπαιδευτικούς οι οποίοι εκτός από τις τακτικές τους αποδοχές θα λαμβάνουν και επιμίσθιο της τάξης των 1.334 ευρώ μηνιαίως. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο Παιδείας θα καταβάλλει επιπρόσθετα το ποσό των 32.016 ευρώ τον μήνα. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς και τα επιμίσθια των 41 νεοαποσπασμένων εκπαιδευτικών που τίθενται στη διάθεση του συντονιστή εκπαίδευσης Μονάχου, τότε η ελληνόγλωσση εκπαίδευση μόνο για τις εκπαιδευτικές μονάδες της Γερμανίας θα κοστίζει μηνιαίως 96.710 ευρώ περισσότερο».

Πώς θα μπορούσε σχεδόν να εκμηδενιστεί το ποσό αυτό; «Αν το υπουργείο ακολουθούσε τις εγκυκλίους που το ίδιο εξέδωσε μερικούς μήνες πριν» επισημαίνει η πρόεδρος του συλλόγου κυρία Μαριάννα Ζορμπά. Με την υπ' αριθμ. Φ. 821/51882/Η2/29.3.2016 εγκύκλιο για τις νέες αποσπάσεις, «οι εκπαιδευτικοί κατατάσσονται σε δύο (2) πίνακες επιλογής, Α χωρίς επιμίσθιο και Β με επιμίσθιο, κατά χώρα, γλώσσα και κλάδο, με βάση τον συνολικό αριθμό μορίων που συγκεντρώνουν. Η επιλογή από τον πίνακα Β (απόσπαση με επιμίσθιο) πραγματοποιείται μετά από εξάντληση του πίνακα Α (απόσπαση χωρίς επιμίσθιο)». Εν τούτοις, όπως καταγγέλλεται, το υπουργείο έπραξε ακριβώς το αντίθετο, παρέκαμψε εκπαιδευτικούς οι οποίοι προπορεύονταν σε μόρια, όλοι τους μάλιστα με ένα κοινό: είχαν συμπληρώσει την πενταετία τους στο εξωτερικό, ασχέτως αν είχαν σύζυγο μόνιμα εγκατεστημένο στο εξωτερικό ή άλλους προσωπικούς λόγους.

Χαρακτηριστική η περίπτωση εκπαιδευτικού ειδικότητας ΠΕ06 (καθηγητές αγγλικής γλώσσας), «η οποία έχοντας το δικαίωμα από τον νόμο να κάνει αίτηση για παράταση πέραν της πενταετίας αλλά και για εκ νέου απόσπαση, παρακάμφθηκε, παρ' ότι βρισκόταν πρώτη στη σειρά κατάταξης των νέων αποσπάσεων με 120 μόρια. Στη θέση της αποσπάστηκε η έκτη κατά σειρά εκπαιδευτικός, η οποία είχε 30 μόρια».

Οσο για τους εκπαιδευτικούς με σύζυγο μόνιμα εγκατεστημένο/η στο εξωτερικό, στις 16 Αυγούστου και «ενώ το υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε ότι δεν θα υπάρχουν εκπλήξεις που θα αναστατώσουν τον οικογενειακό και οικονομικό τους προγραμματισμό, ανακοίνωσε τις λήξεις των αποσπάσεών τους. Εντελώς απροειδοποίητα και κατά παράβαση των νόμων που διέπουν τις παρατάσεις των αποσπάσεων στο εξωτερικό, αποφάσισε να διακόψει την απόσπαση ορισμένων εξ αυτών».

Σε σχετική ανακοίνωση του συλλόγου, στην οποία καταγγέλλεται ως αντικανονική η διαδικασία παρατάσεων και νέων αποσπάσεων, παρατίθενται και οι ακόλουθες απορίες: «Γιατί εξαιρέθηκαν οι συγκεκριμένοι εκπαιδευτικοί ενώ είχαν καταθέσει στην αίτησή τους τα δικαιολογητικά που όριζε η εγκύκλιος για τις παρατάσεις; Γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη οι εισηγήσεις του συντονιστή εκπαίδευσης για την καταλληλότητα των εκπαιδευτικών; Γιατί επιλέχθηκαν να ικανοποιηθούν κάποιες από τις αιτήσεις ενώ δεν υπήρχε ουδεμία εξαίρεση που να αναφέρεται στην εγκύκλιο;». Η απάντηση άραγε να βρίσκεται μόνο στην προχειρότητα με την οποία χαρακτηρίζεται ως τώρα η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών από το ελληνικό κράτος;


