«Οταν προ μερικών εβδομάδων υπήρξε η συνεννόηση του υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Τόσκα με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο αλλά και με σχετική άδεια του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να εκκενωθεί και να γκρεμισθεί το υπό κατάληψη ορφανοτροφείο της συμπρωτεύουσας, ουδείς φανταζόταν τη συνέχεια. Εκείνο το βράδυ της εκκένωσης, όπου ο Μητροπολίτης Ανθιμος είχε συγχαρεί κυβερνητικά στελέχη, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τις διαμαρτυρίες του κομματικού μηχανισμού του ΣΥΡΙΖΑ, τον πόλεμο με τους αντιεξουσιαστές, τις ενδοκυβερνητικές τριβές, τους βανδαλισμούς στις εκκλησίες, την πυρπόληση των γραφείων της εταιρείας που γκρέμισε το κτίριο και όλα αυτά που ακολούθησαν. Μάλιστα τότε υπήρχε σχεδιασμός, πάλι με την άδεια του Μαξίμου, να υπάρξει εκκένωση και στα περισσότερα από τα 15 υπό κατάληψη κτίρια στην Αθήνα. Και αυτό γιατί υπάρχει και σχετική εισαγγελική παραγγελία που μένει ανεκτέλεστη. Ομως η αναστάτωση που υπάρχει μετά τον πόλεμο αναρχικών με Εκκλησία και ΣΥΡΙΖΑ μας έχει οδηγήσει σε στάση αναμονής. Ο κ. Τόσκας έχει ζητήσει επαφές με εκπροσώπους συλλογικοτήτων από τα Εξάρχεια, κυρίως αντιεξουσιαστές, σε μια «μυστική» κίνηση τακτικής, που έχει υπάρξει και στο παρελθόν. Επιπλέον οι συνεχείς ενέργειες του «Ρουβίκωνα», η ένοπλη επίθεση στην πρεσβεία του Μεξικού, τα δέματα-βόμβα σε δικαστές μάς έχουν οδηγήσει σε μια διαρκή καλοκαιρινή επιφυλακή. Φρουρούμε από σταθμούς μετρό μέχρι εκκλησίες και από κτίρια διπλωματών μέχρι τη… Μεταφραστική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών για το ζήτημα που υπήρξε με το σκάνδαλο της Siemens».
Οι λόγοι της σύρραξης


Αυτά επισημαίνει, μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη σχετικά με τον κύκλο των επεισοδίων που έχουν ακολουθήσει την εκκένωση κτιρίων –στις 27 Ιουλίου –που είχαν καταληφθεί από αντιεξουσιαστές στη Θεσσαλονίκη και ένα από τα οποία προοριζόταν για την ανέγερση εκκλησιαστικής μονάδας παραμονής και νοσηλείας ατόμων με ανίατες ασθένειες. Εκεί άνοιξε ο ασκός του Αιόλου, παρότι οι κινήσεις του κ. Τόσκα είχαν τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού.
Την έφοδο της ΕΛ.ΑΣ., που συνοδεύτηκε από 76 συλλήψεις, επέκρινε ο κομματικός μηχανισμός του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέφερε ότι «η ποινικοποίηση εγχειρημάτων αλληλεγγύης συνιστά πρακτική που δεν έχει καμία σχέση με τις αρχές και τις αξίες της Αριστεράς» ενώ παρόμοια στάση τήρησαν και ορισμένα κυβερνητικά στελέχη.
Ακολούθησαν σειρά κινητοποιήσεων αντιεξουσιαστών με επιθέσεις σε 15 γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, καθώς επίσης και σε επιδρομή και καταστροφές στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης και σε εκκλησίες στην Αθήνα, αλλά και στην Κρήτη.
Για την επίθεση σε περιφερειακά γραφεία του κυβερνητικού κόμματος, που αποτελούν πλέον μόνιμο στόχο τους, οι αντιεξουσιαστές ανέφεραν «ως επισήμανση, καλό θα ήταν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ να σας ενημερώσει κάποιος από τους ακριβοπληρωμένους συμβούλους σας πως τέτοιες κινήσεις εμάς μας συσπειρώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς. Ειδικά κάτι γελοιότητες, όπως η ανακοίνωση του κόμματος ενάντια στην καταστολή που οι ίδιοι δρομολογήσατε, θέτει με το μέρος του αγώνα ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας. Για τον λόγο αυτόν, για κάθε μία κατάληψη που κλείνετε, εμείς θα ανοίγουμε δέκα».
Επιπλέον, σε άλλο κείμενο σημείωναν: «Ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε για άλλη μια φορά να μην αφήσει ανικανοποίητο το δεξιό και συντηρητικό του ακροατήριο και να δώσει το πράσινο φως στις δυνάμεις καταστολής, ενεργοποιώντας έναν νόμο του Μεταξά από το 1936 για τις καταλήψεις δημόσιων κτιρίων».
Οσον αφορά τις επιθέσεις σε ναούς, που έχουν προκαλέσει και τη δυσφορία εκκλησιαστικών κύκλων, αναρτήθηκε ιδιότυπο κείμενο αντιεξουσιαστών για μία από αυτές, σε εκκλησία στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στο εν λόγω κείμενο υπάρχει υπόμνηση όχι μόνο για την εκκένωση των καταλήψεων στη Θεσσαλονίκη, αλλά και για το «κάλεσμα αντιεξουσιαστών από τη Γερμανία μετά τον θάνατο στις 22 Μαΐου 2009 ενός ενόπλου στη Χιλή κατά τη μεταφορά βόμβας που προοριζόταν για τη σχολή δεσμοφυλάκων»!
Στελέχη των διωκτικών αρχών υπενθυμίζουν ότι τον Απρίλιο του 2009 η οργάνωση «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είχε προχωρήσει σε τέσσερις εμπρηστικές επιθέσεις στη Μητρόπολη Αθηνών και σε ιερούς ναούς της Θεσσαλονίκης και του Πειραιά. Οπως ανέφεραν ενδεικτικά «στο παρελθόν, έχουμε πυρπολήσει λέσχες στρατιωτικών, εταιρείες, καταναλωτικούς σπόνσορες και σωρεία κρατικών – καπιταλιστικών στόχων και δομών. Τώρα εν όψει των «άγιων ημερών» που πλησιάζουν (σ.σ.: αναφερόταν στο Πάσχα) και της χαζής εθιμοτυπικής πίστης που εκφράζει την πλειοψηφία του κοινωνικού συνόλου αλλά και με επιθετική διάθεση για ένα σάπιο, παρηκμασμένο κομμάτι φανατικών πιστών που εκφράζουν τηνέλλειψη αληθινής ζωτικότητας, πνευματικής δύναμης και ενεργητικής διάθεσης, επιλέξαμε να ανάψουμε φωτιές στις εκκλησίες του χριστιανισμού και της ηθικής του». Για να συμπληρώσουν στο τέλος του κειμένου: «Προσδοκούμε ανάσταση ζωντανών»!
Το αίτημα του υπουργού


