Τουλάχιστον 15.000 προσφυγόπουλα που προκαταγράφησαν από την Υπηρεσία Ασύλου πρέπει κανονικά να αρχίσουν να φοιτούν σε σχολείο από τον Σεπτέμβριο. Ο αριθμός αυτός προκύπτει από τα στοιχεία της προκαταγραφής όσων προσφύγων βρίσκονται στη χώρα, η οποία ολοκληρώθηκε και τα αποτελέσματά της παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας την Τρίτη. «Το 46% είναι παιδιά αυτό αποτελεί τεράστιο ζήτημα για την παιδεία», είπε.

Στην Ελλάδα βρίσκονται σήμερα 54.000 καταγεγραμμένοι πρόσφυγες. Από αυτούς, οι 27.592 προκαταγράφησαν το δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου από τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου στα κέντρα φιλοξενίας και θα αρχίσουν να παίρνουν ραντεβού από Σεπτέμβριο προκειμένου να καταθέσουν αίτηση για άσυλο, οι 5.800 είχαν ήδη προκαταγραφεί μέσω Skype, οι 500 έχουν ολοκληρώσει την πλήρη καταγραφή τους, οι 7.751 έχουν καταθέσει αίτηση για επανεγκατάσταση σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, τουλάχιστον 2.000 έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα εθελοντικού επαναπατρισμού του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και 11.000 βρίσκονται στα νησιά.

Υπολογίζεται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν άλλοι «4.000 ως 6.000 μη καταγεγραμμένοι είτε επειδή δεν επιθυμούν οι ίδιοι να καταγραφούν αναζητώντας δουλέμπορο για να τους περάσει στην ΕΕ ή ελπίζοντας ότι θα ξανανοίξουν τα σύνορα, είτε λόγω ανθρώπινου λάθους επειδή πρόκειται για πληθυσμό σε κίνηση, είτε επειδή ένα ποσοστό κυρίως Πακιστανών και Αφγανών διαχύθηκε σε κοινότητες μεταναστών στην Ελλάδα», είπε ο κ. Μουζάλας.

«Το χάος πήρε μορφή», πρόσθεσε. Τόνισε ότι μετά την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας (στις 20 Μαρτίου) ο μέσος όρος της ροής προσφύγων στα νησιά είναι 70-100 τη μέρα ενώ πριν από την συμφωνία ήταν 800-1.200 τη μέρα. «Αν δεν υπήρχε η συμφωνία, θα είχαμε σήμερα στην Ελλάδα 130.000 με 180.000 παραπάνω πρόσφυγες». Πρόσθεσε ότι ανησυχεί για το μέλλον της συμφωνίας. «Οποιαδήποτε αστάθεια μπορεί να την επηρεάσει».

Οι καταγεγραμμένοι πρόσφυγες έχουν δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία στη στέγαση και στην εργασία. Με δεδομένο ότι οι μισοί περίπου είναι παιδιά, το υπουργείο Παιδείας καλείται να καλύψει την εκπαίδευσή τους.

Ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι αναζητείται φόρμουλα για να μπορούν οι πρόσφυγες να εργαστούν καθώς το έγγραφο που παραλαμβάνουν κατά την προκαταγραφή τους γράφει ότι «Δεν έχουν δικαίωμα στην εργασία» αλλά «πρέπει να βρούμε τρόπο να το αλλάξουμε για λόγους ενσωμάτωσης». Ο νόμος για το άσυλο που ψηφίστηκε στην αρχή του καλοκαιριού ορίζει ότι οι προκαταγεγραμμένοι δεν δικαιούνται να εργαστούν όμως, κατά τον κ. Μουζάλα, είναι επιτακτικό να αλλάξει καθώς η πλήρης αναγνώρισή τους ως πρόσφυγες (με όλα τα δικαιώματα) μπορεί να διαρκέσει ένα ως δύο χρόνια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής διέψευσε κατηγορηματικά τις «αιτιάσεις διαφόρων κρατών ότι 700 πρόσφυγες τη μέρα περνούν τα σύνορα της Ελλάδας προς την πΓΔΜ. Αυτά τα λένε παράγοντες των χωρών που αντιτίθενται στην μετεγκατάσταση».

Από Σεπτέμβριο, ο κ. Μουζάλας θα ξεκινήσει «διπλωματική περιοδεία» με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Ξυδάκη «για να συζητήσουμε για την μετεγκατάσταση _ έχουμε ένα κενό 7.000 ατόμων και ζητάμε να καλυφθεί _ και για την ανάγκη να στηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός επιστροφών» στη χώρα τους όσων δεν λαμβάνουν άσυλο.

Επόμενη φάση για τους πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα είναι «η δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας μέχρι τα Χριστούγεννα», είπε ο κ. Μουζάλας παραδεχόμενος ότι «πολλές από τις 40.000 θέσεις φιλοξενίας που δημιουργήσαμε είναι κακές».

Ο επικεφαλής του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στην Ελλάδα Φιλίπ Λεκλέρ δήλωσε ότι η Υ.Α. έχει ήδη εγκαταστήσει 9.200 πρόσφυγες σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία. «Σε δύο μήνες θα φθάσουν τους 12.000-13.000 και ο στόχος είναι οι 20.000 στο τέλος του χρόνου», είπε τονίζοντας ότι η χρηματοδότηση προήλθε από την ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου είπε ότι τα πρώτα ραντεβού για την πλήρη καταγραφή των προσφύγων θα δοθούν από 1η Σεπτεμβρίου. Οι πρόσφυγες θα ειδοποιηθούν μέσω sms στη γλώσσα τους. Η Ύπατη Αρμοστεία παρείχε κάρτες και κινητά σε όσους δεν διέθεταν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, της Υπηρεσίας Ασύλου και της Ύπατης Αρμοστείας, από τους 27.592 πρόσφυγες που προκαταγράφηκαν, το 54% είναι από τη Συρία, το 27% από το Αφγανιστάν, το 13% από το Ιράκ, το 3% από το Πακιστάν και το 2% από την Παλαιστίνη.

Το 57% είναι άντρες και το 43% γυναίκες (το 46% παιδιά). Ανάμεσά τους εντοπίστηκαν 1.225 ασυνόδευτα παιδιά και 3.481 ευάλωτοι.