Τέσσερις τραγωδίες με βάρκες και τουριστικά πλοιάρια, αντίστοιχες με αυτή που συνέβη το μεσημέρι της Τρίτης στην Αίγινα, έχουν σημειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες στην χώρα μας. Οι δύο από αυτές μάλιστα έχουν σημειωθεί επίσης στον Σαρωνικό (και οι δύο στον Πόρο) και οι άλλες δύο σε Κρήτη και Ζάκυνθο.

Η μεγαλύτερη εξ αυτών σημειώθηκε το πρωί της 4ης Μαΐου του 1972, όταν πνίγηκαν 21 μαθήτριες 13-15 ετών, που επέβαιναν σε μία μηχανότρατα για μια θαλασσινή βόλτα στην περιοχή της Γεωργιούπολης στην Κρήτη. Οι μαθητές και οι μαθήτριες από το εξατάξιο γυμνάσιο Σπηλίου πήγαν στην Γεωργιούπολη για ημερήσια εκδρομή.Κάποια στιγμή 27 μαθήτριες, χωρίς την συνοδεία καθηγητών, επιβιβάστηκαν στην μηχανότρατα «Δύο Γιώργηδες», που ήταν γεμάτη με δίxτυα, για να κάνουν μία θαλασσινή περιήγηση. Μετά από περίπου 15 λεπτά και ενώ είχαν βγει ένα μίλι στα ανοιχτά, σβήνει ο κινητήρας και ένα κύμα χτυπά το σκάφος. Οι μαθήτριες τρέχουν στην μια πλευρά.Το σκάφος ανατρέπεται και όλες οι κοπέλες βρίσκονται μέσα στην θάλασσα. Οι περισσότερες δεν γνώριζαν κολύμβηση και εγκλωβίστηκαν στα δίκτυα.. Μόνο έξι από αυτές κατόρθωσαν να διασωθούν.

Το βράδυ της 3ης Σεπτεμβρίου 1995 τέσσερις τουρίστες (Βρετανοί και Γερμανοί) σκοτώθηκαν -ανάμεσα τους κι ένας Ελληνογερμανός- και άλλοι επτά τραυματίσθηκαν όταν το ταχύπλοο σκάφος στο οποίο επέβαιναν μετά από νυκτερινή διασκέδαση προσέκρουσε σε υδροφόρο αγωγό, στα ανοικτά του λιμανιού της Πάρου. Οι άτυχοι άνθρωποι είχαν επιβιβασθεί στο ταχύπλοο ύστερα από «πάρτι» σε ξενοδοχείο στο Βίδι Τροιζηνίας και είχαν προορισμό αγγλική θαλαμηγό με την οποία είχαν πάει στην περιοχή. Όταν υπήρξε το κτύπημα σε αβαθές σημείο ήσαν όρθιοι στο ταχύπλοο και υπέστησαν βαρύτατες κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις από τον αγωγό. Τότε είχε ερευνηθεί αν ο οδηγός του ταχυπλόου είχε κάνει χρήση αλκοόλ.
Στις 7 το απόγευμα της 22ας Οκτωβρίου 1978 το επιβατηγό πλοίο «Ελλάς» χτύπησε την μηχανοκίνητη βάρκα «Ευαγγελίστρια» που μετέφερε πέντε Αγγλους από τον Γαλατά στον Πόρο. Μόλις λίγες δεκάδες μέτρα από τις ακτές έχασαν την ζωή τους μία Αγγλίδα 6 ετών, ο παππούς της 65 ετών και ο Ελληνας λεμβούχος 47 ετών, από την Τροιζηνία Πόρου.

Στις 13 Ιουλίου 1999 το ταξιδιωτικό πλοιάριο «Ιάσων» που μετέφερε τουρίστες στην παραλία του «Ναυαγίου» και στις Σπηλιές, στη Ζάκυνθο, βυθίστηκε με αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι τεσσάρων ετών. Το ταξιδιωτικό σκάφος βρέθηκε σε βάθος περίπου 180 μέτρων μετάξι του «Ναυαγίου» και της περιοχής Φάρου Σκιναρίου. Οι επιβάτες του πλοιαρίου κατήγγειλαν ότι ο καπετάνιος, που διασώθηκε, αγνόησε τις διαμαρτυρίες τους ότι λόγω μεγάλου κυματισμού και ισχυρών ανέμων δεν θα έπρεπε να ξεκινήσουν την περιήγησή τους.

Στις 24 Ιουνίου 2006 σε απόσταση μόλις 1,5 μιλίου από τις ακτές της Βούλας, επιχειρηματίας που είχε εμπλακεί σε πολλές υποθέσεις διακίνησης λαθραίων τσιγάρων, με το ταχύπλοο σκάφος του, μήκους 20 μέτρων, συγκρούστηκε με ιστιοπλοϊκό με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια 25χρονη κοπέλα.

Σύμφωνα με λιμενικούς κάθε δεκαετία υπολογίζεται ότι περίπου 5-10 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους λόγω εσφαλμένων κινήσεων οδηγών ταχυπλόων και τα προβλήματα στους ελέγχους αυτών των σκαφών.