HeliosPlus
Κοινωνία περισσότερες ειδήσεις

εκτύπωσημικρό μέγεθος  μεγάλο μέγεθος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

 
 
σχόλια (30)
 
 
απομένουν 700 χαρακτήρες
Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά
 
Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το ΒΗΜΑ δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται.
   
  Απόσπαση λόγω ασθένειας συζύγου!!!!! | 30/08/2016 17:16
  Σ΄ αυτό που συμφωνούμε είναι ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Καταλαβαίνω, απ΄ αυτά που γράφεις, ότι είσαι και εσύ κατά των παράνομων αποσπάσεων. Πχ εάν μία κυρία κατάφερε να αποσπαστεί, πριν από χρόνια, χωρίς τη διαδικασία των εξετάσεων, προφασιζόμενη ασθένεια του συνταξιούχου από το ελληνικό κράτος συζύγου της, θα πρέπει το υπουργείο να τη γυρίσει αμέσως πίσω. Πιστεύω όλοι Συμφωνούν σ΄ αυτό.
  Βασιλικάτου
  απάντηση34
   
   
  Περιμενουμε;;; | 29/08/2016 14:52
  Γιατί δεν σχολιάζει το υπουργείο παιδείας τίποτα;Δεν θα τοποθετηθεί;
  κκ
  απάντηση60
   
   
  Ρουσφέτια, βρωμιά και δυσωδία | 29/08/2016 11:26
  οι elinoglossi, η μαρια, η μαριανιτσα και ο δημ μήπως είναι ο ίδιος κύριος ο οποίος φρόντισε να μην πάρουν αποσπάσεις συγκερκιμένοι εκπαιδευτικοί στη Ρηνανία Βεστφαλία γιατί δεν τους ήθελε αλλά φρόντισε να πάρει παράταση η αγαπήμενη του εκπαιδευτικός η οποία διώκεται πειθαρχικά; ποια υπεύθυνη στο υπουργείο η οποία χειρίζεται τις υποθέσεις αυτές σχετίζεται μαζί του; για περισσότερες λεπτομέρειες μπορεί ο δημοσιογράφος να επικοινωνήσει μαζί μου όπως επίσης και οποιοσδήποτε κύριος ενδιαφέρεται από το υπουργείο.
  ο κοσμος το χει τουμπανο και μεις κρυφο καμαρι
  απάντηση133
   
   
  ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ | 29/08/2016 11:01
  Η χειριστήρια των παρατάσεων με ποιο δικαίωμα αποφάσισε ότι κάποιοι θα πάρουν παράταση και κάποιοι άλλοι όχι ενώ την δικαιούνται. Επίσης ειναι πασίγνωστο ότι δόθηκε παράταση σε εκπαιδευτικό που διώκεται. Το υπουργείο παιδείας τι έχει να πει για τους υπαλλήλους της ΔΙΠΟΔΕ που κάνουν τέτοιες παρανομίες; Ρουσφέτια τρελά μου μυρίζουν. Όχι τίποτα άλλο σας ψήφισα και για καθαρούς. Φτάνει πια... Σταματήστε να προστατευεται τα παιδάκια σας.
  Ελεος πια
  απάντηση82
   
   
   
  Διαπίστωση | 29/08/2016 10:48
  Κάτι μου λέει ότι ο elinoglosi, η Μαρία και η Μαριανίτσα στα σχόλια είναι το ίδιο άτομο και συγκεκριμένα το άτομο που τόσα χρόνια καταστρέφει την ελληνόγλωσση της Γερμανίας καθώς και οικογένειες . Δεν έχει άλλες μίζες φίλε μου. Της φάγατε όλες. Ξέρεις εσύ ποιος είσαι. Οι εκπαιδευτικοί ζητούν να εφαρμοστεί ο νόμος αλλιώς έχουμε χούντα. Ας τελειώνουμε με τις ανοησίες και με κατευθυνόμενους υπαλλήλους του υπουργείου παιδείας από τύπους σαν εσένα.
  Αγανακτισμένος
  απάντηση54
  Απαντήσεις  1 | Εμφάνιση όλων
   
