Σύγκρουση ταχύπλοου σκάφους με τουριστικό επιβατηγό σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 το μεσημέρι της Τρίτης στο Ακρωτήρι Πέρδικα στην Αίγινα.

Μέχρι στιγμής ο τραγικός απολογισμός είναι τέσσερις νεκροί και 15 τραυματίες -εκ των οποίων οι δύο σοβαρά, μία 29χρονη η οποία ακρωτηριάστηκε στην αριστερή κνήμη και ένας 16χρονος με σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες έχουν βρεθεί όλοι οι επιβαίνοντες. Δεν υπάρχουν αγνοούμενοι.

Το βράδυ της Τετάρτης ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επέμβαση στην 29χρονη αφού οι γιατροί κατόρθωσαν να συγκολίσουν το ακρωτηριασμένο μέλος της.

Εχουν περισυλλεγεί 21 άτομα και τέσσερις σοροί.

Συνελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό Σώμα, ο χειριστής του ταχύπλοου σκάφους που εμβόλισε τη βάρκα με τους παραθεριστές στην Αίγινα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τέσσερα άτομα.

Σε ιατρικές εξετάσεις στο Λιμεναρχειο για λόγους ασφαλείας υποβάλλεται ο 75χρονος χειριστής του ταχύπλοου, ο οποίος επικαλείται πρόβλημα υγείας.

«Δεν είδα, δεν κατάλαβα πως έγινε», φέρεται να δήλωσε.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο Λιμανερχειο Αίγινα, που διενεργεί προανάκριση, στο πλαίσιο της οποίας θα διευκρινισθεί εάν ο ίδιος ήταν και κυβερνήτης του ταχύπλοου. Το πρωί της Τετάρτης ο ιδιοκτήτης του σκάφους θα μεταφερθεί στην εισαγγελία Πειραιά.

Στην Αίγινα ο υπουργός Ναυτιλίας, Θοδωρής Δρίτσας. Εν τω μεταξύ στην εν εξελίξει επιχείρηση έρευνας και διάσωσης συμμετέχει και ένα ελικόπτερο S-70B Aegean Hwk του Πολεμικού Ναυτικού.

Το τουριστικό σκάφος μετέφερε 15-20 άτομα και είχε ξεκινήσει από την Πέρδικα με προορισμό το νησάκι Μονή.

Στο μέσο της διαδρομής ταχύπλοο σκάφος εμβόλισε με ταχύτητα το τουριστικό, το οποίο ανετράπη και βυθίστηκε. Επιτόπου έσπευσαν τρία σκάφη του Λιμενικού, καθώς και αλιευτικά και άλλα ταχύπλοα.

Αρχικά οι λιμενικοί ανέσυραν νεκρούς τρεις ανθρώπους και τέσσερις τραυματίες ανάμεσά του και ουκρανοί, οι δυο εκ των οποίων σοβαρά. Νεκροί είναι ο χειριστής του τουριστικού σκάφους, ένα κοριτσάκι 6 ετών και o πατέρας του ενώ στη λάντζα βρισκόταν η μητέρα με τον αδελφό του.

Λίγο αργότερα ένα ακόμη άτομο εντοπίστηκε νεκρό, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Λιμενικό, σε βάθος 20 μέτρων στην περιοχή όπου συνέβη το τραγικό δυστύχημα στην Αίγινα.

Αυτήν την ώρα βρατραχάνθρωποι του Λιμενικού προσπαθούν να ανασύρουν τη σορό του άτυχου άνδρα, ενώ παράλληλα οι έρευνες συνεχίζονται.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στο ταχύπλοο σκάφος που εμβόλισε τη λάντζα με τους παραθεριστές, επέβαιναν τρία άτομα, τα οποία έχουν οδηγηθεί στο Λιμεναρχείο Αίγινας.

Επίσης, ένας εκ των τραυματισθέντων μεταφέρεται στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο της Νίκαιας, ενώ πλήρωμα του ΕΚΑΒ από την Αθήνα μεταβαίνει στο Κέντρο Υγείας της Αίγινας.

Οι τραυματίες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Αίγινας για τις πρώτες βοήθειες και με ελικόπτερο Sikorsky του Πολεμικού Ναυτικού θα διακομιστούν σε νοσοκομείο της Αθήνας.

Στο Κέντρο Υγείας έχουν μεταφερθεί και οι υπόλοιποι επιβάτες της λάντζας, οι οποίοι έχουν μικροτραυματισμούς, αλλά έχουν υποστεί ισχυρό σοκ.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Λιμενικό, φαίνεται το ταχύπλοο που είναι 8 μέτρων με ισχυρές μηχανές και καμπίνα (φωτογραφία κάτω) κινείτο με μεγάλη ταχύτητα έπεσε με δύναμη πάνω στη λάντζα, την έκοψε στη μέση και την ανέτρεψε. Για το περιστατικό διενεργείται έρευνα από το Λιμενικό.


Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

«Εκφράζουμε τη βαθύτατη θλίψη μας για το τραγικό δυστύχημα στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας. Οι σκέψεις μας είναι στις οικογένειες των θυμάτων και στους τραυματίες. Η ανάγκη διερεύνησης των συνθηκών που οδήγησε στη σύγκρουση των δύο σκαφών είναι επιτακτική» αναφερει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Ενημερώθηκε, μεσημβρινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, μέσω κλήσης στον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης (112), για περιστατικό σύγκρουσης του Ε/Γ – Τ/Ρ “ΑΝΤΩΝΙΑ” Ν. Αίγινας 66 με το ταχύπλοο σκάφος “ΝΤΟΥΕΝΤΕ” Τ. Αίγινας 171 στη θαλάσσια περιοχή νοτιοδυτικά ν. Αίγινας μεταξύ Πέρδικας και νησίδας «Μονή», που είχε ως αποτέλεσμα τη βύθιση του Ε/Γ – Τ/Ρ και την πτώση των επιβαινόντων του στη θάλασσα.
Η κινητοποίηση του ΕΚΣΕΔ/ Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. υπήρξε άμεση και στην περιοχή έσπευσαν Πλοίο Ανοικτής Θαλάσσης Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ. και τέσσερα (04) πλωτά περιπολικά Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ελικόπτερο Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ., παραπλέοντα ιδιωτικά σκάφη, καθώς και κλιμάκιο της Μονάδας Υποβρύχιων Αποστολών Λ. Σ. – ΕΛ. ΑΚΤ.
Μέχρι στιγμής, έχουν διασωθεί είκοσι (20) άτομα, επιβάτες του Ε/Γ – Τ/Ρ, εκ των οποίων πέντε (05) τραυματίες, ενώ έχουν περισυλλέγει τέσσερις (04) σοροί (3 άνδρες, 1 παιδί). Στο ανωτέρω ταχύπλοο επέβαιναν τέσσερα (04) άτομα, ουδείς εκ των οποίων τραυματίστηκε.
Οι έρευνες για τον εντοπισμό τυχόν άλλων αγνοουμένων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ από τη Λιμενική Αρχή Αίγινας που διενεργεί την προανάκριση για το δυστύχημα συνελήφθη ο Κυβερνήτης του ταχυπλόου σκάφους.
Κλιμάκιο της Ελληνικής Υπηρεσίας Διερεύνησης Ναυτικών Ατυχημάτων & Συμβάντων (ΕΛΥΔΝΑ) έχει ήδη επιληφθεί του περιστατικού και πρόκειται να μεταβεί στην περιοχή προκειμένου διεξαχθεί ενδελεχής διερεύνηση των αιτιών και των συνθηκών του δυστυχήματος, στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4033/2011, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.
Για το περιστατικό τηρείται διαρκώς ενήμερη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενώ ο ΥΝΑΝΠ κ. Θοδωρής Δρίτσας μεταβαίνει ήδη στη Αίγινα για επιτόπια ενημέρωση.

Θ. Δρίτσας: «Ξεπερνάει τα όρια αυτού που περιγράφεται ως ατύχημα ή δυστύχημα»

Μιλώντας στο Βήμα ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας από την Αίγινα που βρίσκεται σημείωσε ότι «πρόκειται για ένα συμβάν ανθρώπινης συμφοράς, οδυνηρής συμφοράς, χάθηκαν ανθρώπινες ζωές εντελώς αναιτιολόγητα, ξεπερνάει τα όρια αυτού που περιγράφεται ως ατύχημα ή δυστύχημα. Είναι σκληρό αλλά είναι αδικαιολόγητη η απώλεια αυτών των ανθρώπινων ζωών και τον βαρύτατο τραυματισμό κάποιων άλλων. Οι ευθύνες αναζητούνται. Προς το παρόν στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις οικογένειες των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους και στους ανθρώπους που κινδυνεύουν γιατί υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς και αυτό είναι το πρώτο μέλημα όπως επίσης η ολοκλήρωση της έρευνας μήπως και υπάρχει άλλος αγνοούμενος που πρέπει να αναζητηθεί γιατί δεν έχουμε σαφή αριθμό των επιβαινόντων στο μικρό σκάφος. Από εκεί και πέρα οι έρευνες θα προσπαθήσουν να ξεκαθαρίσουν πλήρως τα αίτια αυτού του τραγικού συμβάντος».


Να διερευνηθούν τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα, ζητά η ΝΔ

Την ανάγκη να διερευνηθούν τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας στην Αίγινα, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΝΔ, η οποία εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει:
«Η ναυτική τραγωδία στην θαλάσσια περιοχή της Αίγινας συγκλονίζει κάθε Έλληνα. Απαιτείται οι αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν άμεσα τα αίτια του δυστυχήματος. Εκφράζουμε τα συλλυπητήρια μας στις οικογένειες των θυμάτων και ευχόμαστε πλήρη ανάρρωση στους τραυματίες».