Γιάφκα της οργάνωσης όλα (Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών) ή ακόμη και το κρησφύγετο της «αντάρτισσας πόλης» Πόλας Ρούπα φέρεται να αναζητούν – ανάμεσα στα άλλα – οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ στην περιοχή της Μάνης, σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, αλλά και στα Κύθηρα. Κι αυτό ύστερα από την σύλληψη – την Πέμπτη το απόγευμα – των καταζητούμενων αντιεξουσιαστών Κώστα Σακκά και Μάριου Σεϊσίδη, σε «τυχαίο» έλεγχο αστυνομικών της ΔΙΑΣ στον δρόμο Σπάρτης – Γυθείου. Χωρίς να μπορεί να αποκλεισθεί οι δυο συλληφθέντες να είχαν άλλο προορισμό στην περιοχή και όχι κρυσφήγετό τους.
Οδηγός των ερευνών της ΕΛΑΣ είναι η ανάλυση κλήσεων, κεραιών κινητής τηλεφωνίας των δύο κινητών που βρέθηκαν στην κατοχή των δύο αναρχικών κι η ανάλυση στοιχείων για παλαιότερη παρουσία ενόπλων στην περιοχή της Λακωνίας.
Ωστόσο θεωρείται πιθανόν να δοθούν και στην δημοσιότητα οι πλαστές ταυτότητες των δύο συλληφθέντων προκειμένου να εντοπισθεί –όπως λένε οι αστυνομικοί – ταχύτερα το κατάλυμά τους.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ με βάση ορισμένες πληροφορίες κι ενδείξεις, χωρίς αποδεικτικά στοιχεία, ερευνούν την τελευταία τριετία το ενδεχόμενο ο Μ. Σεισίδης και σε επόμενη φάση ο Κώστας Σακκάς να είχαν ενταχθεί στο σχήμα αναρχικών και ποινικών, με την συμμετοχή των Νίκου Μαζιώτη, Γιώργου Πετρακάκου, Σπύρου Χριστοδούλου, Σπύρου Δραβίλα (έθεσε τέλος στην ζωή του προ ενός έτους στον Βόλο) όπως κι άλλων αντιεξουσιαστών.
Στο μικτό αυτό σχήμα ενόπλων αποδίδεται ότι έχουν προχωρήσει σε ληστείες σε τουλάχιστον δέκα τράπεζες στο Βελεστίνο, στα Μέθανα, στην Κλειτορία, στο Δίστομο, στην Αττική κι αλλού.
Επιπλέον από αστυνομικούς έχουν διατυπωθεί υπόνοιες ότι αναρχικοί από αυτό το σύστημα ενόπλων συμμετέχουν στην οργάνωση ΟΛΑ που από το 2013 έχει προχωρήσει σε επιθέσεις στα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, στην κατοικία του Γερμανού Πρέσβη, στην πρεσβεία του Ισραήλ και προ μερικών μηνών στο κτίριο του ΣΕΒ στην οδό Ξενοφώντος.
Οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ φέρεται να έχουν εντοπίσει κρίσιμο εύρημα που συνδέει ορισμένους από τους συγκεκριμένους υπόπτους με την ΟΛΑ από έρευνα σε προάστιο της Αθήνας, σχετικά με την επίθεση με καλάσνικοφ στα πρώην γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στην λεωφόρο Συγγρού τον Ιανουάριο του 2013.
Επιπλέον δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένοι εκ των συγκεκριμένων αντιεξουσιαστών να υποβοήθησαν την επανεμφάνιση του «Επαναστατικού Αγώνα» με τη βομβιστική επίθεση – προ τριετίας – στην Τράπεζα της Ελλάδος στην οδό Αμερικής.
Ακόμη έχει αναδειχθεί από ευρήματα στην γιάφκα των ίδιων ενόπλων στον Μαραθώνα –ανακαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο – ότι μέλη του συγκεκριμένου ενόπλου δικτύου συμμετείχαν στην απόπειρα απαγωγής, τον Δεκέμβριο του 2013, του 36χρονου εφοπλιστή κ Κικου Μαρτίνου.
Ωστόσο νομικοί επεσήμαναν ότι η μοναδική ποινική εκκρεμότητα που έχει ο Μάριος Σεϊσίδης είναι αυτή για συμμετοχή στην συμμορία των «ληστών με τα μαύρα» που έδρασε την περίοδο 2002-2006.
Συγκατηγορούμενοι ήταν ο αδελφός του Σίμος Σεϊσίδης, αλλά κι ο συλληφθείς πριν από ένα χρόνο στην Μαγνησία Γρηγόρης Τσιρώνης, οι οποίοι ωστόσο στις δίκες που έγιναν – τα τελευταία χρόνια – αθωώθηκαν για αυτή την υπόθεση.
Επιπλέον τα τελευταία χρόνια και την περίοδο της εξαφάνισης του Μ. Σεϊσίδη είχαν αναπτυχθεί «σενάρια» για συμμετοχή του σε επίθεση στο αστυνομικό τμήμα Αγίας Παρασκευής το 2009 και για «εμπλοκή» του στην δολοφονία των μελών της «Χρυσης Αυγής» το 2013 στο Νέο Ηράκλειο, χωρίς ωστόσο καμιά συνέχεια και καμιά επαλήθευση.
Ο Κώστα Σακκάς που είχε εξαφανισθεί τον Φεβρουάριο του 2014, μετά από παραβίαση περιοριστικών όρων για την συμμετοχή του στον «πυρήνα του Αγρινίου» της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» έχει μόνο αυτή την ποινική εκκρεμότητα.
Με βάση αυτά τα δεδομένα οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ ερευνούν ασφαλώς και το ενδεχόμενο η «κρυψώνα» των δύο καταζητούμενων στην Λακωνία να μην περιέχει οπλισμό και να μην οδηγεί σε περαιτέρω στοιχεία για ένοπλες οργανώσεις κι επιθέσεις. Ωστόσο αναζητείται το σύστημα υπόθαλψης τους.
Σε σχέση με το «ιστορικό» της περιοχής οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ υπενθύμιζαν ότι στα Κύθηρα είχε προσδιορισθεί παλαιότερα η παρουσία του Νίκου Μαζιώτη κι άλλων ενόπλων, ενώ από περιοχή της νοτίου Λακωνίας κατάγονταν άτομα από την προαναφερόμενη ομάδα ενόπλων. Ομως επισημαίνουν ότι στη συγκεκριμένη περιοχή δεν είχε σημειωθεί τα τελευταία χρόνια καμμιά ληστεία τράπεζας από τους ενόπλους, οι οποίοι είχαν «σαρώσει» άλλες περιοχές της Πελοποννήσου.
Η πιο «κοντινή» από αυτές ήταν το 2014 στο Δώριο Μεσσηνίας όπου οι ληστές είχαν εμφανισθεί σαν ελαιοχρωματιστές. Οι αστυνομικοί θεωρούν «κλειδί» για τις κινήσεις των δραστών ότι το αυτοκίνητο που επέβαιναν – όπως και σχεδόν όλα που είχαν βρεθεί σε γιάφκες των ενόπλων – είχαν κλαπεί από Αθήνα και μάλιστα προ δύο μηνών.
Πάντως τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να υπάρχουν σημαντικές εξελίξεις στη υπόθεση.