   
  Αφελως διερωτασθε... | 29/08/2016 00:57
  τους λογους οσων παραλογων αποσαπσεψν και αποφασεων περιγραφονται στο αρθρο. Και αφελως απορειτε γιατι γινονται ολα αυτα ... Λοιπον, χωνεψτε το. Η αποφαση για μια "θεσουλα" στο εξωτερικο κυριολεκτικα αγοραζεται απο το τουε "υπεθυθυνος" στο υπουργειο και τους κατα τοπο "συντονιστες" της μασας. Τα παιδια των αποσπασμενων εισαγονται στα ΑΕΙ με πολυ, παρα πολυ ευκολους τροπους. Ο μασα καθοριζει την λιστα της αποσπασης ... οπως ολα οσα διαχειριζεται το ελληνικον κρατος, ειδικα τωρα που ανεβηκαν και οι τοσα χρονια πεινασμενοι ληγουρηδες!.
  αμερικανος
  απάντηση00
   
   
  Η αμφιλογία, η αμφισημία και το Ζουράρειον συναμφότερον | 28/08/2016 16:06
  Για διακόσιους σαράντα τρείς (243) αποσπασμένους εκπαιδευτικούς με σύζυγο μόνιμο κάτοικο εξωτερικού (πηγή Διαύγεια) επί συνόλω, κατά δημόσια δήλωση Υφυπουργού, οχτακοσίων (800) εκπαιδευτικών αποσπασμένων στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2015-2016 «ο κύβος (απ)ερρίφθη»: -δια της «δημοκρατικής» κίνησης του «διαίρει οικογένειες και βασίλευε» κατά το πολιτικά αισθητηριακό δοκούν των (αν)αρμοδίων οργάνων και την συνδικαλιστικά ένοχη ανοχή των (αν)αρμοδίων εκπροσώπων παρά -δια του «ένωνε οικογένειες και όριζε» επιτέλους ένα συγκροτημένο, λειτουργικό και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο επί «ίσοις όροις» για όλους τους εκπαιδευτικούς. Σε κάθε περίπτωση, Αύγουστε, οι παντρεμένοι σε (απο)χαιρετούν…
  Διερευνητής
  απάντηση70
   
   
  Ποια είναι η αλήθεια; | 28/08/2016 11:15
  κ. Καραμπάτσο γράψατε μόνο το τι λέει η μία πλευρά. Δεν θα έπρεπε να γράψατε και το τι λέει το Υπουργείο; Ήδη με αυτά που έχει γράψει, σχολιάζοντας το άρθρο σας ο " elinoglosi ", φαίνεται ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα λέτε.
  Δημ
  απάντηση36
   
   
  Την ιδια ωρα... | 28/08/2016 01:16
  Στην Πολη δινουν τα επιμίσθια σε ομογενεις μονιμους κάτοικους που μένουν 10ετιες εκει..
  Γιωργος Κατιος
  απάντηση10
   
   
  Η αμφιλογία, η αμφισημία, και το Ζουράρειον συναμφότερον στις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στο εξωτερικό | 27/08/2016 23:54
  Για διακόσιους σαράντα τρείς (243) στοχοποιημένους εκπαιδευτικούς με σύζυγο μόνιμο κάτοικο εξωτερικού (πηγή ΔΙΑΥΓΕΙΑ) επί συνόλω, κατά δημόσια δήλωση Υφυπουργού, οχτακοσίων (800) εκπαιδευτικών αποσπασμένων στο εξωτερικό κατά το σχολικό έτος 2015-2016 «ο κύβος (απ)ερρίφθη»: -δια της «δημοκρατικής» κίνησης του «διαίρει οικογένειες και βασίλευε» κατά το πολιτικά αισθητηριακό δοκούν των (αν)αρμοδίων οργάνων και την ένοχα όψιμη συνδικαλιστική ανοχή των (αν)αρμοδίων εκπροσώπων παρά -- δια του «ένωνε οικογένειες και όριζε» ένα συγκροτημένο, λειτουργικό και βιώσιμο κανονιστικό πλαίσιο αποσπάσεων «επί ίσοις όροις» για όλους τους εκπαιδευτικούς. Εν τέλει, Αύγουστε, οι παντρεμένοι σε (απο)χαιρετούν…
  Διερευνητής
  απάντηση61
   
