«Είμαστε μόνοι μας», είναι το μήνυμα ανησυχίας που εκπέμπει ο δήμαρχος Ανάφης, Ιάκωβος Ρούσσος, υπογραμμίζοντας το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει το νησί στον τομέα της Υγείας. Φαρμακείο δεν υπάρχει στην Ανάφη, τη στιγμή που μόνο ένας αγροτικός γιατρός προσφέρει τον χειμώνα τις υπηρεσίες του και ένας, μονάχα, υπάλληλος εργάζεται στον Δήμο.

«Πέρσι προκλήθηκε μεγάλο πρόβλημα. Στο νησί δεν υπάρχει φαρμακείο. Η νοσοκόμα που έχουμε μεταβαίνει σε ένα φαρμακείο στην Ίο και από εκεί προμηθευόμαστε φάρμακα», αναφέρει στο in.gr o κ. Ρούσσος τονίζοντας ότι ο δήμος έχει αναλάβει τα θέματα Υγείας, ενώ εκφράζονται φόβοι για την παντελή απουσία γιατρού, στο μέλλον, από το νησί.

Σχολιάζοντας το άνοιγμα του νοσοκομείου στη Σαντορίνη, επισημαίνει: «Τα αναλώσιμα και οι προμήθειες γίνονταν από το Κέντρο Υγείας της Σαντορίνης, τώρα με το άνοιγμα νοσοκομείου η κατάσταση έχει δυσκολέψει. Η προμήθεια θα πρέπει να διεξάγεται μέσω ΔΥΠΕ Πειραιώς και να υποβάλλονται αιτήματα. Αυτά όλα πρέπει να τα εξετάσει το υπουργείο Υγείας».

Σε ένα νησί, όπως η Ανάφη, που τον χειμώνα δεν αριθμεί ούτε 300 κατοίκους, τους καλοκαιρινούς μήνες ο πληθυσμός αυξάνεται κατακόρυφα με αποτέλεσμα οι κάτοικοι που συγκεντρώνονται εκεί να υπερβαίνουν τους χίλιους. Το γεγονός αυτό, παρόλο που μοιάζει ενθαρρυντικό όσον αφορά στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, γεννά σημαντικές δυσκολίες.

Η στελέχωση προσωπικού στον δήμο Ανάφης παρουσιάζει ελλείψεις, καθώς εκτός από τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο, ένας μόνο υπάλληλος προσφέρει τη στήριξή του.

«Με το πρόγραμμα κοινωνικής εργασίας είχαμε και κάποιους πενταμηνίτες , φέτος όμως δεν προκηρύχθηκαν θέσεις. Είμαστε μόνοι μας. Έχουμε έναν υπάλληλο στον δήμο. Την αποχέτευση, ύδρευση, συντήρηση δρόμων και πολλά άλλα, τα αναλαμβάνουμε εμείς. Οι συνθήκες είναι πολύ δύσκολες. Χρειάζονται αντοχές. Δόθηκε προτεραιότητα στους δήμους που αντιμετώπιζαν δυσκολίες λόγω της μεγάλης προσέλευσης προσφύγων», δηλώνει ο κ. Ρούσσος σκιαγραφώντας την κρισιμότητα της κατάστασης.

Ανάσα αναθάρρησης φέρνουν, ωστόσο, τα ικανοποιητικά επίπεδα στα οποία κινείται ο τουρισμός, με πολλούς επισκέπτες να επιλέγουν να ανέβουν στον Κάλαμο Ανάφης. Αρκετοί είναι, δε, εκείνοι που προτιμούν το νησί για τις αποδράσεις του Σεπτεμβρίου, όπως έδειξαν και τα στοιχεία της περασμένης σεζόν.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, κατά την περσινή χρονιά δεν παρουσιάστηκαν ελλείψεις, ενώ ο αριθμός των μαθητών ανήλθε στους 24. Σημαντικές, όμως, ελλείψεις καθηγητών είχαν γίνει ορατές τα προηγούμενα χρόνια, οπότε και δεν μπορούσε να διεξαχθεί η παράδοση ορισμένων μαθημάτων.

Οι εποχές του χρόνου αφήνουν το δικό τους αποτύπωμα στη ζωή της Ανάφης. Τους χειμερινούς μήνες οι κάτοικοι αναγκάζονται να ασχοληθούν με ποικίλες ασχολίες του πρωτογενούς τομέα παραγωγής ώστε να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες της καθημερινότητας και να δώσουν τον δικό τους αγώνα.

Ελισάβετ Σταμοπούλου