Βιντεοληπτικό υλικό που καταδεικνύει ότι ο 29χρονος Αλβανός ποινικός Πελαμπίν Μαρνικολάι είχε θέσει ο ίδιος τέλος στην ζωή του -στα αρχές Αυγούστου- σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας φέρεται να διαθέτει η ΕΛ.ΑΣ σε σχέση με τις συνθήκες θανάτου του εν λόγω αλλοδαπού που έχει γίνει τεράστιο θέμα στα αλβανικά ΜΜΕ ενώ υπάρχουν και επιθετικές αναφορές σε site Ελλήνων αντιεξουσιαστών.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο 28 χρόνος Αλβανός ποινικός Ιλιρ Κούπα, ένας από τους δραπέτες από την φυλακή Τρικάλων το 2013 που έχει καταφύγει στην γειτονική χώρα και είναι ελεύθερος, προχώρησε σε δηλώσεις σε αλβανικά ΜΜΕ όπου κατηγόρησε τις ελληνικές αρχές -με αφορμή την υπόθεση Μαρνικολάι- ότι «έχουν σκοτώσει 100 Αλβανούς κρατούμενους». Μάλιστα στο ζήτημα υπάρχει κι εμπλοκή της αλβανικής πρεσβείας στην Αθήνα που προχωρά σε διαμαρτυρίες για «φονική κακοποποίηση» του Αλβανού. Με τις ελληνικές αρχές να αρνούνται τις αιτιάσεις.

Σύμφωνα με αναφορές αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ ο Πελαμπίν Μαρνικολάι -από την περιοχή της Λέζα – εμφανίσθηκε στις 3 Αυγούστου 2016 σε αστυνομικό τμήμα της Αθήνας, όπου έδινε παρόν ύστερα από την αποφυλάκισή του για υποθέσεις κλοπών και ληστειών. Εκεί φέρεται να του ανακοινώθηκε ότι αντιμετωπίζει πλέον νέα καταδικαστική απόφαση και θα προφυλακισθεί εκ νέου. Σύμφωνα με την πλευρά της Αστυνομίας ο 29χρονος Αλβανός, τότε, πήδηξε από ένα παράθυρο του τμήματος και σκοτώθηκε.

Όπως σημειώνουν αστυνομικοί «το συγκεκριμένο συμβάν έχει καταγραφεί σε κάμερες. Δεν υπήρξε κανένα επεισόδιο με τον αλλοδαπό κι ούτε υπήρχε βεβαίως κανένα προηγούμενο μαζί του. Ο 29χρονος έδειχνε έκπληκτος και απεγνωσμένος για τη απόφαση νέας σύλληψής του -ύστερα από απόφαση της Εισαγγελίας Πειραιά για ληστεία- και προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Πήδηξε στην προσπάθειά του, πιθανόν, να διαφύγει από την πίσω πλευρά του κτιρίου από τον 2ο όροφο. Ωστόσο στην πίσω πλευρά του κτιρίου -λόγω της κλίσης του εδάφους- το ύψος είναι ακόμη μεγαλύτερο, ο 29χρονος δεν το είχε υπολογίσει αυτό και βρήκε τραγικό θάνατο. Ο θάνατός του προήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Εγινε άτυπη έρευνα για το συμβάν και δεν προέκυψε οποιαδήποτε ευθύνη ένστολου».

Σημειώνεται ωστόσο ότι το συγκεκριμένο δραματικό συμβάν, εντός αστυνομικού τμήματος, δεν δημοσιοποιήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ.
Σύμφωνα με αναφορές σε αλβανικά ΜΜΕ, μέλη της οικογένειας του 29χρονου προχώρησαν σε ιατροδικαστική εξέταση της σορού του, που είχε μεταφερθεί στην Αλβανία, και εκεί διαπιστώθηκαν «ίχνη βασανισμού» όπως σημάδια από «κάψιμο με τσιγάρα και μώλωπες». Υπήρξε ενημέρωση της αλβανικής πρεσβείας που άρχισε ενέργειες διαμαρτυρίας και άλλες διπλωματικές κινήσεις για την «κακοποίηση» του 29χρονου Αλβανού. Τα αλβανικά μέσα υπερ-προβάλλουν τις τελευταίες ημέρες το περιστατικό με συνεχείς συνεντεύξεις Τύπου μελών της οικογένειας του 29χρονου αλλοδαπού που μίλησαν για «σφαγιασμό» του από την ελληνική αστυνομία.

Ακολούθησε τηλεοπτική συνέντευξη του Ιλίρ Κούπα, που είχε συλληφθεί από την ΕΛ.ΑΣ στον Νέο Κόσμο για ληστείες στην Ραφήνα, στο Καπανδρίτι και στις Αφίδνες. Ο Κούπα μαζί με τον Μαριάν Κόλα και άλλους Αλβανούς ποινικούς συμμετείχε στην αιματηρή απόδραση – στις 22 Μαρτίου 2013α- από τις φυλακές Τρικάλων. Μετά τον θάνατο του Κόλα από τα ΕΚΑΜ στην Θεσπρωτία, κατέφυγε στην Αλβανία.

Συνελήφθη λίγους μήνες αργότερα για ένα αδίκημα που είχε διαπράξει στην γειτονική χώρα κι είναι πλέον ελεύθερος. Ο Κόλα ανέφερε στα τοπικά ΜΜΕ ότι ήξερε τον νεκρό ομοεθνή του από το 2009, ότι ο 29χρονος από την Λέζα ήταν πάντα στόχος των ελληνικών αρχών και ότι είχαν βάναυση συμπεριφορά σε βάρος του. Καθώς και ότι «οι αλβανοί ποινικοί έχουν χειρότερη ποινική μεταχείριση στην Ελλάδα από τους έλληνες κακοποιούς, ότι δεκάδες συμπατριώτες του έχουν δολοφονηθεί στην Ελλάδα και ότι αυτός είναι ο λόγος που αποφεύγει να εκδοθεί στην χώρα μας».