   
  Συγχαρητήρια στο Υπ. Παιδ. | 27/08/2016 20:29
  Επιτέλους το Υπ. Παιδείας πράττει για πρώτη φορά το σωστό και Νόμιμο. Οι περισσότεροι από αυτούς που διαμαρτύρονται, εξασφάλιζαν την παραμονή τους στη Γερμανία με μη νόμιμο τρόπο, εις βάρος συναδέλφων καθηγητών και δασκάλων. Το Υπουργείο θα πρέπει να ερευνήσει με ποιους τρόπους εξαπατούσαν μέχρι τώρα ένα ολόκληρο κράτος. Συγχαρητήρια για την ορθή απόφαση του Υπ. Παιδείας.
  Μαριανίτσα
  απάντηση78
   
   
  ΝΟΜΙΜΑ...ΠΑΡΑΝΟΜΑ!!! | 27/08/2016 16:34
  Nόμιμα έκαναν αίτηση οι εκπαιδευτικοί, παράνομα και επιλεκτικά κοπηκαν. Μάλλον δε διαβάσατε καλά το άρθρο!Συμβουλεύω πριν μιλήσετε να εξετάσετε πρώτα.
  Ανώνυμος / η
  απάντηση81
   
   
  EΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ | 27/08/2016 16:17
  Δε θα προσθέσω τη γνώμη μου γιατί είναι μάταιο να προσπαθείς να πείσεις κάποιον που δε θέλει ν'ακούσει καν για διάλογο... Ωστόσο ,ως θιγόμενος , θα παρακαλέσω οποιονδήποτε διαβάζει αυτές τις αράδες να αναρωτηθεί: Πρέπει το υπουργείο να τηρεί τις εγκυκλίους και προκηρύξεις που εκδίδει; Πρέπει να μην τις εφαρμόζει επιλεκτικά και ''κατά το δοκούν''; Πώς θα ένιωθε ο καθένας αν έβλεπε συναδέλφους με τις ίδιες προϋποθέσεις να παίρνουν παράταση και αυτός όχι; Aυτά για να μη συζητάμε θεωρητικά...
  Ανώνυμος / η
  απάντηση80
   
   
  μονιμος,εγκατεστημενος ,αλλοδαπος | 27/08/2016 15:08
  Η εγκυκλιος του υπουργειου παιδειας δε κανει διακριση σχετικα με το ποτε εγκατασταθηκε στο εξωτερικο ο/η συζυγος οποιου ζητει παταταση της αποσπασης λογω συζυγου.Εχουν λοιπον καθε δικαιωμα να ζητουν παραταση ολοι οσοι εχουν συζυγο που εργαζεται στο εζωτερικο,αν υπαρχουν θεσεις στα σχολεια . Εκτος αυτου κοστιζουν πολυ λιγοτερο στο κρατος απο οσους παιρνουν επιμισθιο.Και μονο γι αυτο θα επρεπε να προηγουνται στις παρατασεις ,ασε που το προβλεπει και ο νομος.Γινονται περικοπες μισθων ,επιβαλλονται φοροι για να εχει το κρατος εσοδα . και δινει αφιδως επιμισθια? Ποια σωφρων πολιτεια θα ηθελε να αναγκασει ανθρωπους που εργαζονται στο εξωτερικο να επιστρεψουν στην Ελλαδα ως ανεργοι ?
  απορίας συνέχεια
  απάντηση72
   