Ο κ. Τόσκας ανέφερε σε συνέντευξη ότι «έχει ζητήσει συνάντηση με εκπροσώπους συλλογικοτήτων στα Εξάρχεια». Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό το αίτημα υποβλήθηκε μέσω στελεχών του κυβερνητικού κόμματος που διατηρούν τέτοιου είδους επαφές. Παραμένει όμως άγνωστο αν υπήρξε «αποδοχή του αιτήματος του υπουργού». Ο υπουργός είχε συναντήσει προ μερικών εβδομάδων –χωρίς να αναφερθεί οτιδήποτε –εκπροσώπους κατοίκων στα Εξάρχεια. Συμπληρώνεται ότι μυστικές συναντήσεις με εκπροσώπους αναρχικών για «μορατόριουμ» στα Εξάρχεια είχαν παλαιότερα και άλλοι υπουργοί, αλλά κι ανώτατοι αστυνομικοί.


Περίεργες σχέσεις
Τα δέματα-βόμβες, οι ποινικοί και οι «αντάρτες πόλης»

Εμπλοκή κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού εξετάζει η ΕΛ.ΑΣ. για το δέμα-βόμβα που εστάλη προ πέντε ημερών, χωρίς να εκραγεί, σε δικαστικό λειτουργό του Πειραιά που ήταν μέλος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που εξέταζε την υπόθεση του «Noor-1». Τα στελέχη των διωκτικών αρχών απορούν «γιατί εστάλη βόμβα από οργάνωση αντάρτικου πόλης σε δικαστή που ασχολείται με υπόθεση ναρκωτικών», προχωρώντας μάλιστα σε ειδική έρευνα ώστε να ανακαλυφθεί ότι ο συγκεκριμένος δικαστικός ασχολείτο με θέματα λαογραφίας και θρησκείας ώστε να του αποστείλουν δέμα με σχετικό «περιεχόμενο».
Τα ερωτήματα για την επιλογή του εν λόγω δικαστή του «Noor-1» παρέμειναν παρότι ο ίδιος άνθρωπος είχε ασχοληθεί παλαιότερα και με την επίθεση κατά της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα. Οι αστυνομικοί εξετάζουν λοιπόν πληροφορίες ότι ορισμένοι «δυσαρεστημένοι» κατηγορούμενοι για την υπόθεση του «Noor-1» είχαν επαφές στις φυλακές με ποινικούς και αντιεξουσιαστές που έχει επιχειρηθεί να συσχετισθούν και άλλες φορές με ένοπλες οργανώσεις και επιθέσεις με δέματα-βόμβες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ίδιοι κατηγορούμενοι για το «Noor-1» είχαν εκτοξεύσει απειλές σε βάρος των δικαστών της έδρας. Παράλληλα οι αστυνομικοί ερευνούν «αν η βόμβα στον εν λόγω δικαστικό του Πειραιά θα μπορούσε να εξυπηρετήσει κι άλλες σκοπιμότητες, εν όψει έκδοσης της απόφασης για την ιδιόμορφη υπόθεση του Noor-1».
Συνεχίζεται η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. για τον τρόπο άντλησης πληροφοριών από τους αποστολείς των δεμάτων-βομβών. Εκείνοι που οργανώνουν τη «φονική αλληλογραφία» επιδιώκοντας πιθανόν αναβίωση της «Σέχτας Επαναστατών» φέρεται να γνώριζαν ότι αξιωματικός του Αστυνομικού Τμήματος Ιτέας ήταν ιεροψάλτης, ότι στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής δεχόταν συχνά δέματα από τον αδελφό του, αλλά και «χόμπι» δικαστών έτσι ώστε να τους στέλνουν δέματα-βόμβες από «πειστικούς» αποστολείς προκειμένου να τους σκοτώσουν.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