   
  Ειναι πολυ απλο | 27/08/2016 14:26
  ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΕ ΟΠΟΙΟΝ ΥΠΕΓΡΑΦΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΗΣ ΒΑΥΑΡΙΑΣ? ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ ΠΗΓΑΙΝΑΝ ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΑΙΡΝΑΝ; ΠΟΙΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΖΑΝ ΠΟΥ ΘΑ ΔΟΘΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ,ΠΟΙΟΙ ΥΠΕΓΡΑΦΑΝ; ΑΝ ΥΠΟΘΕΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ ,ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ.ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ Ο ΥΠΟΓΡΑΦΩΝ.ΑΥΤΟΣ ΕΧΕΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΟ!!!
  Απορίας συνεχεια
  απάντηση20
   
   
  Απαραδεκτοι είστε συνάδερφοι! | 27/08/2016 13:09
  Πότε δεν κατάλαβα γιατί οι δάσκαλοι δεν εχουν αλληλεγγύη! Γνωρίζετε κάποιον που κάνει κατάχρηση χρηματος; κάνετε καταγγελία. Γνωρίζετε κάποιον παράνομο; επίσης. Πώς μορφωμένοι άνθρωποι τα βάζετε όλα στο ίδιο τσουβάλι; εκτός κ αν με αυτό τον τρόπο βγάζετε χρήματα...Οπότε προτείνω να βρείτε πιο τίμια απασχόληση. Κατόπιν θα μπορεί να μετρήσει πιθανά κ η γνώμη σας.
  Μαρία
  απάντηση31
   
   
  Ρουσφετια υπουργείου | 27/08/2016 12:05
  Για όλους εσάς που λέτε οτι οι εκπαιδευτικοί που τελείωσαν την πενταετία τους πρέπει να φύγουν, να σας θυμήσω πως μπορεί να εχουν σύζυγο που εργάζεται στο εξωτερικό και τώρα το υπουργειο του κατάστρεφει τη ζωές διώχνοντας τον απο το σπίτι του με λαμογιες. Αυτό δεν έχει ξανασυμβεί και γινεται τώρα για να κάνουν ρουσφετια για να πάρουν ψήφους, δίνοντας επιμισθια εν καιρό οικονομικής κρίσης. Όποιος έχει σύζυγο κάτοικο του εξωτερικού δεν κάνει τουρισμό. Ελλάδα αθάνατη...
  -A
  απάντηση81
   
   
  Ομογένεια και... αποκατάσταση της αλήθειας | 27/08/2016 11:25
  Ο νόμος μιλάει για όσους έχουν σύζυγο αλλοδαπό ή ομογενή ή μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι κατάφεραν και βρήκαν δουλειά στο εξωτερικό; Είναι φορολογούμενοι στο εξωτερικό κι απόλυτα νόμιμοι. Δε θεωρούνται μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού; Θα γυρίσουν πίσω για να γίνουν άνεργοι, γιατί κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου,εφαρμόζουν το νόμο, όπως βολεύει σε κάποιους δικούς τους; Κι επιτέλους, ας ξεκαθαρίσει κάποιος τι σημαίνει "ομογενής" και τι" μόνιμος κάτοικος εξωτερικού", με αυτό το οικονομικό μεταναστευτικό κύμα των Ελλήνων στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια...
  Μαμούνι
  απάντηση61
   
   
  Προς τον χρήστη '' Αποκατάσταση της αλήθεια '' | 27/08/2016 11:13
  Η ετυμολογία της λέξης '' ομογενής '' θα πει ίδιο γένος. Και ποιος είσαι εσύ και ποιος ο κύριος Χασάπης που θα αποφασίσετε ποιος είναι λιγότερο ή περισσότερο ομογενής. Και επειδή ήρθαν με τους συζύγους τους τι σημαίνει αυτό; Οι υπόλοιποι που πήραν παράταση είχαν σύζυγο ομογενή και το ομογενόμετρο του υπουργείου χτύπησε κόκκινο και δεν αντέχει άλλο; Λοιπόν για να συνέλθουμε όλοι οι Έλληνες τους εξωτερικού είναι ομογενείς και από ότι ακούγεται οι καινούριοι ομογενείς είναι και αυτοί που δεν μας ντροπιάζουν. Ας συνέλθει και το υπουργείο που αποφασίζει και διατάζει. Υ. Γ. Κάνει μπαμ ότι είσαι από τους παλιούς ομογενείς.
  Αλέξανδρος
  απάντηση63
   
-